Local

Ambasadorul SUA, despre vânzarea companiilor române de stat: „Statul nu este făcut să fie un domeniu de business privat”. Adrian Zuckerman a fost la Primăria Iaşi – FOTO

Publicat: 17 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ambasadorul SUA despre vânzarea companiilor române de stat Statul nu este făcut să fie un domeniu de business privat. Adrian Zuckerman a fost la Primăria Iaşi - FOTO
Ședință la Primăria Iași. Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman se află la Iași

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Adrian Zuckerman, se află pentru a doua oară în acest an la Iaşi. Oficialul a fost la Primăria Municipiului Iaşi pentru a discuta o serie de teme precum tragedia de la Piatra Neamţ, vânzarea companiilor de stat din România, strategia de abordare a pandemiei cu noul coronavirus, dar şi sistemul medical din ţară.

Primarul Mihai Chirica a precizat faptul că ambasadorul SUA acorda o atenţie deosebită oraşului Iaşi şi susţine mai multe proiecte din regiunea Nord-Est a României.

„Avem onoarea astăzi să avem prezenta delegaţia SUA condusă de ambasador, într-o vizită de 2 zile la Iaşi, fiind a doua vizită în acest an. S-au discutat teme legate de prezenţa companiilor americane în municipiul şi judeţul Iaşi, posibilitatea extinderii acestei activităţi, susţinerea pe care ambasada SUA o acorda unor proiecte din regiunea Nord-Est, autostradă şi calea ferată”, a declarat primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica.

Vânzarea companiilor de stat din România

Întrebat de reporterii BZI.ro despre vânzarea companiilor de stat de pe teritoriul României, așa cum a mai afirmat recent, și dacă își menține părerea, Adrian Zuckerman a precizat că statul nu este făcut să fie un domeniu de business privat. Acest lucrul îl ştiu cel mai bine antreprenorii şi oamenii ce lucrează în domeniul privat. Un lucru benefic României ar fi acela adoptării unui program de privatizare.

„Am spus că trebuie să fie un program de privatizare. Statul nu e făcut să fie domeniu de business privat. Antreprenorii şi oamenii privaţi ştiu cel mai bine cum trebuie făcut, dezvoltat, şi acest lucru trebuie făcut într-un proces egal şi corect”, a transmis sursa citată.

America este cel mai bun prieten al României

Ambasadorul Adrian Zuckerman a ţinut să precizeze în debutul conferinţei de presă susţinută la Iaşi că statul american este un prieten de nădejde a statului român. Acesta felicita oraşul Iaşi pentru investiţiile făcute. Oficialul a observat că pe raza municipiului şi judeţului Iaşi se afla foarte mulţi investitori americani, şi acest lucru trebuie să prospere.

”Este o mare plăcere să fiu aici în aceste două zile. Iaşi un oraş absolut spectacular. Trebuie să fie mai mulţi investitori americani aici, am văzut oficiile Amazon ieri, trebuie să fie mai multe aici şi trebuie să fie dezvoltată infrastructura, căile ferate, şosele şi cred că o să începem să lucrăm la asta în viitorul apropiat.”, a declarat Adrian Zuckerman, ambasador SUA

În altă ordine de idei, interpelat cum va influenţa rezultatul alegerilor din SUA situaţia României, oficialul a răspuns că va fi mult mai bine că până acum, şi America va ajuta mereu statul roman.

„America este cel mai bun prieten al României, nimic nu o să se schimbe oricare ar fi rezultatul final în SUA. O să fie şi mai bine decât o să fie acum”, a transmis ambasadorul.

Tragedia de la Piatra Neamţ

Ambasadorul Americii în România a transmis din nou sincere condoleanţe din partea sa, a preşedintelui Trump şi a poporului american vis a vis de persoanele care au pierdut un membru în incendiul de la Piatra Neamț. Acesta a precizat că spera să nu se mai repete astfel de situaţii.

Astfel de evenimente tragice pot fi evitate doar prin spitale moderne cu sisteme de stingere a incendiilor. Dar având în vedere că în România majoritatea clădirilor sunt vechi, trebuie să se intervină cât mai rapid posibil pentru a remedia astfel de situaţii.

„Am vorbit cu premierul Orban, acum se întâmplă şi am spus public, acum se fac o mulţime de investigaţii să se determine ce s-a întâmplat şi de ce. Am promis premierului că suntem pregătiţi să ajutăm în orice fel.

Este o marte tragedie, spun din nou că trimit condoleanţe din partea mea, a preşedintelui Trump şi al poporului american familiilor care au pierdut un membru în acest dezastru. Urez la toţi răniţii să se facă bine cât mai repede. Este o tragedie groaznică, care sper să nu se mai repete. Este un lucru care poate fi evitat, sper, dacă toate spitalele şi clădirile au sisteme de stins incendiile şi de siguranţă moderne. Dar din păcate când ai clădiri vechi, nu se poate face nimic peste noapte, dar spitalele trebuie să fie inspectate şi modernizate cât mai rapid posibil”, a transmis Adrian Zuckerman.

Sistemul medical din ultimiii ani din România

Adrian Zuckerman a precizat că deşi se fac progrese mari în direcţia bună în ceea ce priveşte sistemul medical, din păcate foarte mulţi romani care sunt specializaţi în domeniu au plecat din ţara pentru a găsit un viitor mai bun. România trebuie să se dezvolte mult mai mult pentru a-i face pe oameni să se întoarcă acasă.

„Fac progrese mari în direcţia bună, dar din păcate România, în ultimii ani, mai ales până în 2020 o mulţime de romani educaţi au plecat din ţară ca să găsească un viitor mai bun în Europa, America, alte ţări despre care eu am vorbit despre asta. Sper că acum să fie oportunităţi în România şi oamenii care au plecat din ţara să vină înapoi ca să dezvolte nu numai lucrurile medicale şi alte domenii de asemenea”, a declarat ambasadorul.

Strategia de abordare a pandemiei din România

Ambasadorul susţine că virusul Covid-19 a început în China şi s-a răspândit pretutindeni. În altă ordine de idei, nici România nu a fost cruţată, şi pentru a răzbi trebuie să ne protejăm pe viitor.

„Din păcate România nu e cruţată. Toate ţările din lume suferă din cauza acestui virus, care a început în China, a întors toată lumea peste cap şi trebuie să ne uităm de unde a început şi ce facem să ne protejăm în viitor de acest lucru”, a susţinut Zuckerman.

„Programul delegației americane de astăzi, 17 noiembrie, a mai inclus vizite la Consiliul Județean, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (unde au avut loc inaugurarea noului sediu al American Corner și o conferință pe teme de securitate la care a participat și g-ral mr. Iulian Berdilă, șeful Statului Major al Forţelor Terestre), Sinagoga Mare, Parcul Prieteniei Româno – Americane „Woodrow Wilson” de lângă Biserica Bărboi (acolo unde oficialii ieșeni și americani au plantat un tei), precum și la Cimitirul Evreiesc. 

În vizită de la Iași Excelența Sa Adrian Zuckerman a fost însoțit de o delegație a ambasadei formată din William O’Connor (atașat cultural), Ioana Damian (specialist Relații Publice) și Lucian Crușoveanu (specialist Social Media).

Luni, 16 noiembrie, și marți, 17 noiembrie, Excelenţa Sa Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, s-a aflat într-o vizită oficială în Municipiul Iași. Dacă în cursul zilei de ieri Excelența Sa a vizitat Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, sediul local al companiei Amazon și sediul BorgWarner Inc. (cea care a preluat fabrica Delphi Diesel System), programul de astăzi al delegației ambasadei a început cu o întâlnire cu primarul Mihai Chirica la Palatul Roznovanu”, se arată într-un comunicat.

Adauga un comentariu