Noi descoperiri ale specialiștilor, în lupta împotriva noului coronavirus. În cadrul unuia dintre cele mai mari studii din lume, anti-inflmatorul Colchicina va fi testat ca posibil tratament pentru SARS-CoV-2. Medicamentul este unul ieftin și se găsește pe scară largă. Pe piața din România costă circa 10 lei cutia de 40 de comprimate.
Colchicina, posibil tratament pentru COVID-19
Medicamentul anti-inflamator colchicină va fi testat ca posibil tratament pentru COVID-19 în cadrul unuia dintre cele mai mari studii din lume – RECOVERY, transmite Reuters. Astfel, colchicina, medicament ce acum este folosit pentru tratarea gutei, va fi alocată unui număr de 2.500 de pacienți, aleși aleator.
Colchichina este un medicament atractiv pentru evaluarea în testele RECOVERY pentru că este cunoscut foarte bine, ieftin și disponibil pe scară largă”, a spus Peter Horby, profesor la Universitatea Oxford și co-director al studiului.
Cercetătorii ce desfășoară studiul spun că inflamația joacă un rol major în COVID-19. De asemenea, s-a mai folosit pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2 și dexametazonă, și a fost eficient.
Alte tratamente testate
Printre tratamentele care sunt testate în cadrul RECOVERY se numără antibioticul azitromicină și amestecul de anticorpi Regeneron, care a fost folosit pentru tratarea președintelui american Donald Trump.
În privinţa terapiilor, Tedros a menţionat că dexametazona este deocamdată singurul tratament care şi-a dovedit eficacitatea în cazurile grave de COVID-19, declaraţie ce survine la scurt timp după ce OMS a anunţat rezultate sub aşteptări pentru patru terapii testate la nivel mondial în cadrul studiului denumit „Solidaritate”.
În România, o cutie cu 5 fiole de dexametazonă injectabilă costă aproximativ 7-8 lei.
Remdesivir, fără efecte în reducerea mortalității
În iunie am anunţat că întrerupem studiile cu hidroxiclorochină, în iulie am informat că nu vom folosi mai mulţi pacienţi pentru probele cu lopinavir/ritonavir, iar acum rezultatele preliminare arată că alte două medicamente în teste, remdesivir şi interferon, au puţin sau niciun efect în reducerea mortalităţii provocate de COVID-19″, a precizat directorul general al OMS.
OMS a concluzionat că remdesivirul, care trebuie administrat intravenos și, prin urmare, costisitor și complex de administrat, nu are niciun efect semnificativ asupra ratelor de deces sau a altor rezultate importante pentru pacienți.
Până acum, remdesivirul a fost singurul tratament care părea că are efect în lupta contra COVID-19. Din acest motiv, era singurul medicament care a fost aprobat în regim de urgență pentru tratarea pacienților cu forme grave ale COVID-19.