Prima pagină » Cancan » Alimentul pe care Dorel Vișan și Gheorghe Turda n-au mai pus gura de 15 ani. De ce îl consideră „otravă”
Alimentul pe care Dorel Vișan și Gheorghe Turda n-au mai pus gura de 15 ani. De ce îl consideră „otravă”

Alimentul pe care Dorel Vișan și Gheorghe Turda n-au mai pus gura de 15 ani. De ce îl consideră „otravă”

20 dec. 2025, 10:40,
Redacția BZI în Cancan

Actorul Dorel Vișan (88 de ani), care a făcut un rol memorabil în filmul „Senatorul melcilor”, și solistul de muzică populară Gheorghe Turda (77 de ani) sunt adepții unui stil de viață sănătos. Ambii au înlocuit zahărul, atât de nociv pentru organism, cu mierea. Iată și semnalul de alarmă tras de nutriționista Codruța Pantelimon, exclusiv prin intermediul Click!

Dorel Vișan a înlocuit zahărul: „Beau numai sucuri cu miere”

Dorel Vișan a renunțat la zahăr de ani buni, înlocuindu-l cu mierea, actorul fiind, de altfel, și apicultor, la ferma sa, de lângă orașul Cluj:

„În ceea ce privește băutura, de peste treizeci de ani eu nu am mai băut niciun fel de suc din comerț. Beau numai apă din izvorul din grădina mea, beau oțet de mere, preparat de mine, în care mai adaug miere din stupii mei.

Apicultura e o tradiție în familie, am învățat de la tata lucrul cu albinele și când m-am apucat eu de albinărit am mai citit și furat secrete de la albinarii mai bătrâni. Lucrul cu albinele este o adevărată școală. Apoi, am tot timpul, la congelator, fructe: afine, zmeură, cătină, căpșuni, mure. Pun în blender 4-5 linguri de fructe congelate, la care adaug mere, pere, apă de izvor și miere, dacă vreau mai dulce. Acestea sunt singurele sucuri pe care le beau.

Leacurile băbești care-l scapă de gripă: „Ceai de lămâie cu miere”

Marele artist Dorel Vișan a dorit să mai precizeze și că ia pauză de la carne, de două ori pe săptămână, acesta fiind un alt secret al longevității sale:

„Dacă nu în totalitate, măcar miercurea și vinerea sunt zile fără carne. Este de mare folos pentru sănătate ca una, două zile pe săptămână, să bei numai apă curată de izvor, fără să mănânci”.

Are și un leac băbesc, care te pune pe picioare, după o răceală de sezon:

„Mâncați cât mai natural, beți mult ceai de lămâie (felii de lămâie opărite, și când lichidul se răcește un pic, „se stâmpără”, cum zice ardeleanul, se adaugă miere)”.

Gheorghe Turda: „Zahărul este otrava din farfurie”

Și artistul de muzică populară Gheorghe Turda ne-a dezvăluit secretul vieții sănătoase. Și el a declarat război zahărului, în urmă cu 15 ani:

„Zahărul e otrava din farfurie, eu l-am eliminat din alimentație, în urmă cu vreo 15 ani, și de atunci mă simt foarte bine, mai energic. Beau cafeaua amară, iar în ceai pun cam vreo două lingurițe de miere, este cu mult mai sănătoasă.

Mierea o cumpăr din loc singur, de la producători, în magazine nu știu cât de bună este. Am și miere de salcâm, în cămară. Mierea este bună și pentru răceli, o folosesc iarna, mai ales când tușesc sau răgușesc. În plus, merg mult pe jos, mă plimb. Mișcarea face bine, așa, la pas, pe stradă sau prin parc”, spune Gheorghe Turda, exclusiv pentru Click!

Codruța Pantelimon, nutriționistă: „Zahărul scurtează viața”
Iată și sfatul nutriționistei Codruța Pantelimon, exclusiv pentru Click!:

„Zahărul alb este dușmanul ascuns pe rafturi, scurtează viața. Considerat și pe bună dreptate unul dintre cei mai periculoși compuși alimentari, în vremurile noastre moderne, unde totul sclipește. Rafturile magazinelor alimentare abundă în tot felul de produse, care mai de care, mai viu colorate, atracția copiilor.

Însă, nu tot ce e strălucitor și colorat este și sănătos! Trebuie acordată o mare atenție când facem alegeri, mai ales pentru cei mici, căci, copilul de azi este adultul de mâine. Este bine de știut că zahărul alb se află în peste 75% dintre produsele procesate de pe rafturile supermarketurilor, ascunse în peste 50 de denumiri, majoritatea, cu terminația „-oză”(dextroza, maltoză, sucroză, fructoză, etc) sau sirop de….

„Mămici, atenție la iaurturile cu fructe și la sucurile naturale!”

Ea le atrage atenția în special mămicilor:

„Nu este un capăt de lume, dacă mănânci zahăr, din când în când, însă afecțiunile apar când te aștepți mai puțin, atunci când îți faci din asta un obicei zilnic. Mămici, atenție la produsele percepute ca fiind „sănătoase”, căci în ele stau ascunși „balaurii cu 7 capete”: iaurturile cu fructe, cerealele de mic-dejun, sucurile „naturale”. Preferați un dulce de casă, pentru că poți controla cantitatea de zahăr și poți servi dulcele în „reprize” mai multe, cu diverse ocazii!

În conformitate cu datele Fundației Oral Health UȘA, cantitatea enormă adăugată în dulciuri sună îngrijorător. Afecțiunile încep din cavitatea bucală, afectând în prima fază dentiția.

O ciocolată poate conține și 8 lingurițe de zahăr
Ca idee, o singură lingură de ketchup are o linguriță de zahăr, un pahar de 250 ml de suc colorat poate ajunge și la 7 lingurițe de zahăr, alături de o ciocolată renumită, adorată de copii, care ajunge la aproximativ 8 lingurițe de zahăr, faceți și voi calculul și vedeți la ce risc vă expuneți”, a mai precizat specialista în nutriție, exclusiv pentru Click!

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 decembrie 2025
20 decembrie 2025