National

Andrei Muraru, propus ambasador al României în SUA: „Până la finalul mandatului preşedintelui Iohannis, românii vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză”

Publicat: 14 apr. 2021
Andrei Muraru în costum
Andrei Muraru, propus ambasador al României în Statele Unite ale Americii

Andrei Muraru, propus ambasador al României în Statele Unite ale Americii, a declarat că are încredere că, până la finalul mandatului preşedintelui Klaus Iohannis, ţara noastră va fi inclusă în programul Visa Waiver, anunță Agerpres.

El a fost audiat miercuri în comisiile reunite de specialitate din Parlament şi a primit aviz favorabil.

„Am vorbit despre necesitatea de a avea mai multe investiţii americane în România, o chestiune pe care o considerăm vitală. Apoi am vorbit despre apropierea comunităţii româneşti de peste ocean în acest efort de a promova şi a apăra mai bine interesele României în Statele Unite şi, nu în ultimul rând, despre eforturile pe care le vom face în mod cât se poate de determinat şi de hotărât pentru admiterea României în programul Visa Waiver, astfel încât sunt încrezător că, până la finalul mandatului preşedintelui Iohannis, românii vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză”, a spus Muraru, după audiere.

Potrivit acestuia, un obiectiv „major” în perioada următoare este ridicarea profilului Parteneriatului Strategic România – SUA.

„Statele Unite ale Americii sunt principalul nostru partener strategic şi unul dintre pilonii politicii noastre externe şi de securitate, alături de apartenenţa la Uniunea Europeană şi la NATO. Sunt profund angajat, atât personal, cât şi în numele României, pentru a creşte, pentru a aprofunda acest Parteneriat strategic. Am vorbit, de asemenea, despre lista de priorităţi cu care plec în acest mandat şi anume, în primul rând, creşterea prezenţei militare americane în România, o solicitare pe care o adresăm administraţiei de la Washington şi nu doar suplimentarea acestei prezenţe, ci şi încurajarea şi sprijinirea României pentru implementarea obiectivelor legate de prezenţa înaintată a NATO pe Flancul estic”, a detaliat Andrei Muraru.

El ocupă, din 2014, funcţia de consilier prezidenţial, şef al Departamentului Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă.

Cine este Andrei Muraru

În prezent Andrei Muraru este consilier prezidențial în cadrul Departamentului de Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă. Acesta a absolvit în anul 2005 Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a continuat cu programul de master „Românii și Europa” pe care l-a finalizat în 2007 . În 2011, în cadrul aceleași universități a terminat și un doctorat în Istorie.

Încă din 2006, de la înființare, a lucrat în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). A fost consilier în cadrul Cancelariei Primului-ministru şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României pentru trei ani începând cu anul 2006. De asemenea în anul 2014 a fost membru al Administrație al Societății Române de Televiziune. În același an, în perioada iulie-decembrie a fost consilier personal al președintelui Partidului Național Liberal, Klaus Iohannis.

Andrei Muraru este lector universitar în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană) şi cercetător ştiinţific III la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Comentarii
Adauga un comentariu