Sanatate

Alimente care scad viteza de sedimentare a hematiilor. Ce să mănânci când valoarea VSH crește

Publicat: 22 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alimente care scad viteza de sedimentare a hematiilor. Ce să mănânci când valoarea VSH crește
VSH reprezintă viteza de sedimentare a hematiilor (celulele roșii) și constă într-o analiză paraclinică din pachetul analizelor de bază.

Te întrebi care sunt alimentele menite să scadă viteza de sedimentare a hematiilor? Descoperă, în rândurile următoare, ce să mănânci atunci când valorea VSH crește.

VSH reprezintă viteza de sedimentare a hematiilor (celulele roșii) și constă într-o analiză paraclinică din pachetul analizelor de bază. Aceasta poate oferi o serie de indicatori sau valori diagnostice, pentru o gamă largă de afecțiuni.

În altă ordine de idei, VSH-ul este valorea care arată viteza cu care celulele se pot sedimenta pe parcursul unei ore. Pe măsură ce valoarea crește, sedimentarea va fi mai accelerată. Această reacție constă în răspunsul inflamator la un minim de câteva ore, care atinge un maxim de 24 de ore de la începutul inflamației.

reprezentare 3d a sângelui
VSH reprezintă viteza de sedimentare a hematiilor (celulele roșii) și constă într-o analiză paraclinică din pachetul analizelor de bază. Aceasta poate oferi o serie de indicatori sau valori diagnostice, pentru o gamă largă de afecțiuni.

Alimente care scad viteza de sedimentare a hematiilor (VSH)

O valoare crescută a VSH-ului nu presupune o alimentație specială, ci realizarea unor mici schimbări în dietă. Astfel că, este necesar să adopți o dietă sănătoasă și echilibrată, bazată pe multe fructe și legume, cereale integrale și nu numai.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți umpli farfuria cu legume. Acestea ocupă un loc aparte în piramida alimentelor sănătoase, fapt pentru care ar trebui să îți pui pe jumătate din farfurie legume. Bogate în nutrienți valoroși sunt: broccoli, fasolea verde, varza de Bruxelles, legumele frunzoase şi salatele diverse, precum Kale şi sfecla elveţiană (numită şi mangold).

De asemenea, ideal ar fi să mănânci mai puțină carne. Deși este o sursă extraordinară de proteine, ea poate fi înlocuită cu leguminoase (fasole boabe, soia, linte etc.), pentru că şi ele sunt bogate in proteine. În acest fel, poți minimiza aportul de grăsimi rele din carne.

În plus, poți opta pentru un mic dejun echilibrat. Este foarte important să ai un mic dejun sănătos, care să îți pună în mișcare metabolismul și care să te determine să faci alegeri alimentare mai bune pe parcursul zilei. Micul dejun ar trebui să includă surse de proteine, grăsimi sănătoase și o parte de carbohidrați complecși.

Nu în ultimul rând, ar trebui să consumi mai multe fructe. Acestea sunt alimente sănătoase, bogate în apă, fibre, vitamine și antioxidanți. Recomandat este să mănânci fructele întregi și nu sub formă de suc, deoarece conțin mult zahăr și nu au fibre.

multe fructe și legume la piață
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți umpli farfuria cu legume. Acestea ocupă un loc aparte în piramida alimentelor sănătoase, fapt pentru care ar trebui să îți pui pe jumătate din farfurie legume.

Când are loc creșterea VSH-ului?

Viteza de sedimentare a hematiilor crește în timpul sarcinii, deoarece se află printre modificările fiziologice normale. În cazul în care este depășită valoarea fiziologică, trebuie consultat medicul obstetrician.

Valoarea VSH crește și în cazul anemiei, deoarece numărul eritrocitar scade.

Totodată, creșterea VSH-ului are loc și în bolile autoimune, cum sunt lupusul sau artrita reumatoidă. Acestea dereglează, în totalitate, specificitatea și rolul hematiilor, dar și viteza de sedimentare a acestora.

Și anumite neoplasme, cum sunt limfoamele sau mielomul multiplu pot duce la creșterea valorii vitezei de sedimentare a hematiilor. La fel se întâmplă și în cazul infecțiilor, fie ele bacteriene, virale, parazitare sau fungice.

Adauga un comentariu