Actualitate

Alertă! Mii de ieșeni diagnosticați cu pneumonii și viroze respiratorii! Medicii avertizează că urmează o perioadă mult mai grea și ne învață cum să prevenim

Publicat: 12 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alertă Mii de ieșeni diagnosticați cu pneumonii și viroze respiratorii Medicii avertizează că urmează o perioadă mult mai grea și ne învață cum să prevenim

În ultima săptămână, numărul pacienților diagnosticați cu pneumonii și viroze respiratorii a crescut considerabil. Conform datelor oferite de Compartimentul de Epidemiologie a Bolilor Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, mii de pacienți au ajuns la spital cu simptome specifice celor două diagnostice menționate mai sus. Peste 200 de persoane au avut nevoie de internare în ultima săptămână, starea lor agravându-se din cauza bolii. Medicii spun că urmează o perioadă mult mai grea și oferă o serie de recomandări de prevenire a posibilelor complicații.

Alertă de pneumonii și viroze!

Imediat după data de 1 decembrie, în cabinetele medicilor de familie s-au îmbulzit ieșeni cu miile. În funcție de gravitatea bolii, aceștia au primit tratament medicamentos, iar alții au fost internați în spital. În săptămâna 02.12.2019 – 08.12.2019, s-au înregistrat la Iași 6.924 cazuri de viroze respiratorii, cu 286 mai multe față de săptămâna anterioară. Din numărul total de pacienți diagnosticați cu această afecțiune, 124 au avut nevoie de internare. În ceea ce privește pneumoniile, se observă și aici o creștere. În ultima săptămână au fost raportate 1.503 cazuri, cu 266 mai multe decât cele raportate în urmă cu două săptămâni. Și aici, din numărul total de pacienți diagnosticați cu pneumonie, 84 au fost spitalizați.

Zeci de mii de ieșeni au fost vaccinați

Prin campania de vaccinare antigripală, conform datelor centralizate oferite de DSP Iași, din luna octombrie și până în prezent, s-au vaccinat 80.560 de persoane din județul Iași. Din numărul total de persoane care au beneficiat de vaccinări, 29.207 au fost persoane cu boli cronice, 7.856 medici și alte categorii de personal, 1.691 copii și bătrâni instituționalizați și 41.615 persoane peste 65 de ani. Și 87 de gravide din Iași au beneficiat de vaccinare gratuită, 104 copii între șase și 59 de luni. În total, pentru județul Iași s-au repartizat 93.920 de doze, urmând ca în perioada următoare să continuie campania de vaccinare antigripală.

„În această perioadă a anului, ne confruntăm cu un număr semnificativ de pacienți. Este vorba despre persoanele diagnosticate cu viroze respiratorii și pneumonii. Astfel, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași există numeroase astfel de situații”, precizează prof. dr. Carmen Dorobăț, manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Vaccinarea, drumul spre prevenție

Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și susțin că urmează perioada cea mai grea a anului, și anume perioada în care se instalează gripa, afecțiune din cauza căreia un număr mare de pacienți au murit. De aceea, așa cum spun specialiștii, este necesar să efectuăm vaccinul antigripal.

„Este important ca ieșenii să conștientizeze faptul că este necesar să ne vaccinăm antigripal în această perioadă a anului. Prevenția este mai ușoară decât tratarea. Astfel, încurajăm pe toată lumea să facă acest lucru. Cea mai eficientă metodă de a ne proteja este de a ne vaccina”, adaugă prof. dr. Carmen Dorobă

Adauga un comentariu