Boli si tratamente

Oboseală: cum se vede aceasta in analizele de sânge

Publicat: 15 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Oboseală cum se vede aceasta in analizele de sânge
Analizele de sange arata cauza oboselii

Analizele de sange arata cauza oboselii. De ce sa fac un test de sânge? Unui pacient care se plânge de oboseală persistentă, după un examen clinic și un interogatoriu lung, medicul ii prescrie, în general, un test de sânge, pentru a controla starea generală a pacientului său și pentru a detecta o posibilă boală la originea acestei stari. Un anumit număr de indicatori îl pot ghida în diagnosticul său.

Leucocitele. Celulele albe din sânge protejează organismul de infecții și luptă cu ele. În număr insuficient (sub 4000 / ml), acestea indică o infecție (mononucleoză) sau o boală de sânge. O creștere a neutrofilelor (valoare mai mare de 8.000 / mm3) poate reflecta o infecție bacteriană, în timp ce o creștere a limfocitelor (mai mult de 4.000 / mm3) relevă mai degrabă o infecție virală.

Celule roșii. Nivelurile de hemoglobină sub 13 g / dl la bărbați și 12 g / dl la femei indică anemie. Cauza va trebui investigată prin examene suplimentare (ginecologie, gastroenterologie) și tratată.

Analizele de sange arata cauza oboselii

Transaminaze. Creștere: aceasta indică leziuni la nivelul rinichilor, mușchilor, inimii și în special celulelor hepatice (hepatita C), a cărei manifestare, în afara afectarii ficatului, este oboseala.

TSH. Hormonul care stimulează tiroida. Un nivel crescut de TSH și mai scăzut decât nivelul normal al hormonilor T3 și T4: hipotiroidism. Un nivel TSH apropiat de 0, cu T3 și T4 anormal de mari: hipertiroidism.

Feritina. Saturația transferritinei și creșterea nivelului feritinei: posibilă hemocromatoză. Declin brusc: anemie cu deficit de fier.

Proteina C reactivă (CRP). Fabricata de ficat, aceasta poate detecta inflamația sau infecția bacteriană sau virală, indiferent de gravitatea acesteia.

Ionogramă de sânge. Este cel mai solicitat test. Verifică echilibrul de sodiu, potasiu, calciu, clor sau magneziu. De exemplu, o scădere de sodiu și un exces de potasiu indică o posibilă insuficiență suprarenală, o boală endocrină care duce la oboseală, gust pentru alimentele sărate și hipotensiune.

Adauga un comentariu