Antreprenorii din Iași care nu au reușit să se înscrie în aplicația pentru granturile de capital de lucru de maximum 150.000 de euro, bani necesari pentru salvarea afacerilor, solicită o suplimentare a fondurilor. Nu toți ieșenii care dețin mici afaceri în domeniul HoReCa, primul afectat de pandemia de COVID-19, au depus documentele pe site-ul Ministerului Economiei și se tem că vor falimenta curând. Reprezentanții Consiliului IMM-urilor și ai CONAF au solicitat o suplimentare a fondurilor din cadrul măsurii 2
Ieșenii care dețin afaceri în domenii eligibile la accesarea granturilor de capital de lucru de maximum 150.000 de euro, bani acordați de stat antreprenorilor afectați de pandemia de COVID-19, susțin că „aplicarea acestei măsuri, 2, lasă de dorit”. Astfel, deoarece interesul a fost mare pentru accesarea acestor fonduri, s-a epuizat rapid bugetul alocat, fiind peste 21.000 de aplicanți din toată țara, dintre care peste 800 din Iași. Antreprenorii acuză însă faptul că doar firmele mari au reușit să aplice, iar micile afaceri din Iași au fost lăsate pe dinafară.
Antreprenorii din Iași sunt disperați că s-au epuizat fondurile pentru măsura 2 și solicită o suplimentare a bugetului pentru salvarea afacerilor
Unul dintre antreprenorii din Iași care susține că nu a putut să se înscrie, dar are nevoie de cel puțin 30.000 de euro de la stat pentru a-și salva afacerea este Mihai Ciornei. Ieșeanul are o mică afacere în domeniul HoReCa și susține că regulile nu au fost la fel pentru toți.
„Nu neg că intențiile acestei măsuri sunt de a ajuta antreprenorii, dar aplicarea ei lasă de dorit. Când am încercat să mă înscriu nu am putut, după vreo 10 încercări m-am lăsat păgubaș. Nu știu dacă s-a blocat site-ul lor, cert este că au fost mai mulți prieteni în situația mea. Nu cred că noi, cei cu afaceri mici, am avut vreo șansă să luăm banii”, spune unul dintre antreprenorii din Iași.
Antreprenor din Iași: „Noi ne chinuim de la începutul anului să rezistăm, să nu falimentăm”
Acesta solicită o suplimentare a fondurilor în cadrul măsurii 2 pentru că este nevoie de bani pentru microîntreprinderi.
„Cei mai mulți suntem cei cu mici afaceri, cu cifre medii de afaceri, cel puțin în HoReCa. Noi ne chinuim de la începutul anului să rezistăm, să nu falimentăm. Dacă o firmă își completează online cifra de afaceri și primește automat 15 la sută, există și situația când costurile vor fi ridicate artificial. Oricât te chinui tu, ca mic antreprenor, să treci toate datele corect, ești dezavantajat dacă nu te încadrezi la categoria firme mari. Trebuie o suplimentare a fondurilor”, mai spune Mihai Ciornei.
În măsura 2 au aplicat peste 800 de firme din Iași, dar alte câteva sute nu au reușit să se înscrie
Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR), a solicitat o suplimentare a fondurilor pentru măsura 2 pentru ca și alte firme să aibă șanse să obțină banii de la stat. Același lucru l-a solicitat și Cristina Chiriac, președintele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
„În primele 10 minute au aplicat pentru acest ajutor financiar 7.000 de companii. Cât de corect a fost principiul primul venit, primul servit? Cert este că, în acest moment, bugetul alocat este insuficient și rămâne incert cum va gestiona Guvernul acest aspect. Am primit zeci de telefoane într-o singură zi de la membrii CONAF și cu siguranță nu lăsăm lucrurile așa”, susține Cristina Chiriac.
Cristina Chiriac: „Granturile pentru capital de lucru reprezintă pentru mulți dintre noi o bulă de aer”
Aceasta mai spune că trebuie să fie luate rapid decizii în această direcție.
„Trebuie să existe o soluție pentru a majora bugetul alocat inițial, astfel încât să beneficieze de aceste granturi cât mai multe companii. Nu este timp de pierdut, pentru că irosirea timpului înseamnă job-uri pierdute. Extrem de mulți antreprenori au fost afectați în perioada de urgență, dar nu numai. Scăderea cererii este o consecință a distanțării sociale, s-au pierdut locuri de muncă, taxele la bugetul de stat sunt demult restante și tot așa. Granturile pentru capital de lucru reprezintă pentru mulți dintre noi o bulă de aer”, mai spune Cristina Chiriac.