International

Angela Merkel, apel către cetățenii Germaniei: ”Dacă în următoarele patru săptămâni reuşim să încetinim circulaţia virusului, atunci vom avea o lună decembrie suportabilă”

Publicat: 02 nov. 2020
Angela Merkel cu mască
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel

Luni, 2 noiembrie, Angela Merkel, cancelarul Germaniei și-a rugat concetățenii să respecte noile măsuri impuse în contextul pandemiei, pentru ca la finalul acestei luni să se ajungă la „un punct de cotitură”, iar decembrie să fie o lună „suportabilă”. Cancelarul a avertizat că sistemul medical este din ce în ce mai aproape de colaps și tocmai de aceea și-a îndemnat cetățenii să limiteze contactele dintre ei.

”Stă în mâinile fiecăruia dintre noi să facem din această lună noiembrie succesul nostru comun, pentru a ajunge la un punct de cotitură”, a spus şefa guvernului de la Berlin la o conferinţă de presă.

”Dacă în următoarele patru săptămâni reuşim să încetinim circulaţia virusului, atunci vom avea o lună decembrie suportabilă”, a adăugat Merkel, avertizând însă despre lupta împotriva COVID-19 că ”lumina de la capătul tunelului este încă destul de departe”.

Angela Merkel, despre sărbătorile de iarnă

În ceea ce privește sărbătorile de iarnă, cancelarul german a făcut referire la sărbătoarea Crăciunului și a afirmat că acesta va avea loc, în conformitate cu măsurile impuse de pandemie, nefiind vorba de o sărbătoare în singurătate, ci la reuniuni restrânse, doar cu membrii familiei.

”Va fi un Crăciun în condiţiile impuse de coronavirus, dar nu va fi un Crăciun în singurătate (…), trebuie să reflectăm la reuniuni cu membrii apropiaţi de familie, probabil cu măsuri de precauţie”, a indicat Merkel, precizând că de Sfântul Silvestru, adică de Revelion, nu vor fi anul acesta celebrări de amploare.

Cu toate acestea, ea nu exclus posibilitatea prelungirii noilor restricții, dacă situația epidemiologică o va cere.

”Ne apropiem tot mai mult de limitele umane şi structurale ale sistemului sanitar. Niciun guvern nu poate permite acest lucru, nici guvernul german şi eu nu doresc să-l permit”, a mai spus Merkel la conferinţa de presă, conform agenţiei EFE.

Măsuri stricte în Germania

Începând de astăzi, 2 noiembrie, restaurantele, barurile, teatrele, cinematografele, sălile de fitness şi bazinele de înot sunt închise, iar concertele anulate în Germania. Reuniunile au fost limitate la maxim 10 persoane din două gospodării diferite şi populaţia este îndemnată să nu călătorească inutil. La hotel se poate înnopta doar pentru călătoriile necesare în scop profesional, călătoriile în scop turistic fiind interzise.

Scopul acestor măsuri stricte – nu însă la fel de restrictive ca în primăvară, când au fost închise magazinele neesenţiale şi şcolile – este, conform cancelarului Angela Merkel, să limiteze cât mai mult efectele economice şi să permită menţinerea şcolilor şi grădiniţelor deschise.

Germania intră în lockdown

Angela Merkel a anunțat că Germania intra în carantină parţială. Cancelarul a afirmat, conform presei internaţionale, că restaurantele, târgurile, terasele, teatrele şi sălile de fitness vor fi primele care se vor închide, iar aceste măsuri au menirea de a limita cât mai mult contactul între oameni.

Chiar și așa, Angela Merkel a declarat că şcolile şi creşele rămân deschise, iar competiţiile sportive se vor ţine în continuare, inclusiv cele din lumea fotbalului.

„Trebuie să acţionăm acum, să evităm o criză acută a sistemului de sănătate. Dacă infecţiile vor continua în acelaşi ritm, vom depăşi capacităţile sistemului medical”, a spus Merkel.

Adauga un comentariu