Alexandru Rafila îi avertizează pe români cu privire la numărul de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus de după alegeri. Acesta susține că în această perioadă a fost lăsată garda jos, scăzând considerabil numărul testelor. Reprezentantul României la OMS crede că acest lucru se va răsfrânge asupra populației în următoarele săptămâni.
În viziunea acestuia, perioada imediat următoare de după alegeri va fi una de sacrificiu, din cauza faptului că se preconizează o nouă creștere a cazurilor de COVID-19.
Alexandru Rafila îi avertizează pe români
Faptul că numărul de testări a scăzut în această perioadă, a dus la o răspândire mult mai accentuată a virusului. Alexandru Rafila anunță că după alegerile parlamentare de pe 6 Decembrie, autoritățile ar putea impune restricții mai dure, conforme cu rezultatele anchetei epidemiologice de la momentul respectiv.
Reprezentantul României la OMS a mai vorbit și despre faptul că mulți români refuză să creadă în continuare în acest virus, lucru care îi pune în pericol pe cei din jurul lor.
“Mulți dintre cei care au negat existența virusului s-au îmbolnăvit, unii au și murit. Măsurile sunt cerute de situația epidemiologică, cei care spun că nu introduc oi măsuri se hazardează. În ultima săptămâna s-a testat extrem de puțin.
In consecință s-ar putea să aibă un răsunet foarte mare în săptămânile următoare. Azi am avut 200 de decese, în condițiile în care au fost raportate mai puține cazuri.
Undeva, ceva, nu se leagă. Dacă nu-i identificăm pe cei infectați , consecințele vor fi grave. Numărul de teste COVID a început să scadă de la o zi la alta. E anormal. Undeva există un blocaj. Numărul de teste de COVID a scăzut cu 20% de la o zi la alta”, atrage atenția Alexandru Rafila, cu privire la un blocaj apărut în cadrul DSP-urilor.
România se află în valul al doilea al pandemiei
În cadrul unei conferințe de presă, Rafila a spus că în acest moment România se află în cel de-al doilea val al pandemiei, iar situația este una alarmantă, scrie playtech.ro.
Acesta contestă capacitatea sistemului medical de a identifica adevăratele cifre de infectări, motivând că autoritățile competențe nu cresc numărul de testări, potrivit modelelor folosite în toate țările civilizate.
“Am ajuns în acest al doilea val al pandemiei, în care numărăm peste 10.000 de cazuri pe zi și în care nu există o corelație între un număr mare de cazuri și capacitatea sistemului de sănătate publică de a identifica toate cazurile de infecție sau majoritatea cazurilor de infecție, de a face o testare corespunzătoare, de a testa personalul medical periodic.
Cred că putem face aceste lucruri rapid, să le punem aplicare printr-un model care nu e neapărat invenția noastră, e aplicat în majoritatea țărilor din UE.
Am asistat la o creștere spectaculoasă în România până în urmă cu câteva săptămâni. Apoi, s-a petrecut un fenomen ciudat. Brusc numărul de teste s-a „stabilizat”, am ajuns să testăm la fel atunci când aveam 10.000 de pacienți infectați zilnic că și atunci când aveam 5.000 de pacienți. Azi am aflat că chair a început să scadă numărul de teste destul de mult.
A scăzut doar într-o singură zi cu 20%. Deci astăzi am avut aproape 8.000 de cazuri și doar 30.000 de teste, ceea ce e anormal”, a declarat acesta, potrivit RomaniaTV.