Titlurile zilei

Alexandru Rafila și Dan Timofte, mână în mână în distrugerea Spitalului „Sf. Spiridon” Iași! Ministrul Sănătății tolerează fără nicio remușcare umilirea pacienților!

Publicat: 30 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila și Dan Timofte mână în mână în distrugerea Spitalului Sf. Spiridon Iași Ministrul Sănătății tolerează fără nicio remușcare umilirea pacienților
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este mână în mână cu Dan Timofte în distrugerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, cea mai mare unitatea medicală din zona Moldovei

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este mână în mână cu Dan Timofte în distrugerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, cea mai mare unitate medicală din zona Moldovei. S-a ajuns în situația în care pacienților le este teamă să se mai prezinte la spital, știind că vor fi lăsați în voia sorții, medicii neavând nici de unele, nici medicamente, nici materiale sanitare

În perioada 04.07.2022 – 12.08.2022, o comisie din partea Ministerului Sănătății, formată din dr. Renata Zulean, ec. Lucica Lincan și ec. Mihai Duluman, a realizat un audit în cadrul spitalului, ocazie cu care au fost scoase la iveală o mulțime de probleme ce au fost cuprinse în raportul final, nr. BAPI 974/24.10.2022, însă conducerea unității medicale nu a luat niciun fel de măsuri, rămânând în aceeași stare de lâncezeală.

În ciuda numeroasele articole publicate în ultimele șase luni, în care am atras atenția asupra ilegalităților comise la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a rămas orb, tolerând la nesfârșit ilegalitățile comise de Dan Timofte. Dând dovadă de incompetență crasă, ministrul Sănătății a solicitat Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași și Curții de Conturi a României să facă o anchetă, respectiv un control, în cadrul spitalului și să ia măsurile care se impun, dar nu l-a demis pe Dan Timofte.

Mai mult, Alexandru Rafila privește cu nepăsare bătaia de joc la adresa bolnavilor care trebuie să vină cu bani la internare pentru a cumpăra medicamentele și materiale necesare pe perioada spitalizării.

Alexandru Rafila și Dan Timofte, mână în mână în distrugerea Spitalului „Sf. Spiridon” Iași! Sigurii care au de suferit sunt pacienții!

Alexandru Rafila este mână în mână cu Dan Timofte, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, și-l susține în umilirea continuă a bolnavilor. Ministrul Sănătății susține în diferite cercuri din lumea medicală ieșeană că nu-l poate înlocui pe Dan Timofte, deoarece acesta are susținerea Serviciului Român de Informații (SRI).

Reporterii BZI nu cred aceste aberații pe care ministrul Sănătății le scoate la înaintare, considerând că au menirea de a închide gura opiniei publice. La 33 de ani după Revoluție este inadmisibil ca politicienii români să mai apeleze la astfel de tertipuri de care ar fi trebuit de mult să se descotorosească. Ca să nu se implice în demiterea managerului Timofte, ministrul Rafila se ascunde în spatele SRI, mințind că acest serviciu ar avea interesul de a-l menține în funcție la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași.

Având o atitudine de mic dictator care se comportă de parcă spitalul ar fi propria sa moșie, Dan Timofte i-a reclamat pe membrii comisiei de audit de la Ministerul Sănătății, dr. Renata Zulean, ec. Lucica Lincan și ec. Mihai Duluman, acuzându-i că au furnizat presei raportul de audit public intern, unde erau menționate neregulile grave descoperite în unitatea medicală. Culmea tupeului, Dan Timofte a acționat astfel când știa foarte bine că el însuși a transmis documentul presei ieșene, vrând să se disculpe și să arunce întreaga vină în seama fostei conduceri a spitalului.

