International

Anchetă oficială de punere sub acuzare a președintelui Biden. Ar fi profitat de pe urma afacerilor externe ale fiului său Hunter

Publicat: 12 sept. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Anchetă oficială de punere sub acuzare a președintelui Biden. Ar fi profitat de pe urma afacerilor externe ale fiului său Hunter
Anchetă oficială de punere sub acuzare a președintelui Biden. Ar fi profitat de pe urma afacerilor externe ale fiului său Hunter

Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a declarat marți că a ordonat comisiilor din Cameră să deschidă o anchetă oficială de punere sub acuzare a președintelui Biden, intensificând astfel investigațiile parlamentarilor republicani privind afacerile din străinătate ale președintelui și ale familiei sale.

„Acest următor pas logic va da comisiilor noastre puterea deplină de a aduna toate faptele și răspunsurile pentru publicul american”, a declarat el în scurte remarci adresate reporterilor. „Este exact ceea ce vrem să știm, răspunsuri”.

McCarthy a declarat că acuzațiile potrivit cărora Biden a profitat de pe urma afacerilor externe ale fiului său Hunter Biden sunt „serioase” și „credibile” și a ordonat comisiilor de supraveghere, juridică și de căi și mijloace din Camera Reprezentanților să conducă ancheta de destituire.

„O imagine a unei culturi a corupției”

Biden a negat orice implicare în activitatea externă a fiului său, iar Casa Albă a declarat că președintele nu este implicat în activitățile de afaceri ale lui Hunter Biden.

Cu toate acestea, McCarthy a declarat că acuzațiile descoperite până acum justifică o investigație suplimentară din partea Camerei.

„Luate împreună, aceste acuzații descriu o imagine a unei culturi a corupției”, a spus el.

Lansarea unei anchete de punere sub acuzare este o escaladare semnificativă a investigațiilor republicanilor asupra dlui Biden și a lui Hunter Biden, care au început după ce republicanii au preluat controlul Camerei în ianuarie.

Cu toate acestea, nu este clar dacă există un sprijin larg al republicanilor pentru acest demers. Cel puțin doi republicani, reprezentanții. Ken Buck din Colorado și Don Bacon din Nebraska, și-au exprimat scepticismul față de urmărirea unei anchete de destituire. De asemenea, începând de vineri va exista un republican mai puțin în conferința republicană din Camera Reprezentanților, când reprezentantul Chris Stewart din Utah se va retrage din cauza problemelor de sănătate ale soției sale.

„Nu există o legătură puternică în acest moment între dovezile care îl vizează pe Hunter Biden și dovezile care îl leagă pe președinte”, a declarat Buck într-un interviu acordat duminică la MSNBC.

Bacon a declarat reporterilor în iulie că nu susține deschiderea unei anchete de destituire, dar a adăugat că dacă, după ce a continuat să investigheze, „ajungem vreodată la un prag sau există mai multe fapte care par clare, atunci se trece la o anchetă”.

Decizia de a continua o anchetă de destituire vine, de asemenea, în contextul în care Congresul se confruntă cu un termen limită de 30 septembrie pentru a adopta o legislație care să finanțeze guvernul și să evite o închidere. Fracțiunea de extremă dreapta a House GOP l-a împins pe McCarthy să reducă cheltuielile guvernamentale, iar mai mulți dintre ei s-au pronunțat împotriva oricărei măsuri pe termen scurt pentru a menține finanțarea guvernului la nivelurile existente în timp ce Congresul lucrează pentru a adopta proiecte de lege individuale privind cheltuielile.

În august, House Freedom Caucus, un grup de legislatori conservatori, a declarat că se va opune oricărei măsuri de cheltuieli care nu include un plan introdus de GOP pentru a spori securitatea frontierelor, nu abordează presupusa „înarmare fără precedent” a Departamentului de Justiție și a FBI și nu reduce nivelurile de cheltuieli la cele din 2022. Grupul de extremă dreapta a mai spus că se opune „oricărui cec în alb pentru Ucraina”.

Președintele a cerut Congresului peste 21 de miliarde de dolari pentru ajutor de urgență

Luna trecută, președintele a cerut Congresului peste 21 de miliarde de dolari pentru ajutor de urgență în domeniul apărării și umanitar pentru Ucraina, o solicitare pe care liderii republicani din Senat o susțin.

În plus față de cererile lor pentru un plan de cheltuieli guvernamentale, legislatorii conservatori au făcut presiuni asupra lui McCarthy pentru a înceta să se mai opună eforturilor de urmărire a unei puneri sub acuzare a dlui Biden. Reprezentantul din Florida, Matt Gaetz, a avertizat într-o postare pe rețelele de socializare săptămâna trecută că președintele Camerei Deputaților ar putea fi forțat să părăsească postul dacă blochează acțiunile axate pe punerea sub acuzare.

Printre concesiile pe care McCarthy le-a făcut conservatorilor pentru a-și asigura un sprijin suficient pentru a câștiga ciocanul de președinte în ianuarie se numără o regulă care permite unui singur membru să forțeze un vot pentru a-l demite pe președinte. De atunci, amenințarea cu destituirea a planat asupra lui McCarthy.

Casa Albă a criticat presiunile lui Gaetz pentru punerea sub acuzare, spunând că comentariile sale au confirmat faptul că legislatorii de extremă dreapta conduc atenția asupra președintelui și a fiului său.

„Dacă purtătorul de cuvânt McCarthy deschide o anchetă de punere sub acuzare doar pentru a arunca carne roșie către aripa de dreapta, se va dovedi încă o dată că acesta nu este altceva decât un exercițiu costisitor, ilegitim, motivat politic, care nu are rădăcini în realitate”, a declarat săptămâna trecută Ian Sams, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru supraveghere și investigații, într-o declarație.

Sprijinul așteptat al lui McCarthy pentru o anchetă de punere sub acuzare vine după ce acesta a semnalat că majoritatea republicană din Cameră ar putea lua măsuri. El a declarat pentru Fox News, într-un interviu acordat luna trecută, că o anchetă este un „pas natural înainte” și ar oferi Congresului „vârful puterii legale pentru a obține toate informațiile de care are nevoie”.

Adauga un comentariu