Boli si tratamente

Alzheimer: testul de sânge pentru detectarea bolii cu 20 de ani înainte

Publicat: 10 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alzheimer testul de sânge pentru detectarea bolii cu 20 de ani înainte
Alzheimer: testul de sânge pentru detectarea bolii cu 20 de ani înainte

Cercetătorii americani spun că au îmbunătățit eficacitatea unui test de sânge dezvoltat în urmă cu câțiva ani. Un test pentru diagnosticul ultra-precoce al bolii Alzheimer. Un avans major si o adevărată speranță pentru pacienți, în câțiva ani.

Cu douăzeci de ani înainte de apariția primelor simptome ale bolii Alzheimer, grupurile de proteine ​​responsabile de boală, celebrele plăci amiloide, încep să se acumuleze anormal în creier.

Astăzi, cercetătorii de la Universitatea din Washington (SUA) ar fi putut dezvolta un test de sânge care poate detecta aceste modificări ale creierului în această etapă timpurie a bolii. Și cu o fiabilitate incredibilă.

O primă versiune a acestui test a fost luată în considerare acum doi ani

Acest test folosește spectrometria de masă pentru a măsura cu exactitate cantitățile a două forme de beta-amiloid din sânge, aceste mici proteine, care sunt plăcile amiloide: beta-amiloid 42 și beta-amiloid 40. raportul dintre aceste două beta-amiloide trădează cantitatea de depuneri de beta-amiloid în creier.

Dar de această dată, pentru a îmbunătăți fiabilitatea testului lor, cercetătorii au adăugat mai mulți factori majori de risc pentru boală. În primul rând: vârsta. Începând cu vârsta de 65 de ani, riscul de a dezvolta boala se dublează la fiecare cinci ani. Și apoi, o variantă genetică numită APOE4, cunoscută pentru a multiplica riscul cu cel puțin trei.

Deși doi din trei pacienți sunt femei, sexul nu pare să afecteze în mod semnificativ rezultatul analizei. Dar, ținând cont de ceilalți doi factori, a fost posibilă aducerea preciziei testului de sânge la 94%.

Rezultatele?

Rezultatele considerate fals pozitive – deoarece nu sunt în concordanță cu scanările cerebrale ale pacienților – chiar s-au dovedit a fi corecte. Testul de sânge a detectat pur și simplu câțiva ani înainte de timp ce scanările creierului nu au observat.

Acest test ar putea ajuta inițial cercetătorii să identifice participanții la studiile lor. Pacienții cu boala, dar încă nu dezvoltă simptome cognitive.

Obiectiv, să dezvolte tratamente mai eficiente care să prevină demența legată de boala Alzheimer. Evoluții pentru care disponibilitatea pacienților care urmează să declare boala este crucială.

Pentru că neurologii sunt unanimi. Pentru a menține speranța vindecării, această boală trebuie tratată cât mai curând posibil. Cu toate acestea, când apar primele simptome, creierul pacientului este deja grav afectat, astfel încât un tratament poate fi complet eficient.

Sperante

„Cu testul nostru de sânge, am putea urmări mii de oameni în fiecare lună”, spune neurologul Randall Bateman.

Printr-un simplu test de sânge, oamenii de știință spanioli cred că nu sunt foarte departe pentru a detecta boala Alzheimer în stadii incipiente. Ținta lor: proteine ​​beta-amiloide, caracteristice demenței. O descoperire care, dacă se confirmă, ar putea schimba îngrijirea pacienților.

Adauga un comentariu