Raportul final contrazice teoria lui Dan Timofte, demonstrând fără echivoc că nu a reușit să asigure echilibrul financiar al spitalului. Deşi, atunci când a fost numit manager interimar, unitatea medicală înregistra excedent financiar și plăți restante de doar 323 de lei, în mai puţin de doi ani de management ineficient s-a ajuns ca în august 2022 să se înregistreze plăți restante în valoare de 5.898.235 de lei, din care 5.748.461 de lei sub 30 de zile de la termenul scadent de plată, respectiv 149.774 de lei peste 120 de zile de la termenul scadent de plată – deja arierate. Astfel, dacă s-ar fi respectat legislația în vigoare, Dan Timofte ar fi fost acum doar o pagină neagră din istoria unității medicale.

Demiterea lui Timofte, sigura soluție care mai poate salva unitatea medicală!

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași au putut opera în toată perioada pandemiei și o scurtă perioadă după aceea, deoarece s-au putut baza pe stocurile de materiale sanitare și medicamente din perioada fostei conduceri. Odată ce Dan Timofte a ajuns la conducerea spitalului, în ciuda nenumăratelor referate de necesitate, farmacia a început să se golească.

Deși Dan Timofte se disculpă, motivând că problemele financiare și neregulile constatate în cadrul Serviciului de Achiziții al spitalului au fost generate de pandemie și de creșterea inflației, este clar că acestea sunt doar niște scuze ieftine, din moment ce alte spitale din Iași nu se confruntă cu astfel de probleme. Pe perioada pandemiei, saloane întregi din spital erau goale, deoarece bolnavii erau îndemnați să stea acasă și să vină doar dacă sunt pe moarte.

Pentru a fi sigur că nimeni nu poate împiedica misiunea sa fatidică, Dan Timofte și-a numit acoliții în funcții de conducere. Recent a fost schimbată și componența Consiliului de Administrație. O parte dintre membrii Consiliului de Administrație de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, conștienți de gravitatea neregulilor constatate de comisia de audit din minister, nu au vrut să mai fie părtași la umilirea pacienților, nici să-și păteze imaginea și au decis să demisioneze. Cu toții fug, deoarece sunt conștienți că neregulile din spital sunt extrem de grave, iar cei părtași la comiterea lor riscă ani grei de închisoare.

Profitând de perioada sărbătorilor de iarnă, aceștia au fost înlocuiți de Alexandru Rafila cu persoane docile, dispuse să accepte toate stratagemele managerului. Din Consiliul de Administrație au plecat Vasile Cepoi, Ionuț Nistor, Laura Șoldan și Bogdan Iliescu. Aceștia au fost înlocuiți cu Mihail Corneliu, apropiat al managerului Timofte, fost manager al Spitalului „Sf. Maria” Iași, Corina Gîscă, director DSP Iași, și Mihaela Mahu, economist la Spitalul Clinic de Urgențe „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași. Alexandru Rafila nu dorește să-l demită pe Dan Timofte, așteptând ca această decizie să fie luată în cadrul Consiliului de Administrație, tergiversând, astfel, o situație care trebuia rezolvată încă din vara anului 2022.

Ministrul PSD dorește să scoată castanele din foc cu mâna altuia, folosindu-se de DNA și DIICOT. Prin lașitatea de care dă dovadă, Rafila îl protejează pe PNL-istul Dan Timofte și îi lasă cale liberă pentru a-și comite în continuare infracțiunile. De când a fost numit ministru al Sănătății, Alexandru Rafila nu a făcut nimic pentru îmbunătățirea sistemul sanitar.

Acolo unde au fost descoperite nereguli, ministrul Rafila s-a făcut că nu le vede și a dat dovadă de un management slab. Dacă Rafila crede că mai are o urmă de respect față de pacienți, acesta ar trebui să-și dea demisia, alături de Dan Timofte.

Indiferența arătată față de bolnavii din unitatea medicală ieșeană demonstrează că Alexandru Rafila este mână în mână cu Dan Timofte în distrugerea Spitalului „Sf. Spiridon”, fiind la fel de responsabil de soarta miilor de pacienți care au avut de suferit sau care chiar și-au pierdut viețile în ultimii doi ani.

Adauga un comentariu