Amenzi pentru românii care vor să își schimbe locuința! Cei care vor să se mute în casă nouă trebuie să țină cont de lege pentru că riscă sancțiuni care pot ajunge până la 3.000 de lei. Iată ce nu au voie să facă.
Amenzi pentru românii care vor să își schimbe locuința!
Românii care se mută în casă nouă trebuie să aibă în vedere câteva reguli stabilite prin lege. Mulți dintre cetățenii care se mută la casă nouă au obiceiul de a abandona mobilierul vechi fie la colțul blocului, fie în fața ghenelor de gunoi, dar acest obicei este ilegal și sancționat cu amenzi uriașe. Persoanele care își schimbă locuința sunt sfătuite să apeleze la o firmă de debarasare autorizată de Agenția pentru Protecția Mediului, în situația în care au obiecte pe care nu le mai folosesc și vor să le arunce.
Totodată, cei care vor să scape de mobilierul vechi pot apela la firmele de salubritate, contra cost. Important de știut este faptul că majoritatea firmelor care oferă servicii de mutare refuză să transporte mobilă veche dacă nu sunt sigure că o pot valorifica sau dona. Cert este că, persoanele care se mută în casă nouă și aruncă obiectele vechi lângă ghena de gunoi sau le depozitează în locuri nepermise vor fi sancționate cu amenzi uriașe.
Sancțiuni drastice pentru cei care depozitează ilegal gunoiul
Lega privind depozitarea gunoiului îi vizează și pe cei care tau la casă, nu doar pe cei care locuiesc la bloc. Și românii care stau la țară și au curte pot primi amenzi uriașe dacă depozitează deșeuri în curte sau pe terenurile proprii. Din acest an, cei care au curte și care depozitează tot felul de lucruri în afara casei, mai ales materiale toxice, riscă să fie amendați. Păstrarea gunoaielor în curte, fără respectarea normelor de mediu, poate fi considerată o încălcare gravă, sancționată cu amenzi mari. Pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor în curte, amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei. Arderea resturilor vegetale sau arderea materialelor, a deșeurilor de pe lângă casă este interzisă și poate fi sancționată cu amenzi între 5.000 și 15.000 de lei pentru persoane fizice. De asemenea, depozitarea ilegală a deșeurilor pe terenul propriu, fără autorizare, poate atrage amenzi suplimentare, iar în cazuri grave sancțiunile pot ajunge până la 60.000 de lei.
Românii care aruncă gunoaiele la întâmplare pe domeniul public vor fi aspru sancționați și riscă să primească amenzi mai mari în 2025. Legea este valabilă și pentru românii care vor să construiască sau să demoleze o casă. Persoanele sau companiile care obțin autorizații de construcție sau demolare vor avea obligația să solicite soluții de reutilizare sau valorificare a deșeurilor, încă din faza studiilor de fezabilitate, să sorteze și stocheze corespunzător deșeurile, fiind interzisă amestecarea diverselor tipuri de materiale, să înregistreze deșeurile conform Catalogului European al Deșeurilor, să urmeze un plan detaliat de gestionare a DCD-urilor pe toată durata proiectului.
Cei care nu respectă legea, fie că stau la bloc sau la casă, riscă amenzi uriașe. Amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 lei pentru persoane fizice. Amenzi între 5.000 și 10.000 lei pentru persoane juridice. Operatorii economici autorizați pentru transportul DCD-urilor care nu iau măsuri pentru reducerea cantității de praf degajată pot primi amenzi de 25.000 – 30.000 lei. Materialele considerate deșeuri de construcții și demolări sunt betonul, cărămida, lemnul, cimentul, plasticul, materialele de construcții cu azbest, plăcile ceramice, nisipul, gipsul, vata minerală și altele.
Românii care depozitează gunoiul în locuri nepermise riscă să fie sancționați. Legea îi vizează și pe cei care se mută în casă nouă și abandonează mobilierul vechi sau alte obiecte pe lângă bloc sau în alte zone.