Actualitate

Alexandru Rafila, despre recordul de cazuri noi de infectări: „Nu trebuie să așteptăm ca lucrurile să se întâmple!

Publicat: 14 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila despre recordul de cazuri noi de infectări Nu trebuie să așteptăm ca lucrurile să se întâmple
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a vorbit despre recordul de cazuri noi de infectări anunțat astăzi. Alexandru Rafila a declarat că este necesar să vedem care sunt sursele noilor cazuri și atrage atenția că marea problemă ar putea să fie la mijloacele de transport public în comun.

„Azi începem cu 4, peste 4000. Dacă o să avem în jur de 4000-4500 o să avem o nouă creștere la ATI. Lucrurile astea trebuie oprite. Nu putem asista la blocarea sistemului de sănătate. Se ajunge la victime. Nu putem să așteptăm să vedem 3000 de pacienți la ATI. Nu avem aceste paturi. Nu trebuie să așteptăm ca lucrurile să se întâmple“, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Sursele de cazuri noi trebuie oprite!“

Reprezentantul României la OMS a menționat că o să trebuiască să vedem care sunt sursele cazurilor noi, iar acele activități trebuie oprite.

„O să trebuiască să vedem care sunt sursele cazurilor noi. Discutăm de transmitere comunitară, dar există activități care generează acele cazuri. Acele activități trebuie oprite. Trebuie să vedem. Nu-s importante calculele INSP sau altă instituție. Trendul crescător continuă de ceva vreme. Zona cea mai sensibilă acum e zona transportului public și a celui în comun. Nu reușește să se coreleze cu un program de trei ore, pus de toți angajatorii. Parcul de transport să fie la capacitate maximă în acel interval de trei ore“, a precizat Alexandru Rafila.

„Măsurile restrictive ar putea fi luate“

Medicul Alexandru Rafila a opinat că trebuie găsite soluții pentru zonele din țară unde avem o transmitere majoră.

„Măsurile restrictive ar putea fi luate, dar încă nu vreau să le aduc în discuție. Nu sunt implicat în niciun fel în discuțiile legate de măsurile care se iau, dar zonele din țară unde avem o transmitere majoră trebuie gândite soluții. Vă zic din punct de vedere al unui medic care lucrează la «Matei Balș» în Capitală, dar nu mai facem față la pacienți“, a menționat Alexandru Rafila.

„Lucrurile sunt parțial sub control“

Reprezentantul României la OMS a menționat că sistemul de sănătate poate răspunde la solicitări.

„Lucrurile sunt parțial sub control, încă sistemul de sănătate poate răspunde la solicitări. Nu se mai poate face față identificării anchetelor în societate. Românii ar avea nevoie de un mic ghid: cum să mă izolez, cum să-mi dau seama și alte mici detalii. Dacă vin cu informații contradictorii ajungem la situații precum azi”, a mai spus Alexandru Rafila.

„E greu de crezut că nu vom ajunge la 5.000 de infectări pe zi!“

Alexandru Rafila susține că că e posibil ca în scurt timp să ajungem la 5.000 de noi infectări cu noul coronavirus pe zi. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie susţine că este nevoie de o schimbare a strategiei epidemiologice.

„Este greu de crezut că nu vom ajunge la 5 mii de cazuri noi de infecţie pe zi“, a declarat profesorul Alexandru Rafila.

Membrul în Comitetului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a precizat că este nevoie de o schimbare a modului în care sunt evaluate persoanele infectate cu noul coronavirus şi a unităţilor medicale în care sunt internaţi.

De asemenea, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie sugerează ca oamenii să meargă la serviciu după un orar decalat, iar astfel să fie evitată formarea de aglomeraţii în mijloacele de transport în comun.

Adauga un comentariu