Prima pagină » Local » Ameţea şi cădea din picioare, dar nici nu bănuia că are o tumoră cerebrală! Mihaela Alistar a fost salvată de medicii de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași, pentru care are doar cuvinte de laudă – FOTO

Ameţea şi cădea din picioare, dar nici nu bănuia că are o tumoră cerebrală! Mihaela Alistar a fost salvată de medicii de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași, pentru care are doar cuvinte de laudă – FOTO

20 mai 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Local

Mihaela Alistar, o pacientă în vârstă de 52 de ani, din Iaşi, a fost salvată de medicii de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu”. Femeia avea o tumoră cerebrală de 5 centimetri, situată într-o zonă delicată a creierului. Pacienta nici măcar nu bănuia cu ce se confruntă, doar acuza stări de amețeală.

Ameţea şi cădea din picioare, iar apoi a descoperit că are o tumoră cerebrală: „S-a făcut o rezecție totală”

Din păcate, din cauza efectului pe care îl are asupra creierului, nu s-a putut recurge la Radiochirurgia Stereotactică de tip Gamma Knife și a fost necesară o intervenție microchirurgicală, lucru care s-a și efectuat. S-a făcut o rezecție totală a acestei tumori, iar pacienta va trebui să revină la control cel puțin o dată pe an. La trei zile după intervenție, starea femeii s-a îmbunătățit considerabil.

„S-a constatat o creștere în dimensiune a acestei tumori. Din păcate, datorită efectului pe care îl are asupra creierului, nu am putut să recurgem la Radiochirurgia Stereotactică de tip Gamma Knife și a fost necesară o intervenție chirurgicală, microchirurgicală, lucru care s-a și efectuat. S-a făcut o rezecție totală a acestei tumori, ceea ce înseamnă că urmărirea în timp a acestei paciente se va face cel puțin o dată pe an și în cazul apariției unei recidive, de data aceasta se va face Radiochirurgie de tip Gamma Knife. Aș vrea să fac o mențiune în această situație. Faptul că, în general, tumorile cerebrale pot fi tratate prin Radiochirurgia Stereotactică de tip Gamma Knife, indiferent de volumul acestora, dar cu câteva condiții. Una dintre aceste condiții este să nu aibă efect asupra țesutului cerebral din jur.

Adică să nu provoace reacții, ceea ce noi numim edem cerebral. Dacă există edem cerebral, Radiochirurgia Stereotactică de tip Gamma Knife nu este indicată, pentru că va produce o creștere a efectului compresiv asupra creierului și atunci se va ajunge tot la operație. Și este preferabilă intervenția chirurgicală de ablație completă a tumorii sau în cazul în care efectele sau complicațiile sunt mai mari decât beneficiile unei rezecții totale, se practică o rezecție subtotală de golire, de micșorare a volumului tumoral, ca ulterior să se poată face Radiochirurgie de tip Gamma Knife. Vorbim de tratamente multimodale și de faptul că, având la dispoziție toate aceste modalități de tratament, putem să gestionăm fiecare caz, să-l particularizăm, să facem un plan de tratament particularizat pentru fiecare pacient în parte. O intervenție chirurgicală care a trecut cu bine, fără nicio sechelă postoperatorie, ceea ce cred că este un lucru care nu poate decât să o încurajeze”, a explicat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

Mihaela Alistar: „Mi-au spus că totul va fi bine și chiar a fost”

 Spitalul Clinic de Urgență

Mihaela Alistar are doar cuvinte de laudă pentru medicii de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu”

Problemele de sănătate au început pentru Mihaela Alistar cu nişte simple ameţeli. Ajunsă la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași, femeia avea să afle că are, de fapt, o tumoră cerebrală.

„Mi s-a recomandat să fac un RMN cranio-cerebral și nu știam că am o tumoare. Amețeam, cădeam așa, nu leșinam, ci doar cădeam, mă împiedicam. O echipă de medici minunată, doamne asistente și doamne infirmiere. Se vorbește atât de frumos, suntem îngrijite, nu am cuvinte decât de laudă la adresa spitalului. Sunt conștientă, echilibrată, nu am probleme. Am avut susținători, pe domnii doctori, doamnele asistente, doamnele infirmiere care m-au încurajat. Mi-au spus că totul va fi bine și chiar a fost bine. Uitați, se vede rezultatul pe mine”, a transmis pacienta care ameţea şi cădea din picioare, dar nu bănuia că se confruntă cu o tumoră cerebrală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *