Local

Angajații din sistemul sanitar se tem de detașare în alte spitale! Colegii lor care au făcut această greșeală nu și-au primit nici până acum salariile! Managerii spitalelor și DSP-ul se bat în declarații

Publicat: 18 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Angajații din sistemul sanitar se tem de detașare în alte spitale Colegii lor care au făcut această greșeală nu și-au primit nici până acum salariile Managerii spitalelor și DSP-ul se bat în declarații
Medici îmbrăcați în combinezoane

Angajații din sistemul sanitar ieșean refuză detașarea în alte spitale de frica de a nu-și primi salariul. Mai mulți angajați au rămas fără o bucată de pâine la copii după ce au acceptat această propunere. Reprezentanții unităților medicale nu au stabilit nici până acum cine trebuie să facă plata, iar cadrele medicale rămân fără salariu

Îngerii în halate albe, „venerați” de întreaga Românie la începutul pandemiei de COVID-19, nu au cu ce-și hrăni copiii. Cadrele medicale din sistemul sanitar ieșean sunt plimbate dintr-un spital în celălalt fără a primi salariul. Mai mulți angajați au rămas stupefiați când au văzut că în ziua de salariu nu au primit niciun leu. Poveștile auzite de la colegii lor determină angajații din sistemul sanitar să nu mai accepte propunerea de a se detașa într-un alt spital. Conducerea unităților medicale se bate în declarații cu reprezentanții DSP Iași. Unii spun că plata angajatului ar trebui să fie făcută de angajator, alții spun că ar trebui să fie făcută de spitalul la care cadrul medical a fost detașat. Pentru că legea salarizării nu este pusă la punct în această situație, oamenii au rămas fără salariu. Unii au fost nevoiți să împrumute bani pentru a-și putea plăti ratele la bănci, chiria locuinței sau hrana pentru familie.

Două documente care se bat cap în cap, analizate de către președintele Sindicatului Sanitas din Iași: „Până la urmă cine îi plătește?”

Situația din spitalele ieșene devine din ce în ce mai tensionată. Îngerii în halate albe, aclamați la începutul pandemiei de COVID-19 de o țară întreagă, nu au primit salariu după ce au acceptat propunerea de a se detașa pentru o perioadă de 30 de zile într-o altă unitate medicală unde era deficit de personal.

„Este o bătaie de joc. Personalul medical se detașează și ce să vezi? După ce se termină perioada, constată că nimeni nu i-a plătit. Asta se întâmplă în spitalele ieșene. Pe lângă faptul că ni se cere să mărim capacitatea, să primim cât mai mulți bolnavi, la final te trezești că nu-ți primești nici salariul. Aceste cazuri sunt în creștere. Am avut o discuție cu șefa de personal de la Spitalul de Boli Infecțioase. Ei cer detașare de personal din alte spitale, la spitalul mobil din Lețcani, dar nu este încă lămurită situația juridică. Până la urmă cine îi plătește? Se bat cap în cap două legi. Codul muncii spune că îi plătește unitatea angajatoare, legea 162/2020 privind combaterea epidemiei spune că îi plătește unitatea la care s-au detașat. Aceste documente se bat cap în cap, nimeni nu vine cu o chestie concretă. Ne trezim într-un final că vine data de salariu și oamenii nu primesc bani”, spune Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas din Iași.

Iulian Cozianu: „Nu se poate să ne batem joc de oameni! Trebuie să se găsească urgent o soluție!”

Președintele Sindicatului Sanitas mai spune că, în ziua de vineri (13 noiembrie 2020-n.r.) a primit un apel telefonic de la o asistentă care, după ce a lucrat în detașare la un alt spital, l-a anunțat că nu a primit salariu. Din păcate, acesta nu este singurul caz, iar Iulian Cozianu spune că vorbim despre un trend ascendent al acestui tip de situații.

„Observ că această problemă devine din ce în ce mai frecventă. Personalul medical din sistemul sanitar ieșean refuză să meargă în detașare la spitalul mobil din Lețcani pentru că, săracii, nu știu dacă își vor primi salariul. Dar nu e vorba numai de Lețcani, ci și de alte unități medicale. Vineri am primit un apel telefonic de la o asistentă care mi-a spus că după o lună de muncă nu a fost plătită. În luna august, un medic s-a confruntat cu aceeași situație, iar în starea de urgență am avut doi medici și trei asistenți. Nu se poate să ne batem joc de oameni! Trebuie să se găsească urgent o soluție”, mai spune Iulian Cozianu.

Vasile Cepoi: „Am trimis o adresă către Ministerul Sănătății în urmă cu o lună pentru a clarifica întreaga situație, dar nu am primit răspuns”

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Iași spun că textul de lege este interpretabil. Din acest motiv, angajații din sistemul sanitar care au acceptat detașarea în alte spitale nu și-au primit salariul.

„Textul de lege privind salarizarea personalului medical detașat este interpretabil. În mod normal, plata trebuie să fie făcută de către spitalul la care s-a detașat angajatul. Cunoaștem această situație. Am trimis o adresă către Ministerul Sănătății în urmă cu o lună pentru a clarifica întreaga situație, dar nu am primit răspuns. Totodată, spitalele au opinii juridice diferite, motiv pentru care angajatul nu primește salariul. Salariații care nu și-au primit până acum banii îi vor primi imediat ce legea se va clarifica. Ne confruntăm în egală măsură și cu un deficit de personal. Avem un număr extrem de mare de cadre medicale aflate în autoizolare la domiciliu”, spune Vasile Cepoi, director al DSP Iași.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Aici este o nuanță juridică pe care unii nu o înțeleg”

Opiniile în ceea ce privește salarizarea angajaților detașați în alte spitale sunt împărțite. La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, inclusiv la spitalul mobil din Lețcani, legea salarizării sună cu totul diferit față de cum a expus-o Vasile Cepoi, groparul sănătății ieșene. Managerul unității medicale spune că, deși are cadre medicale detașate care lucrează la spitalul mobil din Lețcani, nu le face și nu le va face plata salariilor. Angajatorul, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, trebuie să se ocupe de aceste proceduri.

„Conform ordinului comandantului acțiunii, plătitorul este unitatea angajatoare unde cadrul medical este angajat. Nu unde este detașat. Aici este o nuanță juridică pe care unii nu o înțeleg. Când am avut eu personal detașat la Suceava, i-am plătit eu. Când primesc eu detașări de oriunde, îi plătește angajatorul, cu sporul celor stipulate pe graficul respectiv. Este în ordinul comandantului acțiunii. Eu nu sunt jurist. Întrebați un jurist. Angajatorul este locul de unde pleacă persoana detașată. Așa este interpretarea noastră de la Infecțioase, cu jurist cu tot, ceea ce înseamnă că trebuie respectată. Banii vin de la Casa de Asigurări de Sănătate, doar nu vin din fonduri proprii ale spitalului. Deci de aici nu înțeleg de ce managerii se opun”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

La spitalul mobil din Lețcani s-au solicitat prin detașare 15 asistente și 15 infirmiere. Iulian Cozianu spune că puțini vor accepta propunerea

Luni, prof. dr. Carmen Dorobăț a cerut detașarea către spitalul mobil din Lețcani a 15 asistente și 15 infirmiere. Președintele Sindicatului Sanitas spune că angajații din sistemul sanitar nu vor accepta detașarea către acest spital.

„Nu cred că vom avea prea mulți doritori și asta pentru că nu s-a clarificat nimic în legătură cu plata salariilor”, spune Iulian Cozianu.

Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că în continuare va plăti doar angajații spitalului și nu cadrele medicale detașate.

„Cererea de detașare ale unor cadre medicale am trimis-o conform legii, la DSP, pentru că DSP-ul decide. Am, cred, la ATI de la Lețcani, personal detașat. Nu eu sunt problema, nu înțeleg de ce trebuie să vorbesc eu. În act scrie clar faptul că angajatorul trebuie să plătească angajatul, nu eu. Asta e interpretat de noi. Dacă juristul DSP-ului hotărăște invers, să-mi dea în scris. Nu am primit nimic în scris. Nu mă pot ocupa numai de chestia asta. Am cerut ieri (n.r.- luni) 15 asistente și 15 infirmiere. Am înțeles că juridic este neclar și ca urmare, de ieri (n.r.- luni), am cerut prin adresă clarificări la comandantul acțiunii dr. Raed Arafat”, încheie prof. dr. Carmen Dorobăț.

Adauga un comentariu