National

Alexandru Rafila, despre mandatul de ministru al Sănătății: „Grozăviile astea cu 500 de decese pe zi să nu se mai repete”

Publicat: 23 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila despre mandatul de ministru al Sănătății Grozăviile astea cu 500 de decese pe zi să nu se mai repete
Dr. Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, propus la Ministerul Sănătății, spune că, dacă va reuși să scape de la moarte 5.000 – 10.000 de oameni, i se pare extraordinar. Rafila vorbește și despre prima dificultate pe care o vede la minister.

Întrebat, marți seara ce înseamnă pentru Alexandru Rafila postul de ministru al Sănătății, Rafila a răspuns: „fără să fie o declarație demagogică, e o foarte, foarte mare responsabilitate. Lumea are multe așteptări. Cred că sunt 2 tipuri de așteptare: în primul rând este vorba de evitarea unei situații similare ca cea prin care tocmai am trecut și cea de-a doua este calea spre normalitate”.

Rafila a afirmat că știe destul de bine sistemul și Ministerul Sănătății și crede că dificultatea va fi legată de resursa umană care, „atât cât există, trebuie mobilizată să lucreze” pentru controlul imediat al pandemiei.

„Trebuie un efort. Și mai e un lucru pe care vreau să îl spun. Nu mai discutăm de Ministerul Sănătății de la PSD sau al coaliției, problema e a României, nu a coaliției și din punctul ăsta de vedere nu am niciun fel de prejudecată și lucrez cu oricine are bunăvoință și disponibilitate și știință. Nu nu mă interesează vechea moștenire sau greaua moștenire. Dacă reușim să scăpăm de la moarte 5.000 de oameni sau 10.000 de oameni, mi se pare un lucru extraordinar. Trebuie să mai faci și altceva, dar lucrul ăsta trebuie să fie prioritatea, ca grozăviile astea cu 500 de decese pe zi să nu se mai repete”, afirmă Rafila.

Dacă va reuși să obțină acest lucru, crede ministrul propus al Sănătății, va fi o speranță către calea spre normalitate.

Alexandru Rafila, propunerea de ministru al Sănătății anunță testarea masivă împotriva COVID-19

Conform declaraţiilor medicului care este propunerea PSD pentru portofoliul de ministru al Sănătății, pregătirile pentru valul 5 al pandemiei de COVID-19 ar trebui să înceapă imediat. De altfel, Alexandru Rafila a menţionat faptul că are în plan testarea în masă a populaţiei

„Pregătirile pentru valul 5 trebuie să înceapă imediat, nu cred că-l putem evita. Eu am în program această creștere a accesibilității la testare”, a explicat Rafila.

Pacienţii nu trebuie să ia medicamentaţie fără avizul medicului

În încheiere, Alexandru Rafila a precizat faptul că pacienţii nu trebuie să ia medicamentație fără acordul medicului. Una dintre cauzele mortalităţii mari ar putea fi şi faptul că oamenii îşi procură singuri medicamente fără un consult prealabil:

Să terminăm cu medicația care nu are nicio legătură cu tratamentul… Fie rețeta este prescrisă neconform, fie oamenii își procură singuri medicamentele, asta duce la mortalitatea foarte mare”, a precizat Alexandru Rafila. Guvernul PNL-PSD-UDMR ar putea fi învestit joi în Parlament.

Alexandru Rafila nu susține carantinarea persoanelor nevaccinate

În urmă cu doar câteva zile, viitorul ministru al Sănătății a vorbit și despre faptul dacă este posibil ca România să carantineze, pe modelul Austriei, persoanele nevaccinate. Alexandru Rafila a exclus această posibilitate spunând că în starea de alertă în care se află România această procedură nu este una corectă nici măcar din punct de vedere legal:

„În situaţia în care ne găsim, starea de alertă, nu cred că e posibil, nici măcar din punct de vedere legal, să adopţi măsura carantinării nevaccinaţilor. Când ai o situaţie extremă, cu un număr enorm de pacienţi care blochează spitalele, trebuie să ai o stare de urgenţă, care trebuie gestionată pentru o perioadă limitată într-un mod pe care-l recomandă specialiştii în Sănătate publică, dar nu ne aflăm într-o astfel de situaţie”, precizează profesorul Rafila.

Recent, Alexandru Rafila, a sustinut că în România se observă o descreștere a cazurilor de COVID-19. Alexandru Rafila a declarat faptul că acesta este unui dintre motivele pentru care se dorește impunerea certificatului verde, pentru a ajuta aceasta situație să continue până în momentul în care situația pandemică din România este sub control.

Adauga un comentariu