Local

Alertă la Spitalul de Copii Sf. Maria din Iaşi. Degajări de fum la primul etaj al unităţii – EXCLUSIV, UPDATE, GALERIE FOTO, LIVE VIDEO

Publicat: 03 iun. 2022
_____ Vizualizări 7 Comentarii
Alertă la Spitalul de Copii Sf. Maria din Iaşi. Degajări de fum la primul etaj al unităţii - EXCLUSIV UPDATE GALERIE FOTO LIVE VIDEO
Pompierii intervin la Spitalul Sf. Maria din Iași

În urmă cu puţin timp s-a anunţat o alertă la Spitalul Clinic de Copii Sf. Maria din Iași. Printr-un apel la numărul unic de urgenţă 112 s-a sesizat faptul că la etajul 1 al unităţii medicale s-au înregistrat degajări de fum.

La faţa locului se deplasează mai multe echipaje de intervenţie.

Pacienții și personalul medical au fost evacuați.

UPDATE 4: Reacția Consiliului Județean după producerea incidentului de la unitatea medicală ieșeană.

În această dimineață, la Spitalul pentru Copii din Iași, aflat în subordinea Consiliului Județean, au fost semnalate degajări de fum și funingine pe mai multe etaje ale unității. Personalul medical a apelat imediat 112, iar la fața locului au ajuns mai multe autospeciale de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Iași.

”În jurul orei 9 au fost semnalate degajări de fum și funingine din spațiul tehnic către parter, etajele 1, 2, 3 și 4, degajări care în 10 minute s-au estompat. Imediat, conform protocolului, o asistentă de pe sectorul tampon-Covid a sunat la 112.
Au fost evacuați, în siguranță, toți pacienții și aparținătorii din saloanele din proximitatea zonei de degajare. Pompierii sosiți imediat după solicitare nu au găsit nicio flacără deschisă în sectorul activității medicale, a precizat managerul Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”, Alina Belu.

”Am fost permanent în legatură cu managerul spitalului care ne-a asigurat că nu a existat o situație de pericol pentru pacienți și personalul medical. Am cerut un punct de vedere de la constructorul care se ocupă de reabilitarea spitalului, întrucât sunt indicii că situația ar fi fost provocată în zona în care se efectuau lucrări. Existența unui şantier simultan cu activitatea medicală este o provocare, dar trebuie să evităm apariția unor astfel de situații pe viitor. Siguranța pacienților şi a personalului medical este prioritară”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Activitatea medicală a spitalului nu a fost afectată în urma acestui incident.

UPDATE 4: „Spitalul de Copii se afla într-un amplu proces de renovare, constuctorul a dorit să evacueze funinginea dintr-un coş de fum dezafectat. Accidental a fost inversat sensul de evacuare al ventilatorului iar funinginea a fost introdusă în camerele tehnice şi ulterior în spaţiile comune. Nu a fost incendiu.
Au fost autoevacuate persoane, 50 de copii și 150 de adulți. La ultimul etaj nu au fost persoane evacuate. S-a intrat în saloane pentru a calma copii și aparținătorii care erau internați, cât și cadrele medicale. Nu au fost victime care să fie asistate medical. Nu au fost persoane intoxicate”, au transmis cei de la ISU Iași.

Citește și: De unde a izbucnit fumul de la Spitalul Sf. Maria din Iași 

UPDATE 3: Purtătorul de cuvânt al ISU Iași și managerul spitalului au făcut declarații.

„Nu a fost incendiu. Nu au fost victime. Au fost evacuate 200 de persoane. Cauza producerii incidentului este în curs de stabilire”, a declarat Georgica Onofreiasa, purtător de cuvânt ISU Iaşi.

„Nu există o flacără deschisă. Nu este în zona noastră de activitate. Nu au fost intoxicaţii. Pacienţii care aveau cazare în saloanele în apropiere au fost evacuaţi. Se spala funinginea. Se va stabili care este sursa acestui fum. Parterul, etajul 1 către etajul 4. Deci de undeva de jos a urcat. Noi funcţionam în parametri maximi. Zece minute a durat totul. S-a ventilat şi s-a degajat fumul. Există o comunicare de jos în sus care a dus această funingine către partea medicală”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului Sf. Maria din Iaşi.

UPDATE 2: Fumul se manifestă de la etajul 3 până la etajul 5. Aproximativ 200 de persoane au fost evacuate, printre care şi 50 de copii.

La faţa locului s-au deplasat 14 autospeciale de intervenţie.

Circulaţia autobuzelor de pe traseele 20 şi 47 este deviată prin Bas Ceaușu din cauza incendiului produs în incinta Spitalului Sf. Maria din Iaşi, a anunţat Compania de Transport Public Iaşi.

UPDATE: Un reprezentant al Spitalului Sf. Maria din Iași a transmis faptul că fumul a fost degajat de un sistem de ventilație.

„Nu am văzut flacăra. Am întrebat şi managerul. Nu este flacără, este doar un fum care pare să fie de la un sistem de ventilaţie. Vă informez în caz de aflu mai multe detalii”, a declarat şef lucrări dr. Solange Tamara Roşu – medic şef UPU, Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi.

Comentarii
  • Hm , deci avem vreo 200 de ,,eroi,, la 50 de copii ,si asta numai pe tura de dimineata.Bravo.Intr-o tara normala trebuia sa fie cel mult 20-30 de cadre medicale la 50 de copii,restul haut.Da de unde ? Doar e spital de stat si angajarile se fac doar cu ,,recomandari,,din interior.La un calcul simplu avem pe trei ture vreo 600 de ,,eroi,,bugetari la doar 50 de copii internati.Bravo.Mai este ceva de comentat? O adevarata sezatoare bugetara la cafele,tigari si barfe.Sunt tot mai convins ca doar privatizarea Sistemului Sanitar poate duce la alungarea taietorilor la frunze,eficenta si profesionalism.

  • Se intampla si la case mai mari, oricat ai fi de maistru. A pornit ventilatorul din greseala. 🙂
    Antrenament pt evacuare.

Adauga un comentariu