Economic Local

Angajații unei instituții din Iași se simt ca la închisoare din cauză că sunt filmați non-stop. „Nu putem spune nimic, pentru că suntem urmăriți”

Publicat: 23 nov. 2022
Angajații unei instituții din Iași se simt ca la închisoare din cauză că sunt filmați non-stop. Nu putem spune nimic pentru că suntem urmăriți
Angajații unei instituții din Iași, nemulțumiți că sunt supravegheați audio și video

Angajații unei instituții din Iași reclamă faptul că sunt urmăriți pe camerele de supraveghere, că le sunt ascultate conversațiile și că nu pot să își exprime nemulțumirile. Angajații Direcției Agricole Iași au trimis o reclamație la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, care au transmis că supravegherea video și audio este legală

Angajații Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași sunt nemulțumiți de faptul că sunt supravegheați video și audio, că nu pot să-și exprime nemulțumirile față de conducere pentru că sunt sancționați sau că actualul director nu ia în considerație nemulțumirile lor. Aceștia vor să își păstreze anonimatul pentru că se tem de consecințele dezvăluirilor din cadrul instituției.

„Noi am făcut reclamații de atâtea ori, în legătură cu diverse probleme. Sunt colegi care pleacă din instituție când au chef, figurează ca muncind, dar se duc în timpul programului și își rezolvă problemele personale. Directorul Gabriel Hoha nu le-a luat în seamă, pesemne că sunt «pile» de-ale lui și pot să facă ce vor. Directorul ne ia la rost tot pe noi și se comportă cum nu ar trebui. Totul s-a schimbat de când este în funcție. Vrea să controleze totul. Uneori ne simțim ca la închisoare”, susține unul dintre angajații Direcției Agricole Iași.

Angajații unei instituții din Iași, nemulțumiți de supravegherea audio și video

Angajații Direcției Agricole Iași sunt nemulțumiți de faptul că nu pot discuta cu colegii de birou pentru că acele conversații ajung imediat la directorul Gabriel Hoha.

„Avem camere video, nu e nicio problemă. Dar să nu asculte ce discutăm, să nu ne supravegheze și audio. E o încălcare a drepturilor mele, ca om, ca persoană, să discut ce consider cu colegii mei din birou. Nu e normal ca apoi să ajungă discuția mea la director. Doar nu suntem în comunism, să ni se închidă gura, să nu mai putem spune nimic, dacă avem o părere sau suntem nemulțumiți de ceva. Nu putem spune nimic pentru că suntem urmăriți non-stop. Nu este normal ce se întâmplă”, mai spune un alt angajat.

Funcționarii nemulțumiți din cadrul Direcției Agricole Iași au trimis o reclamație la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

„Noi am sesizat situația, dar ni s-a transmis că totul este legal. Camerele s-au pus fără acordul și fără informarea noastră în prealabil. Ni s-a transmis de către conducere că imaginile audio și video sunt șterse automat după 20 de zile și că nu este captat sunetul. Nimeni nu a crezut asta. Dacă se uită cineva la modelul de camere, se poate vedea că filmează și captează și sunetul, deci înregistrează audio și video. Nu mai spun că două sunt în curtea interioară și nu sunt semnalizate, cum e normal, pentru că nu e zonă comună. La noi, holurile din instituție sunt considerate zonă comună. Deci camerele din curte filmează pe oricine și nu sunt marcate”, mai spune unul dintre angajații nemulțumiți.

Alți angajați nemulțumiți de conducerea instituției, care au protestat anul trecut, sunt salariații Companiei de Transport Public (CTP).

Gabriel Hoha: „Sistemul actual de supraveghere video s-a efectuat în baza unui «Raport de evaluare și tratare a riscurilor la securitate fizică»”

Reporterii BZI au solicitat un răspuns de la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, care a transmis că nu s-a încălcat legea.

„Autoritatea a primit o sesizare cu privire la prelucrări de date ale angajaților (persoane vizate, potrivit definiției din art. 4 pct. 1 din RGPD), efectuate de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Iași, prin utilizarea unui sistem de supraveghere video și audio. A fost derulată o investigație cu privire la aspectele sesizate, însă nu s-au constatat încălcări ale Regulamentului (UE) nr. 679/2016 (RGPD) și nu au fost aplicate sancțiuni”, se arată în mesajul transmis de instituție pentru reporterii BZI.

În legătură cu acuzațiile care i se aduc, directorul Gabriel Hoha, a spus:

„Vă aducem la cunoștință că instalarea sistemului actual de supraveghere video s-a efectuat în baza unui «Raport de evaluare și tratare a riscurilor la securitate fizică», înregistrat la Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, precum și în conformitate cu instrucțiunile MAI, nr. 9/2013, privind elaborarea analizelor de risc la securitatea fizică a unităților ce fac obiectul Legii nr. 333/2003. Sistemul a fost montat și instalat în cadrul DAJ, în luna decembrie 2021”.

Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, nemulțumirile unor ieșeni care susțin că un afacerist din Iași blochează accesul în cartierul unde locuiesc.

Pe de altă parte, rămâne de văzut ce se va întâmpla în cazul reclamațiilor angajaților din cadrul Direcției Agricole Iași.
Comentarii
Adauga un comentariu