Local

Angajatul unui mare magazin din Iași și-a jefuit colegii! Victimele au mers la Poliție când au constatat că le-au dispărut banii de pe carduri! Au rămas cu gura căscată când au aflat cine le-a „curățat” conturile! (Exclusiv)

Publicat: 14 ian. 2021
Judecătorii l-au condamnat pe un ieșean după ce acesta a fost acuzat că și-a jefuit colegii de muncă de la magazinul Dedeman
Un bărbat, cu un card bancar în mână, și magazinul Dedeman

Judecătorii ieșeni au pedepsit un angajat al lanțului de magazine Dedeman care a fost acuzat că și-a jefuit colegii. Moise Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Procurorii spun că individul lua cardurile colegilor și își plătea diverse datorii

Angajatul unui mare magazin din Iași, acuzat că și-a jefuit colegii, a fost pedepsit de magistrați! Victimele au mers la Poliție când au constatat că le-au dispărut banii de pe carduri! Au rămas cu gura căscată când au aflat cine le-a „curățat” conturile!
Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat recent pe Moise Năstase la pedeapsa rezultantă de 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

„Instanța stabilește ca inculpatul Moise Năstase să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o durată de 80 de zile, la Direcția de Asistență Comunitară sau la Direcția de Administrare a Patrimoniului Public Privat Iași. Admite în parte acțiunea formulată de partea civilă D.B. și îl obligă pe inculpatul Moise Năstase la plata sumei de 3.122 de lei către aceasta, cu titlu de despăgubiri civile. Ia act că persoanele vătămate R.P.A. și C.M. nu s-au constituit părți civile”, au precizat magistrații ieșeni.

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Moise Năstase, acuzat de acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos

Procesul ieșeanului Moise Năstase (27 de ani) a început pe 5 noiembrie 2019. Procurorii l-au trimis atunci în judecată pentru acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

„În perioadele 6 decembrie 2017 – 31 ianuarie 2018, 24 septembrie 2017 și 24 august 2018, la diferite intervale de timp, inculpatul a accesat fără drept sistemul informatic al ING Bank NV Amsterdam, UniCredit Bank și Raiffeisen Bank, prin utilizarea fără drept a datelor de identificare care au permis folosirea cardurilor aparținând persoanelor vătămate (3 persoane), în scopul obținerii de date informatice – transferul de sume de bani aparținând persoanelor vătămate, în vederea efectuării de plăți către diferiți comercianți, cauzând un prejudiciu în valoare totală de 3.257 de lei”, au menționat anchetatorii ieșeni.

Conform acestora, în diferite rânduri, ieșeanul a folosit cardurile celor 3 victime, pentru a efectua diverse plăți, cuprinse între 11 și 93 de lei.

Cum a procedat angajatul magazinului Dedeman

Anchetatorii ieșeni au susținut că Moise Năstase a fost angajat ca lucrător comercial în cadrul magazinului Dedeman cu sediul în satul Uricani, fiind coleg de serviciu cu martorul D.F., fiul unei persoane vătămate, martorul fiind consultant vânzări în cadrul raionului show-room. De asemenea, ieșeanul a fost coleg de serviciu cu celelalte două persoane vătămate, care activează ca reprezentant de vânzări și coordonator livrări în cadrul magazinului Dedeman.

„În decembrie 2017, martorul D.F. s-a aflat în posesia cardului bancar emis de ING Bank România și aparținând persoanei vătămate. În timp ce inculpatul era prezent în locuința martorului D.F., acesta din urmă i-a cerut să se deplaseze până la un magazin din apropiere pentru a cumpăra diferite produse. Astfel, martorul D.F. i-a predat inculpatului cardul bancar aparținând persoanei vătămate, pentru a achita contravaloarea produselor ce urmau a fi cumpărate. Inculpatul a notat pe telefonul mobil datele acestuia (numărul complet, numele titularului, data expirării), cu scopul utilizării la efectuarea unor plăți.

Înainte de a-și începe activitatea în magazinul Dedeman, una dintre victime își lăsa portofelul în care se afla cardul bancar emis de Raiffeisen Bank într-un dulap aflat în vestiar. De asemenea, victima a spus că, uneori, sistemul de închidere al dulapului nu funcționa. Totodată, s-a stabilit că o altă persoană vătămată obișnuia să își lase portofelul în care ținea cardul bancar emis de UniCredit Bank într-un sertar dintr-un birou la care avea acces și inculpatul Moise Năstase”, au subliniat procurorii ieșeni.

Ieșeanul a recunoscut comiterea faptelor de care a fost acuzat

Procurorii au adăugat că scandalul a ieșit la iveală după ce o victimă a constatat că îi lipsesc bani din cont și a mers țintă la Poliție.

„Partea vătămată a susținut că persoane necunoscute, utilizând fără drept datele cardului bancar emis de ING Bank România, au efectuat în mod fraudulos 41 de tranzacții online către diferiți comercianți, valoarea totală a acestora fiind de 2.758 de lei. Din probele administrate în cauză a rezultat că, pe 1 februarie 2018, persoana vătămată a constatat lipsa sumei de 2.758 de lei din contul bancar, astfel încât a solicitat un extras de cont pentru luna ianuarie 2018 în cuprinsul căruia a identificat 41 de tranzacții online către comercianții New Grandes Player SRL RO Iași, Paypal Tomasebasti GB, Parcul Era Dep RO Iași, Paypal Zeropingtel GB, New Grande Player SRL RO Iași, Paypal TelecomSRL1 GB, Paypal Tudorflorin GB, Paypal Steam Games GB, Paypal CSBoostCom GB, tranzacții cu privire la care persoana vătămată a susținut că nu-i aparțin”, au subliniat anchetatorii.

După declanșarea cercetărilor, oamenii legii au ajuns la Moise Năstase, angajatul Dedeman. La audieri, ieșeanul a recunoscut comiterea faptelor. Acesta a afirmat că avea nevoie de bani și că știa că părțile vătămate aveau disponibili în conturi. Acum, rămâne de văzut dacă sentința dată de prima instanță în cazul angajatului Dedeman va fi sau nu contestată.

Adauga un comentariu