International

Alexei Navalnîi revine la Moscova. Autoritățile ruse au anunțat că îl vor aresta – VIDEO/ UPDATE

Publicat: 17 ian. 2021

Liderul opoziției anti-Putin din Rusia, Alexei Navalnîi, va reveni duminică la Moscova, în ciuda faptului că autoritățile ruse au anunțat că îl vor aresta și posibil condamna la mai mulți ani de închisoare, conform Reuters, citat de Agerpres.

UPDATE: Alexei Navalnîi a ajuns în Rusia. Jurnaliștii sunt la bordul aeronavei și așteaptă ca acesta să iasă din avion. Autoritățile sunt pregătite să îl ia în custodie, până în momentul în care se va decide dacă va fi arestat.

Pasagerii îmbarcaţi pe aceeaşi cursă aeriană cu Navalnîi au postat pe Twitter că avionul a fost direcţionat spre un alt aeroport iar căpitanul aeronavei a invocat motive de natură tehnică pentru această decizie. Iniţial, aeronava „Pobeda” trebuia să aterizeze pe aeroportul moscovit Vnukovo dar a fost redirectată la aeroportul Şeremetievo.

Măsura ar fi menită să evite întâlnirea lui Navalnîi cu suporterii săi.

UPDATE: Alexei Navalnîi a fost reținut. Este condus de mai mulți polițiști și nu are cătușe la mâini.

Conform agenției France-Presse, mai mulți colaboratori ai lui Navalnîi, care veniseră la aeroport pentru a-l întâmpina, au fost arestați. Anterior, mai multe mașini ale poliției fuseseră văzute venind la aeroportul din Moscova. Între timp, avionul care îl transportă pe Navalnîi a decolat de la Berlin în jurul orei 14:30 GMT (16.30, ora României).

Potrivit BBC, printre cei reținuți se numără Liubov Sobol, un colaborator apropiat al lui Navalnîi.

În aeroportul Vnukovo din Moscova au fost amplasate bariere metalice. Purtătoarea de cuvânt a disidentului, Kira Iarmiș, a postat pe Twitter fotografii cu poliția sosind la aeroport.

Navalnîi le-a cerut susținătorilor săi să îl întâmpine pe aeroport

El ar urma să ajungă în țară în jurul orei locale 19:20. Navalnîi le-a cerut susținătorilor săi să îl întâmpine pe aeroport. Procuratura din Moscova a atras atenţia să nu aibă loc manifestaţii neautorizate la aeroport şi a ameninţat că, în caz contrar, vor fi luate măsuri.

După o tentativă de a fi asasinat cu agentul neurotoxic noviciok, Navalnîi s-a recuperat în Germania începând din august. Critic dur al preşedintelui rus Vladimir Putin, Navalnîi şi-a anunţat miercuri decizia de a se întoarce din Germania în Rusia, spunând că îi este dor de Moscova şi că nu este interesat de ceea ce el a numit procesele fabricate împotriva sa. El a mai spus că nu a intenţionat niciodată să rămână în afara Rusiei, pentru că nu şi-a părăsit niciodată ţara de origine de bunăvoie şi că a ajuns în Germania „într-o cutie de resuscitare”.

Joi, serviciul penitenciar din Moscova a anunţat că va face totul pentru a-l aresta imediat ce va ajunge în Rusia, acuzându-l că nu a respectat condiţiile unei eliberări condiţionate după o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare, într-un caz din 2014 despre care Navalnîi spune că a fost fabricat.

Aleksei Navalnîi a fost transferat în august 2020 în Germania, la spitalul Charite din Berlin, după ce i se făcuse rău la bordul unui avion care îl aducea din Siberia la Moscova. El a fost externat la 23 septembrie, după ce, conform spitalului, starea sa „s-a îmbunătăţit suficient”.

Germania, sprijinită de aliaţii săi, a afirmat că opozantul preşedintelui rus a fost victima unei otrăviri cu un agent neurotoxic din familia noviciok.

Navalnîi a dat vine pentru otrăvire pe FSB, serviciul secret al Rusiei, la ordinele lui Putin. Liderul rus a respins acuzaţiile. Oficiali ruşi au refuzat într-o primă fază să accepte şi că Navalnîi a fost otrăvit.

Adauga un comentariu