Prima pagină » Sanatate » Alimente care scad colesterolul și trigliceridele: Cum le poți controla cu ajutorul lor

Alimente care scad colesterolul și trigliceridele: Cum le poți controla cu ajutorul lor

08 sept. 2021, 16:13,
BZI.ro, în Sanatate

Pentru a putea scădea colesterolul trigliceridele trebuie să adoptați un stil de viață sănătos, precum renunțarea la mezeluri, tocături, evitarea prajelilor, înlocuirea cărnii roșii cu pește, reducerea consumului de zahăr și alcool, creșterea aportului de lecitină și să faceți mișcare în mod regulat. Pe lângă aceste schimbări pe care trebuie să le faceți puteți apela și anumite alimente care scad colesterolul și trigliceridele.

Colesterolul se găsește în structura anumitor hormoni, dar mai ales în compoziția membranelor celulare din țesuturile animale, contribuind astfel la formarea lor. Colesterolul înglobat în lipoproteinele LDL este denumit și „colesterol rău”, fiind cel care transportă grăsimile de la ficat spre toate celulele organismului, în special în jurul vaselor de sânge unde se depozitează, provocând ateromatoza și alte boli asociate sistemului cardiovascular.

Trigliceridele provin din alimentele pe care le mâncăm sau sunt produse de ficat. Când trigliceridele nu mai sunt folosite de corp, atunci sunt depozitate ca celule grase.

Colesterolul rău și numărul mare de trigliceride sunt direct responsabili de blocarea arterelor, ceea ce duce la apariția atacului de cord sau chiar a accidentului vascular cerebral.

alimente care scad colesterolul si trigliceridele

Colesterolul rău și numărul mare de trigliceride sunt direct responsabili de blocarea arterelor

Alimente care scad colesterolul și trigliceridele

Există multe moduri prin care poți scădea colesterolul și trigliceridele și să îți aduci corpul pe calea cea bună.

Anumite alimente pot ajuta să reduci nivelul colesterolui si să îmbunătățești compoziția grăsimilor sănătoase din organism. Aceste alimente asigură o cantitate mare de fibre solubile, care leagă colesterolul și precursorii săi în tubul digestiv și duc la eliminarea acestora din organism. Alte alimente asigură grăsimi polinesaturate care reduc nivelul de colesterol rău. De asemenea, alimentele cu steroli și stanoli opresc organismul să absoarbă colesterolul.

alimente care scad colesterolul si trigliceridele

Colesterolul rău și numărul mare de trigliceride sunt direct responsabili de blocarea arterelor

Pentru scăderea colestelorului și a numărului de trigliceride se recomandă consumul de fulgi de ovăz sau cereale pe bază de ovăz. Acestea oferă 1 – 2 grame de fibre solubile.

Fasolea reprezintă o sursă de proteine vegetale și conține calciu, fier și fibre solubile care scad colesterolul din sânge. Consumul de nuci, alune sau migdale reduce colesterolul rău cu aproapre 5% deoarece acestea au nutrienți suplimentari care protejează suplimentar inima.

Și consumul de pește gras poate duce la diminuarea colesterolului rău prin stimularea grăsimilor saturate și prin livrarea grăsimilor omega-3. Acizii grași esențiali omega-3 reduc trigliceridele din sânge.

alimente care scad colesterolul si trigliceridele

Colesterolul rău și numărul mare de trigliceride sunt direct responsabili de blocarea arterelor

Legume și fructe pentru redeucerea colesterolului rău și a trigliceridelor

Pentru a diminua colesterolul rău din organism și pentru a reduce numărul de trigliceride se recomandă consumul de legume verzi, precum salată verde, spanac,urzici, stevie sau lobodă deoarece reduc colesterolul din sânge.

Usturoiul și ceapa au proprietăți antifungice, antibacteriene și antivirale, și reduc colesterolul și presiunea sangvina, având efecte antioxidante și cresc imunitatea.

În ceea ce privește fructele, cireșele sunt recomandate pentru scăderea colesterolulului și trigliceridelor. Acestea sunt diuretice, laxative și conțin pectine, fibre solubile care scad colesterolul din sânge.

Alte fructe recomandate pentru reducerea colesterolului rău și a trigliceridelor sunt struguri. Aceștia combat calculii renali și biliari, reduc nivelul colesterolului și al acidului uric în sânge. De asemenea, strugurii sunt detoxifianți și regeneratori, eliminând oboseala și stresul.

alimente care scad colesterolul si trigliceridele

Colesterolul rău și numărul mare de trigliceride sunt direct responsabili de blocarea arterelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *