National

Alis Grasu, recomandări pentru a te proteja împotriva caniculei: „Se vor evita băuturile cu conținut ridicat în cofeină, băuturile foarte dulci”

Publicat: 14 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alis Grasu recomandări pentru a te proteja împotriva caniculei Se vor evita băuturile cu conținut ridicat în cofeină băuturile foarte dulci
Dr. Alis Grosu

Managerul Centrului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, Alis Grasu, a oferit o serie de sfaturi pentru cetățeni pentru a se proteja împotriva caniculei.

Iată care sunt principalele sfaturi ale specialiștilor pentru a combate efectele caniculei asupra organismului.

  • Alegerea hainelor este foarte importantă. Optați pentru haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare
  • Consumul a 1.5-2 litri de lichide pe zi, fie că este vorba de apă, ceai sau sucuri naturale de fructe, este foarte important
  • Băuturile carbogazoase, alcoolice şi cafeaua trebuie evitate!
  • Consumul de fructe, legume și iaurt este recomandat
  • Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite
  • În intervalul în care temperatura de afară este mai mare decât cea din interior este recomandat ca ferestrele să fie ținute închise

„În această perioadă îmbrăcămintea va fi amplă, lejeră, de culoare deschisă, din fibre naturale, astfel încât să se evite supraîncălzirea. Se vor purta pălării, șepci sau umbrele de soare, iar ochii vor fi protejați cu ochelari de soare.

Este foarte important să evităm deplasările, efortul fizic intens, sau expunerea voluntară la soare, în intervalul 11:00 – 18:00. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil, alternând deplasările cu repaos, în spații dotate cu aer condiționat, spații ventilate.

Hidratarea este foarte importantă, în aceste zile. Se vor consuma 2 l de lichide pe zi, nu prea reci. Apă, sucuri naturale, mai puțin dulci, ceaiuri călduțe. Se vor mânca fructe și legume, cu conținut mare de apă, pepene, prune, roșii, sau iaurt, ținut în condiții prielnice. Echivalentul unui pahar cu apă este un pahar cu iaurt.

Se mănâncă echilbrat și variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică. Se vor evita băuturile cu conținut ridicat în cofeină, băuturile foarte dulci și, categoric, băuturile alcoolice. Toate acestea elimina apa din organism, accentuând deshidratarea. Se vor evita alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală”

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie a anunțat că miercuri, 14 iulie, va fi cea mai călduroasă zi de până acum și că ne apropiem de cele mai ridicate valori istorice ale unei zile de 14 iulie. Potrivit Elenei Mateescu, nu ar trebui să excludem un posibil Cod Roșu.

„La 39 de grade, vom resimţi cu mult mai mult. E posibil să consemnăm diferenţe de 7-8 grade, posibil şi mai mari, de 10 grade Celsius chiar. Mâine, miercuri, putem confirma că va fi cea mai călduroasă zi de până în prezent. Ne aşteptăm la valori de 39 de grade Celsius în vestul ţării, izolat chiar 40 de grade Celsius.

Vom face analiza mâine, şi dacă ne apropiem de cele mai ridicate valori istorice ale unei zile de 14 iulie, cu siguranţă nu trebuie să excludem un posibil COD ROŞU. În acest moment, analiza arată această situaţie, dar mâine vom reanaliza şi vom reactualiza prognoza”, a anunțat Elena Mateescu.

Adauga un comentariu