Actualitate

Alexandru Rafila, despre moțiunea simplă împotriva lui Vlad Voiculescu: „Ar fi trecut dacă era votul secret“

Publicat: 17 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila despre moțiunea simplă împotriva lui Vlad Voiculescu Ar fi trecut dacă era votul secret
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila, recomandă aerisirea claselor de curs

Deputatul PSD Alexandru Rafila, a vorbit miercuri, 17 februarie, după votul din Camera Deputaților asupra moțiunii simple care îl viza pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Profesorul Alexandru Rafila a declarat că moțiunea ar fi trecut dacă votul ar fi fost secretizat, deoarece mulți dintre parlamentarii PNL și chiar și unii din USR ar fi votat „pentru“.

„Ați văzut că diferența la care a fost respinsă această moțiune a fost minimă și, mai mult, a existat din partea majorității acea respingere a secretizării votului. Eu sunt convins că dacă se această secretizare a votului ar fi avut loc, mulți dintre parlamentarii PNL și chiar și unii dintre cei din USR ar fi votat în favoarea acestei moțiuni și cu siguranță ar fi trecut. Probabil că ministrul Sănătății ar fi fost nevoit să își dea demisia”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Viitorul va demonstra că PSD a avut dreptate“

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății este de părere că se impun schimbări rapide la Ministerul Sănătății și că Guvernul nu a înețeles nimic din moțiunea depusă de PSD împotriva lui Vlad Voiculescu.

„Aşteptările mele personale mi-au fost înşelate. Acum, constat că domnul ministru Tătaru măcar avea interes şi consistenţă în anumite activităţi pe care le desfăşura. Din păcate, cu toate că a trecut o săptămână de când această moţiune a fost depusă, vedeţi că Ministerul Sănătăţii nu a luat nicio măsură concretă privind problemele ridicate în această moţiune. Viitorul imediat va demonstra că PSD a avut dreptate și că trebuie luate măsuri foarte rapide la nivelul Ministerului Sănătății, în așa fel încât populația și pacienții să poată să aibă speranța că trăiesc într-un stat din Uniunea Europeană“, a mai spus Alexandru Rafila.

Moţiunea împotriva ministrului Vlad Voiculescu a picat la votul în Camera Deputaţilor

Deputaţii s-au pronunţat, miercuri, prin vot asupra moţiunii simple prin care PSD a cerut demisia ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu. 140 de deputaţi s-au prounţat în favoarea moţiunii şi 161, împotriva acesteia. Astfel, moţiuna a fost respinsă.

Aceasta este prima moţiune simplă depusă de opoziţie în această legislatură. Potrivit regulamentului, moţiunile simple se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. Procedural, o moţiune simplă împotriva unui ministru nu are efect juridic şi, chiar dacă este adoptată de Parlament, acesta nu este automat demis.
Intitulată „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor”, moţiunea a fost semnată de 109 social-democraţi şi a fost dezbătută de deputaţi în şedinţa de luni.

Nu au vrut vot secret

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a cerut ca votul să fie secret, însă solicitarea aqcestuia a fost respinsă.

„Domnule preşedinte de şedinţă, vă solicit să supuneţi votului plenului Camerei ca votul la moţiunea simplă să fie dată prin vot secret. Procedura este foarte simplă. Scrie foarte clar că votul este secret dacă prin regulament se stabileşte astfel sau preşedintele de şedinţă sau un lider de grup cere asta.  Votul poate fi secret doar pe sistemul de cartele din plen. Având în vedere că prim vicepreşedintele PNL a anunţat excluderea parlamentarilor care vor vota conform propriei conştiinţe, consider că trebuie să fie secret. Dacă aveţi încredere în colegii dumneavăastră, supuneţi la vot secret”, a declarat Alfred Simonis.

Adauga un comentariu