Actualitate

Alexandru Rafila îi îndeamnă pe români să își ia de urgență pastilele cu iod din farmacii. Suntem în pericol nuclear?

Publicat: 08 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila îi îndeamnă pe români să își ia de urgență pastilele cu iod din farmacii. Suntem în pericol nuclear
Alexandru Rafila, despre pastilele cu iod și despre necesitatea achiziției

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a intervenit în mod public și i-a îndemnat pe români să meargă în farmacii, pe baza rețetei medicale emisă de medicii de familie, să își ia pastilele cu iod.

Pastilele de iodură de potasiu au ajuns şi la DSP Iași unde se aflau, în luna mai, în depozite. Pastilele cu iod sunt recomandate în vederea unui tratament în cazul unui incident nuclear.

Alexandru Rafila, indemn pentru români pentru a achiziţiona pastile cu iod

Într-o intervenție oficială, Alexandru Rafila i-a îndemnat pe românii sub 40 de ani să se ducă ”cât mai repede” să-și achiziționeze pastilele de iodură de potasiu, pastile folosite în cazul unui incident nuclear. Ministrul Sănătății a subliniat faptul că la nivel național sunt peste 2500 de farmacii care au în posesie astfel de pastili. Acesta a menţionat faptul că sistemul e funcţional şi că oamenii trebuie să apeleze la acesta pentru a se folosi de ajutor:

„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a spus luni Rafila, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor.

Legat de cerere, ministrul Sănătății explică faptul că cererea nu este nici mare nici mică dar că pe măsură ce evenimentele capătă o altă turnură în Ucraina este de așteptat ca cererea să crească. Iodura de postasiu are beneficii limitate şi poate fi periculoasă dacă nu este folosită conform prospectului. Medicii atrag atenţia ca iodura de potasiu nu este remediul universal antiradiaţii. Ea este foarte eficientă în prevenirea patologiilor endocrinologice cum ar fi cancerul tiroidian, dar nu protejează şi asupra altor afecţiuni ce pot fi cauzate de radiaţii.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost atacată. Este în pericol România?

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru bombardarea reînnoită a celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi sancțiuni internaționale împotriva Moscovei pentru „teroare nucleară”.

Organismul de pază nucleară al ONU a cerut încetarea imediată a tuturor acțiunilor militare în apropierea centralei, după ce aceasta a fost lovită de bombardamente sâmbătă seara, provocând oprirea unuia dintre reactoare și creând un „risc foarte real de dezastru nuclear”.

Centrala nucleară Zaporojie funcționează normal, conform rapoartelor lui Yevgeniy Balitsky , șeful administrației instalate de Rusia din regiunea ocupată Zaporizhzhia. Șeful companiei nucleare de stat din Ucraina Energoatom a cerut ca centrală să devină o zonă fără armată și a spus că ar trebui să existe o echipă de menținere a păcii prezente la fața locului. În acest context pare că România este momentan în siguranță față de o posibilă reacție nucleară. Cele două forțe beligerante s-au acuzat reciproc de lovituri la centrală. Momentan, informațiile venite din ambele tabere sunt contradictorii și informația nu a putut fi verificată din surse independente. Așadar, Alexandru Rafila i-a îndemnat pe români să achiziționeze pastile de iod, putând crea o panică printre cetățeni.

Adauga un comentariu