National

Alexandru Rafila, despre impunerea carantinei totale în România: „În momentul de față, nu”

Publicat: 28 oct. 2020
Alexandru Rafila arată cu mâna
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS

Miercuri, 28 octombrie, la Digi24, profesorul Alexandru Rafila a declarat că în momentul de față nu se impune o carantină în România. Mențiunea a fost făcută în contextul în care, președintele Emmanuel Macron, a anunțat reinstituirea carantinei generale în Franța.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a afirmat că „este o evidență” faptul că Franța „are de două ori jumătate mai multe cazuri decât avem noi, raportat la populație, care e de cel puțin trei ori mai mare. Este explicabilă decizia autorităților franceze”.

„Din păcate, tot mai multe țări în Uniunea Europeană înregistrează astfel de evoluții, care fac ca sistemele de sănătate să nu fie sustenabile, adică să nu poată să preia toți pacienții și nu mă refer doar la pacienții de terapie intensivă, ci și alți pacienți, cu forme medii. De exemplu, în Belgia nu au acces la servicii medicale spitalicești dacă au forme medii de boală”, a completat Rafila.

Profesorul Rafila a apreciat că, în condițiile date, carantina este cea mai bună soluție, doar că „este important să nu ajungi acolo, prin măsuri preventive”.

Referitor la situația epidemiologică din Franța, el a mai completat că: „utilizarea măștii era o glumă în zona localurilor, în zona de alimentație publică. Nu se utiliza masca în niciun fel”. „Explozia actuală de cazuri este, până la urmă, rezultatul unei relaxări totale, care – după sezonul cald, care a dus la o scădere de cazuri – a determinat situația pe care o vedem acum”, a subliniat el.

În momentul de față, nu se ia în calcul carantina în România

Alexandru Rafila a fost întrebat dacă se impune carantina în România, iar el a răspuns: „În momentul de față, nu”.

„Noi avem o situație ceva mai bună, la noi a fost o creștere permanentă, noi n-am avut acea scădere din timpul verii, dimpotrivă, toată vara am înregistrat o creștere a numărului de cazuri. S-a produs ceva care, din punctul meu de vedere putea fi făcut mai bine, sistemul de sănătate publică nu a fost în niciun fel ranforsat, focalizat pentru o eventuală reizbucnire a numărului de cazuri și, de asemenea, nu am pregătit din punct de vedere al capacității de testare o structură de pregătire a personalului și introducerea unui control extern de calitate care să facă credibile toate rezultatele din sistem”, a declarat Alexandru Rafila.

Klaus Iohannis confirmă: „În acest moment nu discutăm despre lockdown”

Tot astăzi, președintele Klaus Iohannis a declarat într-o conferință de presă că „situația nu ne duce cu gândul la o carantină sau un lockdown”.

„În acest moment nu discutăm despre lockdown, ci căutăm soluții. În definitiv este nevoie oricât de îngrijorați am fi, și eu sunt foarte îngrijorat, de a găsi un fel de a continua. Fără alegeri, nu există democrație. Trebuie să avem grijă să creștem numărul de locuri de la ATI.

A închide țara nu este o soluție. o închidem pentru 2 săptămâni și apoi ce facem: Trebuie să găsim un just echilibru.

Ne vom întoarce la normalitate dacă avem grijă acum și dacă oamenii de știință vor găsi un vaccin foarte repede”, a spus Klaus Iohannis.

Adauga un comentariu