Economic Local

Angajații din marile companii din Iași nu sunt convinși de eficiența vaccinului anti-COVID-19! Patronii au făcut liste cu fiecare muncitor. „Nu cred că o să pățim nimic”

Publicat: 04 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Angajații din marile companii din Iași nu sunt convinși de eficiența vaccinului anti-COVID-19 Patronii au făcut liste cu fiecare muncitor. Nu cred că o să pățim nimic
Patronii marilor companii din Iași au făcut listele cu angajații care vor să se vaccineze împotriva COVID-19. Imediat ce se vor putea face înscrierile în platforma pentru etapa a treia de vaccinare, începând cu data de 15 martie 2021, patronii vor înscrie angajații care vor să se vaccineze

O parte din salariații din Iași, din mediul privat, s-au declarat pro imunizării împotriva COVID-19, astfel că vor să se vaccineze cât mai repede. Patronii vor ca această campanie de imunizare să înceapă cât mai repede pentru ca producția să nu fie afectată așa cum s-a întâmplat când au apărut cazuri noi de COVID-19. Reporterii BZI au discutat cu o parte din angajatorii din Iași ai căror angajați vor sau nu să se vaccineze

Una dintre companiile din Iași ai cărei angajați vor să se vaccineze cât mai repede este Exonia. Cei peste 200 de salariați ai companiei Exonia, din Iași, așteaptă cu nerăbdare să fie incluși pe lista celor care doresc să se imunizeze. Astfel, imediat ce va fi operațională platforma de înscriere a populației de rând în campania de vaccinare, patronii vor înscrie angajații pentru a se vaccina cât mai repede.

„Noi am trimis o scrisoare deschisă autorităților prin care sugerăm că și noi să avem prioritate pentru că suntem în acest domeniu, industrie, unde nu putem funcționa fără angajați. Colegii întreabă dacă am primit feedback, oamenii vor să se vaccineze, să se protejeze, dar momentan trebuie să așteptăm. Vaccinarea înseamnă continuitate a activității. O parte din personal s-a îmbolnăvit și am fost nevoiți să muncim în ture reduse. Colegii contaminați s-au îmbolnăvit când nu erau la serviciu, deci s-au putut lua măsuri rapide pentru a preveni o îmbolnăvire în masă. Repet, ne-am dori să ne vaccinăm cât mai repede”, susține Tiberiu Stoian, CEO Fabrica de ambalaje Exonia.

Angajații din marile companii din Iași vor, într-un procent ridicat, să se imunizeze împotriva COVID-19

Ioan Buimac, unul dintre cei mai mari fermieri din Iași, cu 48 de angajați, susține că s-a înscris deja pe platforma unde se pot face programări pentru a doua etapă a vaccinării, respectiv persoanele care au împlinit peste 65 de ani.

„Eu și colegul meu Scarlat (n.r.- Constantin Scarlat), suntem programați la vaccinare pe baza vârstei luna aceasta. În ceea ce privește angajații, aceștia nu îndeplinesc acum condițiile pentru a se vaccina, dar după data de 15 martie se poate programa cine vrea și o vom face și noi pentru salariații noștri”, spune Ioan Buimac, fermier care administrează peste 3.000 de hectare de teren agricol în zona Andrieșeni.

Doina Cepalis, fondator Te-Rox Prod Pașcani, unde lucrează aproximativ 800 de angajați susține că angajații sunt informați cu privire la campania de vaccinare. „Noi nu avem angajați care să aibă peste 65 de ani. Ei sunt informați cu privire la ceea ce înseamnă vaccinarea. Încă nu am făcut demersuri în ceea ce privește înscrierea”, spune Doina Cepalis.

Cătălin Mihalache, Fermador: „Prin puterea exemplului putem contribui la oprirea acestei pandemii”

Cătălin Mihalache, omul de afaceri care deține Fermador, arată că aproape toți angajații companiei vor să se vaccineze, iar primii pași în această direcție au fost făcuți deja.

„Noi am fost contactați de angajații de la primăria Podu Iloaiei pentru a le trimite un număr estimativ de persoane care lucrează la Fermador și vor să se vaccineze. Am făcut un tabel cu aceste persoane și vă pot spune că din cei 241 de angajați, 201 vor să se vaccineze. Angajații care nu vor să se vaccineze sunt din toate categoriile sociale, de la muncitori, la economiști și ingineri. Noi și mâine ne-am vaccina dacă s-ar trimite suficiente doze. Din câte am înțeles, tot din presă, la Podu Iloaiei s-au trimis 60 de doze. Ne dorim să ne vaccinăm pentru că nu cred că există o altă variantă pentru a stopa răspândirea acestui virus, indiferent de ce am vrea să credem.

Eu cred că va fi tot timpul o alegere pentru că oamenii nu pot fi aduși cu arcanul la vaccinare. Nu cred că o să pățim nimic cele 201 persoane care vrem să ne vaccinăm. Prin puterea exemplului putem contribui la oprirea acestei pandemii. Noi am avut câteva cazuri de îmbolnăvire anul trecut, dar în ultimele 4 săptămâni, pentru că nu a mai fost niciunul, oamenii nu s-au mai speriat și au spus că «de ce să ne mai vaccinăm dacă nu ne îmbolnăvim»”, a spus Cătălin Mihalache, Fermador.

Constantin Deleanu, președintele Cotnari, unul dintre cei mai mari angajatori din Iași, cu 1.000 de salariați, susține că angajații din cadrul companiei nu vor să se vaccineze.

În Iași au fost deschise 28 de centre de vaccinare pentru cei incluși în etapa a doua

Etapa a doua de vaccinare a demarat pe data de 18 ianuarie 2021. În această etapă sunt incluse persoanele cu boli cronice și cu vârste de peste 65 de ani, dar și personalul din învățământ. Astfel, ieșenii se pot programa online la unul din cele 28 de centre de vaccinare. Printre acestea se numără SC Antibiotice SA Iași, Podu Iloaiei, Tg. Frumos, Hârlău, Pașcani, Colegiul „Mihai Eminescu”, Colegiul „C. Negruzzi”, Școala Gimnazială „Șt. Bârsănescu”, Școala Gimnazială „G. Călinescu”, Spital „Elytis”, Spital „Sf. Sava”, Policlinica „Regina Maria”, Spitalul Clinic „Elena Doamna”, SC MedLife SA, Școala Gimnazială „B.P. Hașdeu”, Liceul Teoretic „Waldorf”, Tomești. Începând cu data de 15 martie 2021 va începe și etapa a treia de vaccinare pentru populația de rând.

Adauga un comentariu