Actualitate

Alexandru Rafila, despre închiderea școlilor și a piețelor: „Nu au fost discutate cu specialiștii!“

Publicat: 12 nov. 2020
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la organizația Mondială a Sănătății, a vorbit joi, 12 noimebrie, despre măsurile legate de închiderea școlilor și a piețelor. Alexandru Rafila susține că aceste măsuri nu au fost discutate cu specialiştii din comisiile tehnice înfiinţate pentru gestionarea crizei COVID-19, iar grupul de suport tehnic din cadrul CNSU nu a mai fost convocat de două luni.

„Noi nu putem să înlocuim Guvernul în decizie. Importanţa unor specialişti, a unor comitete tehnice este, evident, clară pentru toată lumea şi reflectă ceea ce se întâmplă în toate ţările din UE sau din alte zone civilizate ale lumii. Există două comisii tehnice. Una este Grupul de suport tehnico-ştiinţific al CNSU, unde sunt mulţi medici de diverse specialităţi şi din diverse instituţii, şi nu numai medici. Acest grup nu a mai fost convocat de vreo două luni. Există şi Comisia ştiinţifică COVID-19 a Ministerului Sănătăţii care se întruneşte lunar sau de câte ori e solicitată“, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Propunem îmbunătăţirea modului de testare și testarea periodică a personalului medical “

Reprezentantul României la OMS a precizat că experții propun îmbunătăţirea modului de testare și testarea periodică a personalului medical.

„Noi chiar şi astăzi vom avea o discuţie şi facem tot ce putem încât să îmbunătăţim opţiunile terapeutice, să propunem îmbunătăţirea modului de testare, testarea periodică a personalului medical. Închiderea şcolilor primare sau închiderea pieţelor nu au fost discutate în cele două comisii despre care v-am spus şi cu atât mai puţin în cea de la CNSU”, a menționat Alexandru Rafila.

„Efectele ultimelor măsuri le vom vedea peste 2-3-4 săptămâni“

Reprezentantul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila consideră că Ministerul Sănătăţii are nevoie de o strategie mai clară şi o coordonare mai bună, impunându-se, pe lângă dezvoltarea capacităţii terapeutice, şi o dezvoltare a sistemului de sănătate publică pentru realizarea anchetelor epidemiologice şi creşterea numărului de teste pentru populaţie.

„Ne aflăm pe un trend ascendent. În mod evident numărul de cazuri va creşte şi ceilalţi doi indicatori care reflectă gravitatea epidemiei, numărul de pacienţi la ATI şi numărul de decese, va înregistra un trend crescător, chiar dacă au fost luate anumite măsuri, al căror efect îl vom vedea peste 2-3-4 săptămâni. Ar trebui să existe o strategie mai clară şi o coordonare mai bună la nivelul Ministerului Sănătăţii, pentru că am constatat că şi atunci când sunt 6.000 de cazuri pe zi, dar şi când sunt 10.000 noi testăm tot atâţia pacienţi.

Asta îmi arată că nu reuşim să facem la fel de multe anchete epidemiologice și nu reuşim să le facem la timp. De asemenea, nu reușim să testăm inclusiv contacţii apropiaţi ai persoanelor infectate, să putem să-i izolăm, să putem să-i monitorizăm, pentru că nu poţi să faci acelaşi număr de teste atunci când ai 5-6 mii de cazuri sau când ai 10.000 de cazuri. Efortul nu trebuie să fie doar în partea de dezvoltare a capacităţii terapeutice, ci şi dezvoltarea sistemului de sănătate publică care să facă anchetele epidemiologice şi să testeze un număr mai mare de pesoane”, a mai spus profesorul Alexandru Rafila.

Comentarii
  • Si daca la piata nu se poarta masca sau o poarta sub nas este bine. D-le doctor nu deveniți politician rămâneți medic si vorbiti ca un medic.

Adauga un comentariu