Prima pagină » Sanatate » Analize hormonale pentru femei. Ce teste sunt necesare pentru a vă asigura că nu suferiți de anumite dereglări?

Analize hormonale pentru femei. Ce teste sunt necesare pentru a vă asigura că nu suferiți de anumite dereglări?

09 mai 2023, 15:30,
BZI.ro, în Sanatate

Analizele hormonale pentru femei pot evalua rapid și precis starea hormonală și sănătatea reproductivă a sexului feminin și pot afla motivele pentru o sănătate precară. Testul presupune determinarea indicatorilor de hormoni produși de ovare și glanda pituitară.

Funcționarea coordonată a acestor glande influențează funcția sistemului sexual, nervos, cardio-vascular, precum și aspectul și calitatea vieții unei femei. O funcționare defectuoasă a oricărei părți a axei ovariene-hipofizare duce la probleme de sănătate și, prin urmare, trebuie corectată în timp util.

De ce sunt necesare efectuarea unor analize hormonale la femei?

Principala zonă de influență a hormonilor sexuali feminini este funcția de reproducere. Substanțele bioactive specifice reglează pregătirea lunară a organismului feminin pentru sarcină. Acestea asigură pregătirea endometrului pentru implantarea ovulului fertilizat și declanșarea ovulației.

Testele sunt necesare pentru identificarea condițiilor optime pentru avansarea zigotului în cavitatea uterină și respingerea endometrului în cazul în care nu are loc concepția. Cu toate acestea, organismul este un sistem biologic complex în care totul este interconectat, astfel încât funcția hormonilor sexuali feminini este mult mai largă.

Printre altele, aceștia influențează dezvoltarea organelor genitale în timpul procesului de creștere, starea părților intime ale femeilor adulte, precum și formarea caracteristicilor sexuale secundare. Analizele sunt necesare pentru asigurarea funcționării sistemului nervos și funcțiile sistemului cardiovascular.

Starea hormonală determină atractivitatea unei fete pentru sexul opus, caracteristicile comportamentale, caracterul și chiar activitatea intelectuală. Nu numai fertilitatea, ci și calitatea și, în cele din urmă, durata vieții unei femei, depind de funcționarea sistemului endocrin.

Ce hormoni necesită o atenție specială?

Un test hormonal la femei presupune determinarea nivelului principalilor hormoni care reglează sistemul reproductiv. Aceștia includ estradiol. Acest compus este sintetizat de ovare și, în cantități mult mai mici, de țesutul adipos și de celulele pielii.

Acest hormon asigură pregătirea uterului pentru implantarea ovocitelor. La femeile fertile, nivelul său crește în prima fază a ciclului și atinge un maxim la ovulație. La menopauză, sinteza hormonului scade. Tulburările producției de estradiol duc la disfuncții ale ciclului și la probleme de concepție.

Hormonul de stimulare a foliculilor asigură maturarea și ruperea foliculului și, prin urmare, apariția ovulației și posibilitatea de concepție. Iar hormonul luteinizant asigură creșterea corpului galben în locul foliculului rupt pentru a menține un nivel optim al altor hormoni în cazul unei sarcini.

Prolactina este responsabilă de ciclul altor hormoni sexuali, precum și de dezvoltarea glandelor mamare, de pregătirea pentru lactație și de sinteza laptelui matern. Tulburările de producere a prolactinei provoacă infertilitate anovulatorie.

Cum are loc pregătirea pentru testele hormonale

Progesteronul pregătește uterul pentru sarcină și ajută la menținerea acestuia în cazul concepției. Atunci când nivelul de progesteron scade la femei, apare menstruația. Valorile hormonilor de mai sus sunt evaluate în mod cuprinzător, ținând cont de faza ciclului menstrual.

Nivelul de hormoni din organismul feminin variază în funcție de zilele ciclului, așa că nu este indicat să faceți singuri un test. Un ginecolog-endocrinolog întocmește planul de teste de laborator în funcție de obiectivele pacientei și de particularitățile cazului clinic. În cazul în care se suspectează un dezechilibru hormonal grav, se prescrie o examinare completă.

De obicei, medicul îi recomandă pacientului înainte de efectuarea unor analize hormonale pentru femei o anumită dată la care trebuie efectuat un anumit test. Testele de prolactină, estradiol, FSH și LH se efectuează de obicei la începutul ciclului. Progesteronul se testează în ziua 19-21, adică în timpul fazei de lux a corpului galben. Este important să se ia în considerare durata ciclului femeii pentru a evalua corect rezultatele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *