Actualitate

Alina Mungiu-Pippidi își expune părerea cu privire la eșecul moțiunii de cenzură

Publicat: 03 sept. 2020

Alina Mungiu-Pippidi își expune părerea privind eșecul moțiunii de cenzură. Într-un text publicat pe romaniacurata.ro, Pippidi arată că moțiunea de cenzură a fost un amalgam de șantaj și corupție, în care au fost implicate dosare scoase de la cutie, amenințări ale lui Klaus Iohannis și promisiuni de avantaje politice.

„Moțiunea de cenzură nu s-a mai ținut și nu se mai poate ține, ca o ilustrare a ceea ce scriam săptămâna trecută, că dacă sunteți gură cască o să rămâneți fără democrație (corupția nu e în vreun pericol nici să scadă, nici să crească la managementul actual), pentru că:

Un număr semnificativ de persoane de la minorități/UDMR/PSD sunt vulnerabile și li s-a scos dosarul de la cutie astfel că nu s-au mai prezentat la vot, s-au îmbolnăvit și așa mai departe. Operațiune de șantaj.

Un număr mai mic de persoane au primit asigurări cu pot migra la partidul de guvernare, căpăta funcții sau fi lăsate în funcțiile pe care le au și nu s-au mai prezentat la vot. Corupție politică.

Alina Mungiu-Pippidi își expune părerea privind eșecul moțiunii de cenzură

Șeful statului, care oricum are dreptul constituțional de a numi pe cine vrea el, a făcut și gestul neconstituțional să amenințe opoziția, care pe hârtie avea majoritate parlamentară, dar de facto nu avea, că de aia e opoziție, aliații ei au fost cumpărați/șanatajați la precedenta moțiune de cenzură, că de asta avem guvern de o culoare și majoritate parlamentară de alta. Și cum șeful statului controlează serviciile secrete, iar guvernul procuratura iată o amenințare credibilă.

Evident că PSD nu merita să câștige, că e partidul care acum câțiva ani îi punea pe controlorii de trafic aerian să cotizeze direct la casieria partidului și care, când a văzut că nu mai are majoritate, trebuia să plece frumos acasă și să lase să se organizeze alegeri anticipate acum un an.

Dar nu PSD a pierdut la moțiune, ci democrația românească, arătând că dacă banii și șantajul cu dosarele sunt într-o singură mână, instituțiile democratice capătă valoarea unei sticle goale”, a scris Alina Mungiu-Pippidi.

Alina Mungiu Pippidi a vorbit despre acțiunile lui Klaus Iohannis: „Deja s-a trecut pragul”

Politologul Alina Mungiu Pippidi consideră că România poate ajunge ca Ungaria sau ca alte țări unde prin președinte și printr-un singur partid se decide totul. Aceasta susține că, prin decizia președintelui Klaus Iohannis de a exclude Partidul Social Democrat de la guvernare, va naște un precedent periculos pentru țară, prin care, organizarea alegerilor libere va de veni inutilă.

”Cînd îl aud pe Klaus Iohannis folosindu-şi platforma prezidenţială, menită de Constituţie ca o instituţie a medierii, atacînd repetat un partid politic, îmi spun că deja s-a trecut pragul, a început o veritabilă destrămare a democraţiei româneşti, atîta cîtă mai e, la calitatea la care a ajuns, adică foarte proastă. De ce se ţin alegeri nu e clar, pentru că ai un preşedinte şef al forţelor armate şi de securitate care spune la toate orele că nu va permite PSD să guverneze, cum de fapt nu i-a permis din 2016.

Alegerile au sens doar cînd există libertatea alegerii şi e garantat că acela care cîştigă chiar poate guverna. Or, e invers, partidul care contestă clasa politică, USR-PLUS, ştim deja că există doar ca să strîngă voturile alienate de clasa politică şi să le aducă înapoi la matcă, iar partidul cu baza de masă cea mai largă e exclus dinainte şi să zică mersi dacă nu va fi desfiinţat, mai ales dacă zguduie barca cu moţiunea lor de cenzură. (…) Dragii mei, aveţi grijă să nu rămâneţi cu un singur partid care să controleze şi resursele materiale, şi pe cele ale justiţiei şi siguranţei naţionale, ca în Ungaria.”, scrie Alina Mungiu Pippidi.

Comentarii
  • Deja am ajuns. Si? Cand a fost democratie la noi? Doar pe hartie, ca si autostrazile de altfel. Ciuma galbena trebuie sa ramana la butoane ca sa-si indeplineasca total rolul de sluga fata de straini. Sa vanda ce a mai ramas, sa ne transforme in sclavi cu acte.

Adauga un comentariu