Actualitate

Andrei Baciu a anunţat de când va fi operaţional certificatul digital european pentru COVID-19! Ce spune secretarul de stat din Ministerul Sănătății

Publicat: 10 iun. 2021
Andrei Baciu, secretarul de stat în ministerul Sănătății a anunțat că certificatele digitale vor fi operaționale de pe 1 iulie

Odată cu aprobarea la nivel european a folosirii certificatului digital pentur COVID-19, Andrei Baciu a avut o reacţie în legătură cu folosirea de drept a acestui certificat. Secretarul de stat din Ministerul Sănătății a menţionat că de la 1 iulie sistemul va fi operaţional şi în România.

În altă ordine de idei, România testează implementarea acestuia iar rezultatele sunt îmbucurătoare. STS este serviciul care implementează acest sistem de verificare.

Andrei Baciu susţine că certificatul digital european va fi operaţional începând cu data de 1 iulie

1 iulie 2021 va fi dată când România va oficializa certificatul digital european pentru COVID-19. Anunţul a venit în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de Andrei Baciu. În altă ordine de idei, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii susţine că acest certificat are rolul de a facilita călătoriile intre statele europene. Acesta va funcţiona prin intermediul unui site web care va facilita descărcarea a trei tipuri de documente, documentul de vaccinare, testare sau vindecare:

„Certificatul digital european pentru COVID va apărea la 1 iulie şi are rolul de a facilita călătoriile între statele membre la nivel european. Chiar astăzi a avut loc o şedinţă cu toate instituţiile implicate pentru a finaliza toate detaliile necesare. Statul român va face acest lucru. Va fi un website prin care acest certificat va putea fi descărcat pentru cele trei situaţii (vaccinat, testat sau vindecat – n.r.) începând cu data de 1 iulie. Nu există în momentul de faţă în România posibilitatea folosirii acestui certificat. Oficial, în România, acest certificat digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional la 1 iulie. O să fie un QR code, o să-l avem şi pe telefon şi se vor evita cozile la graniţă”, a afirmat Baciu la Senat.

Când vor putea fi folosite certificatele verzi de vaccinare

Certificatul va fi disponibil fie în format digital, fie pe hârtie. Un cadru comun al UE va permite statelor membre să elibereze certificate care vor fi apoi acceptate în alte țări ale UE. Certificatul pentru COVID-19 ar urma să fie în vigoare timp de 12 luni. Certificatul nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la libera circulație și nu vă fi considerat un document de călătorie.

Toate persoanele, indiferent de naționalitate, care au reședința legală în UE, pot obține un certificat de vaccinare european. Responsabile pentru eliberarea acestora sunt instituțiile naționale, cum ar fi spitalele, centrele de testare sau autoritățile sanitare.

 

Certificatele digitale vor fi gratuite, susținea Andrei Baciu

În altă ordine de idei, Andrei Baciu susținea, acum câteva zile faptul că toate certificatele verzi sunt gratuite. Documentul va putea fi tipărit sau folosit direct de pe un telefon mobil

 

Certificatele verzi digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în blocul comunitar european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare. Documentul va putea fi tipărit sau folosit direct de pe telefonul mobil. În acest fel, timpul de așteptare în aeroporturi va fi extrem de redus, doar cât este scandat codul QR. Acest certificat ar urma să fie disponibil în Uniunea Europeană de la începutul lunii iulie”, a mai transmis Andrei Baciu în postarea sa.

Adauga un comentariu