National

Alexandru Rafila, despre un Guvern de uniune națională: „Este o chestiune de responsabilitate”

Publicat: 14 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila despre un Guvern de uniune națională Este o chestiune de responsabilitate
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății

Luni, 14 decembrie, profesorul Alexandru Rafila, propunerea PSD pentru funcția de premier al României, a vorbit la B1Tv despre ce presupune un Guvern de uniune națională, idee prezentată de social-democrați. Deputatul ales a fost întrebat dacă este o variantă care va fi luată în considerare sau e doar o idee prezentată de PSD, pentru că Parlamentul este lipsit de aliați, împreună cu care să alcătuiască o majoritate.

„Este ochestiune care, într-o situație de criză majoră, sanitară, economică și socială, cred ca poate să arate o responasabilitate, pe care ne-o asumăm, pentru un termen care urmează să fie stabilit, încât să putem să ajungem într-o situație confortabilă, care să permită repornirea economiei și funcționarea societății.

Nu este o chestiune de PR, este o chestiune de responsabilitate. Și președintele a privit-o cu seriozitate, din ceea ce am înțeles de la colegii mei, o propunerea care a fost luată în considerare, ea reprezintă o opțiune, să vedem dacă ea se va și concretiza”, a declarat Alexandru Rafila, la B1 TV.

Fiind întrebat pentru ce perioadă de timp consideră că un Guvern de coaliție trebuie să fie în funcție, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a oferit următorul răspuns:

„Depinde care va fi programul unui astfel de Guvern, care va fi mandatul lui și atunci se pot discuta inclusiv obiective legate de o durată a funcționării, până la atingerea unor obiective care să permită repornirea economiei și mai ales funcționarea societății, care va continua să fie afectată de criza sanitară, care va mai dura cel puțin nouă luni”, a explicat profesorul Rafila.

Ce va face Alexandru Rafila dacă va fi ales premier

În cazul în care Alexandru Rafila va ajunge premier, a anunțat că nu se poate pronunța în privința unui eventual lockdown și că va genera o „radiografie reală a sistemului de sănătate din România.”

„Lockdownul e generat de realitatea de pe teren. Aceste afirmaţii, eu nu pot să mi-o asum. Dacă aş fi premier nu mi-aş putea să-mi asum să mint. Nu aş putea să spun că situaţia e roz şi că nu aş face lockdown. Aş genera o radiografie reală a sistemului de sănătate din România”.

Rafila a mai completat că actualii decidenți politici au mințit atunci când au spus că au luat măsurile anticoronavirus după consultări cu specialiștii:

„Toate aceste poveşti că specialiştii au spus şamd. au fost nişte neadevăruri. Specialiştii nu au fost consultaţi. Există un comitet care nu a mai fost convocat de trei luni”.

Alexandru Rafila critică acțiunile lui Ludovic Orban din campania electorală

„Mi se pare că se s-a întâmplat în campania electorală, chiar şi ulterior, foarte multă bravadă. Trebuie să fim decenţi, reţinuţi. Când facem aprecieri trebuie să le facem după ce reflectăm foarte mult. Domnul Orban garanta 100% că nu vom avea un lockdown în România. În loc să spună că cifrele sunt astea şi că vom lua măsuri să protejăm cetăţenii, din dorinţa unui populism exagerat a dat garanţii pe care nimeni nu poate să le dea”, a declarat Alexandru Rafila, pentru Adevărul, criticând astfel atitudinea fostului premier Ludovic Orban.

Adauga un comentariu