Actualitate

Alexandru Rafila vorbește despre cauzele care au condus la creșterea numărului deceselor provocate de COVID-19

Publicat: 02 sept. 2020
Alexandru Rafila
Alexandru Rafila a găsit o coincidență stranie în ceea ce privește numărul persoanelor infectate cu coronavirus raportat de Grupul de Comunicare Strategică

Alexandru Rafila vorbește despre cauzele care au condus la creșterea numărului deceselor provocate de COVID-19. Conform unui raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), România este țara cu cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19, din Uniunea Europeană, de 3,1 la 100.000 de locuitori. Reprezentantul României la OMS, medicul Alexandru Rafila, a vorbit despre motivele din cauza cărora decesele provocate de noul coronavirus sunt într-un număr atât de mare.

„Este preocupant, pentru că, după România, urmează la distanță apreciabilă Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori, după care toate țările au o cifră mai mică de 1, unele chiar extrem de mică. Asta demonstrează că pacienții din România care fac infecția cu coronavirus în această perioadă sunt, destul de mulți, din categoia persoanelor cu comorbidități, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicații, și din păcate se ajunge și la deces”, a spus Rafila.

„E un indicator al capacității sistemului de sănătate de a trata aceste cazuri de infecție cu coronavirus într-o țară din Uniunea Europeană. Avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes. Dar cauza nu putem s-o stabilim în acest moment”, a adăugat el.

„Poate fi vorba de o afectare mai mare la pacienții cu comorbidități sau poate fi vorba despre unele unități sanitare care nu reușesc să trateze toți pacienții sau există unele disfuncționalități”, a precizat Rafila.

Alexandru Rafila vorbește despre cauzele care au condus la creșterea numărului deceselor provocate de COVID-19

Rafila  mai adaugă că, în ultima lună, pe baza statisticilor ECDC, se observă că România s-a aflat într-o creștere accelerată a numărului de cazuri, împreună cu Bulgaria.

„Noi ne-am stabilizat undeva la 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Bulgaria, cu care mergeam umăr la umăr, a reușit să reducă numărul de cazuri la sub 30. Demonstrează că se poate și într-o țară cu un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al României să reducă povara bolii și să intre într-o zonă mai confortabilă din punct de vedere al solicitării sistemului de sănătate. Noi în continuare avem un sistem de sănătate sub presiune”, a spus Rafila.

De asemenea, medicul mai arată că au existat și țări în care evoluția cazurilor a fost „fulminantă”, așa cum se prezintă Spania, care a ajuns la peste 200 de cazuri la 100.000 de locuitori.

„Dar mortalitatea, raportată la numărul populației, este un indicator care trebuie luat în considerare și cred că acolo ar putea fi aduse unele îmbunătățiri”, a spus Rafila, arătând că unele spitale sunt suprasolicitate, iar unitățile de terapie intensivă din unele localități sunt sub presiune.

„Bănuiesc că astfel de suprasolicitări – și ale persoalului medical, sunt oameni care lucrează acolo de mult timp, fără concedii, sub presiune foarte mare – și atunci trebuie să găsim o soluție astfel încât să repartizăm această povară și în alte zone, care sunt mai puțin afectate în acest moment. Asta este opinia mea, bineînțeles”, a spus Rafila.

Adauga un comentariu