Actualitate

Alexandru Rafila, despre creșterea numărului de infectări cu COVID-19: „Vom avea o problemă majoră în sistem dacă se vor înregistra în continuare 10 mii de cazuri pe zi“

Publicat: 10 nov. 2020
Alexandru Rafila vorbește la microfon
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la organizația Mondială a Sănătății (OMS) a vorbit despre creșterea numărului de infectări cu COVID-19 din România. Alexandru Rafila a declarat că la sfârşitul acestei săptămâni vom avea o problemă majoră în sistem dacă se vor înregistra în continuare 10 mii de cazuri de COVID-19 pe zi.

Medicul Alexandru Rafila este de părere că România se află foarte aproape de atingerea limitei de spitalizare şi internare la ATI (Anestezie şi Terapie Intensivă), pe fondul acutizării pandemiei de coronavirus.

„Situaţia este foarte preocupantă. Există la nivelul departamentului pentru Situaţii de Urgenţă un Centru de Coordonare care deţine situaţia locurilor ATI şi care poate face şi transferul pacienţilor dintr-un judeţ în altul. Trebuie să fim, însă, conştienţi că există două limite: o limită legată de numărul de paturi, o limită oarecum variabilă, pentru că se pot instala paturi noi, şi maii există o limită legată de personalul medical, care limitează extinderea numărului de paturi. În plus, medicii trebuie să se mai şi odihneaască, epuizarea personalului medical după aceste luni este evidentă, lucrul acesta nu poate dura la nesfârşit. Mie îmi pare bine că sunt declaraţii optimiste, dar ele trebuie susţinute de ceea ce se întâmplă în realitate“, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Atingerea limitei de spitalizare este destul de apropiată“

Reprezentantul României la OMS a vorbit despre ce se întâmplă dacă nu mai sunt locuri la ATI.

„Este notificat Centru de Coordonare şi pacientul este mutat în alt judeţ, sau în acelaşi judeţ dar acest lucru este complicat din punct de vedere logistic, pentru că un pacient care are nevoie de internare la ATI are, de asemenea, nevoie de condiţii speciale de transport. Sunt limitative aceste situaţii. Atingerea limitei de spitalizare, în general, şi a celei de internare la ATI este destul de apropiată. Dacă şi săptămâna aceasta înregistrăm valori de 10 mii de infectări pe zi, cu sigurnaţă la sfârşitul săptămânii vom avea o problemă majoră în sistemul de sănătate din România.

Singura soluţie este să extinzi cât se poate capacitatea de furnizare de oxigenul şi să aduci medici din alte specialităţi, care ar fi trebuit, în perioada scursă din vară, să fie instruiţi şi să constituie un fel de eşalon de rezervă. Este un program european de instruire în regim de urgenţă care se derulează în prezent, nu s-a făcut până acum”, a precizat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre noile restricţii impuse de Guvern: „Era timpul să fie luate anumite măsuri“

Reprezentantul României la OMS consideră că, având în vedere evoluția situației epidemiologice, se impuneau anumite măsuri.

„Eu aș aprecia o măsură pe care de fapt, eu am tot menționat-o și am recomandat-o începând din luna septembrie, decalarea programului de lucru la toți angajatorii, ceea ce va duce la diminuarea aglomerației în mijloacele de transport în comun, având în vedere că mijloacele de transport în comun reprezintă principala sursă de transmitere a bolii, mai ales în orașele mari.

Era timpul să fie luate anumite măsuri, asta este pentru toată lumea foarte clar, având în vedere evoluția situației epidemiologice, numărul mare de cazuri noi și mai ales ocuparea secțiilor de Terapie Intensivă, creșterea numărului de decese, care în mod evident sunt preocupante și cu siguranță, acest trend crescător va continua și în perioada următoare, pentru că măsurile nu își pot face efectul imediat“, a mai spus Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu