Actualitate

Alexandru Coita, cu ocazia celebrării semnării Tratatului de la Trianon: „Naționaliștilor de carton: învățați să nu mai fiți OI!”

Publicat: 04 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Coita cu ocazia celebrării semnării Tratatului de la Trianon Naționaliștilor de carton învățați să nu mai fiți OI

Co-preşedintele Platformei Social Liberale, Alexandru Coita, a vorbit despre Tratatul de la Trianon cu ocazia celebrării a 100 de ani de la semnarea acestuia. Acesta a făcut consideră că poporul român ar trebui să sărbătorească ziua în carea Transilvania a fost alipită de „Țara-mamă” și a încurajat „naționaliștii de carton” să nu mai fie mânați de efectul de turmă ci să analizeze ce este cu adevărat important.

„Să nu uităm! Tratatul de la Trianon este un document politico-diplomatic care nu a făcut decât să consfințească voința suverană a națiunii române, exprimată pe Câmpia Libertății de la Blaj la 1 decembrie 1918. Ca român și ca patriot consider că ziua care trebuie sărbătorită este atunci când ROMÂNII au decis alipirea Transilvaniei la Țara-mamă, nu cea când Marile Puteri au luat act de decizia noastră.

Naționaliștilor de carton: învățați să nu mai fiți OI! Învățați că NOI trebuie să ne decidem soarta! Trebuie sărbătorite voința și forța acestui neam, nu tratate de capitulare ale unor țări cu care astăzi ne dorim să trăim în pace și bună vecinătate. Un stat PUTERNIC și sigur pe identitatea sa nu va căuta niciodată să bage bățul prin gard. Iar un politician onest și asumat nu va încerca niciodată să ciupească voturi de pe urma unui foc de paie. Să sărbătorim victoria României, nu capitularea altora. Și să dăm DOVEZI de patriotism în fiecare zi, nu numai la aniversări!”, a declarat Alexandru Coita.

Când a fost semnat Tratatul de la Trianon

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte.

Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia. Tratatul de la Trianon a făcut parte din seria tratatelor încheiate la finalul Primului Război Mondial, celelalte fiind tratatele de pace încheiate de Puterile Aliate cu Germania (la Versailles, în 28 iunie 1919), Austria (la Saint Germain en Laye, în 10 septembrie 1919), Bulgaria (la Neuilly, în 27 noiembrie 1919) și cu Turcia (la Sèvres, semnat la 4 iunie 1920 și repudiat apoi, fiind înlocuit cu tratatul de la Lausanne).

Adauga un comentariu