Adrian Vasile, expert naturopat, a vorbit despre alimentele care ne hidratează chiar și atunci când nu bem apă îndeajuns. Potrivit acestuia, o hidratare chiar mai eficientă decât cea pe bază de apă vine din fructe.
”Sistemul imunitar devine foarte reactiv la tot ceea ce se întâmplă în interior și atacă anumite molecule. Împrumută energie. Este un efort pentru el să neutralizeze aceste substanțe.
În schimb, dintr-un măr, nu ai ce să neutralizezi, pentru că acolo proporția de apă este foarte crescută iar hidratarea este foarte eficientă prin legume și fructe. Pentru că apa respectivă este legată de molecule, de vitamine, de minerale, anumiți nutrienți, fibrele acelea solubile, etc. Și atunci corpul rămâne hidratat pe o perioadă mai lungă de timp. Acesta este secretul.
Cu cât hidratarea se face pe o perioadă mai lungă de timp, cu atât corpul poate extrage din nutrienți mai mult lichid. Adică este ca o pompiță adiacentă, programată de către Univers, care să ofere diferiți nutrienți, chiar și apă, pe o perioadă cât mai lungă de timp.
Poate că tu nu ai timp, ești într-o ședință, faci sport, ești cu copilul, te concentrezi, conduci, dar acești nutrienți își fac treaba lor acolo, în tăcere, în liniște. Acesta este un dar divin. Ni s-a oferit acest lucru pe tavă, doar trebuie să ne bucurăm de el”, a explicat Aurelian Vasile la Antena 3 CNN.
Aceste obiceiuri pot să te omoare, dacă afară e caniculă!
Într-o altă ordine de idei, menționăm cum cardiologul Florin Mitu afirmă că, în această perioadă caniculară, persoanele hipertensive sau cele cu afecţiuni cardiovasculare trebuie să îşi adapteze medicaţia în funcţie de aceste modificări ale temperaturilor de vară şi recomandă tuturor atenţie sporită la efortul fizic, mai ales în cazul agricultorilor.
„În primul rând, în perioada caniculei trebuie să ştie orice persoană care are afecţiune cardiovasculară sau care are nişte factori de risc să evite orele de vârf în care expunerea solară este foarte mare. Mă refer aici între orele 10,00 – 11,00 şi 16,00 – 17,00, când temperaturile sunt excesiv de ridicate şi riscul de insolaţie este foarte mare. Pe de altă parte, sunt persoane care au diferite comorbidităţi. Mă refer aici la pacienţii cu diabet zaharat, pacienţii cu complicaţii cardiovasculare, accidente vasculare, care au suferit diferite intervenţii cardiace. Aceşti pacienţi trebuie să fie atenţi în special la valorile tensiunii arteriale care trebuie controlate, pentru că în perioada caniculei şi prin vasodilataţie putem avea variaţii tensionale, atât creşteri, dar şi scăderi de tensiune arterială”, a declarat, pentru AGERPRES, prof.univ.dr. Florin Mitu, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iaşi.
Conform acestuia, hidratarea are un rol major. În această perioadă, este recomandat consumul a 2 – 4 litri de apă sau ceai.
„Hidratarea trebuie adecvată în funcţie de profilul pacientului, pentru că fiecare bolnav are anumite recomandări. Uneori însă trebuie limitată această hidratare. Spre exemplu, la pacientul cu insuficienţă cardiacă gravă, decompensat, aportul excesiv de lichide poate să accentueze simptomele. Deci această hidratare trebuie puţin diferenţiată în funcţie de bolile pe care le are fiecare bolnav în parte. Trebuie să fim atenţi la minerale, la adăugarea în alimentaţie în special de crudităţi care să aducă potasiu, să aducă magneziu, care sunt frecvent deficitare, mai ales la pacienţi cu boli coronariene şi cardiovasculare. Şi atunci această alimentaţie poate să aducă supliment de astfel de electroliţi care sunt necesari inclusiv pentru fibra miocardică, deci pentru funcţionarea normală a inimii”, a explicat medicul.
Cardiologul ne recomandă tuturor ca în perioada caniculară să fim atenţi la efortul fizic. Medicul atrage atenţia şi în cazul agricultorilor.