Local

An plin de chin la Aeroportul Iași! Regia nu a primit toți banii de la Guvernul României

Publicat: 28 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
An plin de chin la Aeroportul Iași Regia nu a primit toți banii de la Guvernul României
Terminalul T3 de la Aeroportul Internațional Iași

Aeroportul Iași a fost la un pas de dezastru în 2020. Din cauza pandemiei COVID-19, situația de la aerogara ieșeană a fost extrem de proastă, iar bugetul regiei a fost la un pas de colaps. În prag de final de an, Guvernul României a acordat un ajutor de stat de 5,4 milioane de lei către Aeroportul Iași. Suma alocată inițial era de 6 milioane de lei

Dezastru pe linie în 2020 la Aeroportul Iași. Una din cele mai mari regii aflate sub tutela Consiliului Județean Iași a obținut un profit de „numai” 962 de mii de lei pe parcursul anului 2020. Regia aeroportuară a fost lovită de restricțiile impuse de pandemia COVID-19, balanța financiară fiind serios afectată de acest lucru. Aeroportul Iași risca să încheie anul pe minus, balanța cheltuielilor fiind mult mai mare față de cea a veniturilor. Abia pe final de an 2020, în urma unui ajutor venit de la statul român, regia aeroportuară a primit o gură de oxigen.

Ajutor de stat de la Guvernul României. Bani de buzunar pentru Aeroportul Iași

Guvernul României a alocat un ajutor de 5,4 milioane de lei pentru Aeroportul Iași. Inițial s-a vorbit de peste 6 milioane de lei, însă Executivul a fost ceva mai strâns la pungă. În aceste condiții, aeroportul și-a mai acoperit o parte din cheltuieli pe final de an 2020.

„Față de prevederile inițiale, respectiv pierdere brută în valoare de 2.9 milioane lei, ca urmare a alocării din bugetul de stat a sumei de 5.4 milioane lei, respectiv a reducerii veniturilor din fondul de securitate cu suma de 1.5 milioane lei, R.A. Aeroportul Iași estimează un profit brut aferent anului 2020 în valoare de 962 mii lei”, se arată în proiectul de hotărâre.

Cele 5,4 milioane lei reprezintă pierderile în perioada 16 martie – 30 iunie 2020. Diferența de până la 6 milioane de lei, sumă ce trebuia alocată inițial, urma să acopere primele două săptămâni din luna martie. Cu toate acestea, suma respectivă nu a mai fost luată în calcul.

„Diferența de sumă în minus de 595 mii lei față de Ordinul 4252/2020 se datorează faptului că, în documentele inițiale, suma calculată a fost pentru perioada 1 martie – 30 iunie 2020, comparativ cu perioada similară a anului 2019. Suma finală este calculată pentru perioada 16 martie – 30 iunie 2020, comparativ cu perioada similară a anului 2019”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Situația a fost asemănătoare pe parcursul întregului an la aerogara de la Iași.

Orarul curselor de la Aeroportul Iași. Lista completă

Recent, Aeroportul Iași a bătut în cuie orarul curselor pe anul 2021. Destinațiile actuale de la Aeroportul Iași se vor păstra în linii mari. În plus, ieșenii vor putea zbura și spre alte destinații din 2021. Ieșenii vor putea ajunge spre destinații din Marea Britanie, Italia, Germania, Franța, Spania, dar și Austria. Au fost anunțate și zboruri noi spre Irlanda, dar și alte destinații europene.

Adauga un comentariu