National

ANAF și Poliţia Română au interzis la confiscări după ce Legea 12 a fost abrogată

Publicat: 10 mart. 2021
ANAF Poliția Română confiscări
Oamenii legii au mâinile legate în privința confiscărilor după abrogarea Legii 12/1990

ANAF şi Poliţia Română nu mai pot face confiscări și au activitatea parțial blocată după ce Legea 12/1990 a adaosului comercial a fost abrogată. Acum, aceste instituții nu mai au baza legală pentru confiscarea bunurilor comercianților care încalcă legea. Situația urmează a fi reglementată odată cu apariția noii legi, însă până atunci măsura confiscării nu poate fi aplicată.

Cei de la antifraudă, dar și polițiștii nu mai pot face confiscări. Și aceasta se întâmplă deoarece a fost abrogată Legea 12/1990, cunoscută și ca Legea adaosului comercial sau, cu titulatura oficială, „legea privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite”. Astfel că, o parte din activitatea celor două instituţii este blocată în acest moment, deoarece nu mai există baza legală pentru confiscarea bunurilor în cazul comercianților care încalcă legea.

ANAF şi Poliţia Română nu mai pot face confiscări

În momentul de față, celor două instituții sunt, practic, cu mâinile legate prin abrogarea legii care prevedea confiscarea unor bunuri ale celor care încalcă legea.

„În perioada Sărbătorilor de iarnă am făcut un control în urma căruia am găsit, într-un depozit, mii de obiecte: brazi, instalații de iluminat, artificii și alte astfel de obiecte de sezon.  Deținătorul nu avea niciun document de proveniență și a susținut că are obiectele pe persoană fizică, nu pentru a le comercializa, lucru pe care știam că îl face de fapt. Este o încălcare flagrantă a legii. Am pus sigiliu pe toată marfa, iar acum am revenit, am ridicat sigiliul, i-am strâns mâna omului și am plecat. Cam aceasta este situația la Antifraudă de când nu mai există posibilitatea legală de a confisca mărfuri, pentru că legea 12/1990 a fost abrogată. Ca exemplul pe care l-am dat sunt zeci, poate sute”, a explicat, pentru Economica.net, un lucrător cu vastă experiență în zona de control.

Nici poliţiştii nu mai pot aplica măsura confiscării pentru o bună parte din activitățile ilegale comise de comercianți, în condițiile în care, până la apariția noii legi, nu mai există, practic, respectivele activități ilegale.

Legea trebuia doar modificată, nu abrogată

Inițial, Legea 12/1990 ar fi trebuit doar modificată, nu abrogată integral. Aceasta a fost intenția inițiatorilor, printre care cel mai activ a fost actualul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, atunci doar membru în Comisia de Buget Finanțe a Camerei Deputaților. Practic, se încerca o adaptare a legii la rigorile concurenței din economia de piață, lucru justificat de altfel și de destul de numeroasele acțiuni de contestare venite dinspre comercianți, unele dintre ele ajunse chiar la Curtea Constituțională.

O discuție amplă, folosită în scop electoral atât de USR cât și de PSD a fost asupra uneia dintre modificările inițiale propuse, anume eliminarea obligativității de a afișa adaosul comercial. Cei de la USR au spus că astfel ne adaptăm rigorilor concurenței, în timp ce PSD arăta că astfel se dă frâu liber scumpirilor. Interesant este că, în final, au ajuns la o înțelelegere eliminând, la insistențele PSD după cum susțin surse implicate în discuții, întreaga Lege 12/1990, cu efectele prezentate mai sus.

Inițiatorii demersului nu au sesizat niciun moment, în acte oficiale, efectele pe care abrogarea le va avea asupra activității unor instituții importante și implicit asupra pieței, în condițiile în care vor putea activa nesancționați agenții comerciali care obțin avantaje asupra concurenței, prin diverse metode considerate ilegale. Așadar, până la apariția noii legi, ANAF şi Poliţia Română nu mai pot face confiscări.

Comentarii
Adauga un comentariu