National

Alexandru Rafila este îngrijorat: ”România va putea primi vaccinul şi organizarea pentru administrarea vaccinului nu ştiu dacă va fi gata”

Publicat: 22 sept. 2020
Alexandru Rafila la birou
Alexandru Rafila pune creșterea numărului de cazuri de infectare pe seama mijloacelor de transport public în comun

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, s-a arătat îngrijorat de faptul că România va primi vaccinul și nu va fi gata pentru administrarea acestuia. De asemenea, acesta a adăugat că, atunci când va fi disponibil, vaccinul va trebui administrat persoanelor din categoriile vulnerabile şi personalului medical.

„Cred că lucrul acesta trebuie de acum început, încât în eventualitatea în care acest vaccin va fi disponibil să poată fi administrat într-un timp cât mai scurt unui număr mare de persoane”, a adăugat Rafila.

Cine va primi vaccinul în primă fază

Alexandru Rafila a vorbit despre importanța vaccinării, în primă fază, a persoanelor din categoriile vulnerabile și a celor din sistemul medical. A menționat, printre altele, că precontractele pentru potenţiale vaccinuri sunt semnate. Vaccinul ar putea apărea în prima jumătate a anului următor.

„În primul rând, dacă se va reuşi obţinerea unui vaccin într-un timp scurt, pentru că deocamdată discutăm despre vaccinuri-candidat adică unele care nu au fost autorizate, trebuie administrat persoanelor din categoriile vulnerabile şi personalului medical. Deci categoriile vulnerabile şi personalul medical trebuie vaccinate în primă fază pentru că celelate categorii de tratament – copiii, adulţii tineri – nu trebuie de multe ori spitalizare, iar tratamentul în secţiile ATI şi decesul sunt rare.

Atunci e normal să fie prioritate aceste categorii, inclusiv la noi în ţară. Precontractele pentru potenţiale vaccinuri sunt semnate, iar un astfel de vaccin care a fost deja contractat în avans va şi ajunge să fie autorizat, cu siguranţă ţările membre ale UE vor primi o cotă parte din acea cantitate care a fost rezervată de către Comisia Europeană care a şi plătit în avans sume considerabile de bani. E vorba despre ceea ce a reuşit să facă CE pentru statele membre, şi noi din fericire suntem membrii ai Uniunii şi atunci am putea să avem un vaccin disponibil poate ceva mai repede – prima jumătate a anului viitor”, a declarat Alexandru Rafila, întrebat marţi la Digi 24 ce crede despre faptul că OMS a anunţat că vrea să aibă două miliarde de doze de vaccin disponibile până la finalul anului 2021.

Alexandru Rafila este îngrijorat: ”România va putea primi vaccinul şi organizarea pentru administrarea vaccinului nu ştiu dacă va fi gata”

Reprezentatntul României la OMS a fost întrebat despre ce lucruri ar trebui să cunoaștem în ceea ce privește transportarea acestui vaccin și care sunt provocările care ar putea să apară.

„Dacă tot vrem să arătăm că suntem silitori în a furniza populaţiei din România vaccinul necesar, ar trebui de mâine să ne preocupe modul de organizare, de logistică, centrele de vaccinare, cine să administreze vaccinul. Să se facă cartografia tuturor grupurilor vulnerabile astfel încât să poată fi vaccinate. Să vă spun din ce cauză. Vaccinurile noi, revoluţionare pe bază de ARN trebuie nu transportate congelate, ci congelate la minus 70-80 de grade şi nu există nicio ţară, inclusiv în România, cu o capacitate de stocare la o astfel de temperatură.

Ele vor fi livrate în recipient care conţin gheaţă carbonică şi care trebuie să ajungă direct în centrele de vaccinare unde pot să rămână refrigerate timp de câteva zile. Mai mult aceste vaccinuri se vor administra în două doze. Cel mai probabil, multora dintre persoanele beneficiare, pentru că mai ales persoanele vârstnice au nevoie de o stimulare imunitară mai consistentă, şi cred că lucrul acesta este extrem de important – să avem o strategie şi o logistică organizată. Eu sunt foarte îngrijorat, văzând aşa cum ne mişcăm în zona organizatorică, că va exista acest vaccin disponibil, Comisia Europeană şi-a făcut treaba, România va putea primi vaccinul şi organizarea pentru administrarea vaccinului nu ştiu dacă va fi gata.

Cred că lucrul acesta trebuie de acum început, încât în eventualitatea în care acest vaccin va fi disponibil să poată fi administrat într-un timp cât mai scurt unui număr mare de persoane”, a completat Rafila.

Adauga un comentariu