Depozitele, piețele și florăriile se pregătesc intens de primirea anotimpului de primăvară. Acest sezon este unul plin de culoare, iar florarii au pregătit o diversitate de flori. Anul acesta, ca niciodată, producătorii mărturisesc că prețurile au crescut exagerat de mult, un fir de trandafir este în prezent 20 de lei și urmează să se mai scumpească.
În 2025, prețurile florilor de primăvară au crescut ca niciodată
În aproprierea sezonului de primăvară, piețele și florăriile au început să expună o multitudine de culori și soiuri de lalele, iris, frezie, zambile, dar și trandafiri. Lalelele sunt unele dintre clasicele flori de primăvară și sunt printre cele mai căutate și apreciate în această perioadă. În prezent, prețul unui fir de lalea este de 8 lei și urmează să se mai scumpească. Cei mai mulți producători importă florile din Olanda, Columbia și Ecuador. Scumpirea de anul acesta se datorează sezonului ploios ce a avut loc în Olanda, ceea ce a micșorat cantitatea de flori destinată exportului.
„De obicei, de la sfârșitul lui ianuarie, prețurile încep să crească foarte mult în Olanda. De asta și creșterea prețurilor de la noi, de acolo pleacă cu 40-50% mai mult, la care se adaugă și transportul, și TVA. Trandafirii, de obicei, sunt din Ecuador și Columbia. Aceasta poate fi o problemă, pentru că se dublează, chiar triplează prețurile la trandafiri în această perioadă, până după 8 martie. Anul acesta, oricum vor fi prețurile mult mai mari, pentru că este o problemă în Olanda cu bulbii. Încă de anul trecut, nu s-au dat foarte mulți spre vânzare în țară. A fost un sezon foarte ploios și s-au produs puține cantități. Florile de primăvară, frezia, laleaua și irisul, le cresc foarte mult prețul anul acesta. În această perioadă, prețurile la trandafiri se dublează, minim. Anul acesta este ceva ieșit din comun cu prețurile. Spre exemplu, un fir de lalea pleacă din depozit cu 5 lei. Sunt mii de soiuri de lalele, frezie și trandafiri. Momentan, irisul se păstrează la preț decent, în rest, toate au crescut foarte tare. Noi, în general, importăm din Ecuador. Cumpărătorul final nu înțelege că, de fapt, nu pleacă prețurile ridicate de la florărie, ci direct de la sursă. Noi am încercat în fiecare an să luăm de la sere din România. Seriozitatea este o problemă în cadrul serelor din România. În general, prețurile la flori au crescut cu 30-40%, la lalele, cu 50%”, a spus Andrada Ungureanu de la depozitul Nature Flowers din Iași.
Există mai multe soiuri de lalele, printre care cele duble, pestrițe, franjurate, „parrot”, cele cu petalele crețe. La trandafiri, la fel, există o multitudine de soiuri, iar fiecare culoare poartă o denumire. Spre exemplu, trandafirul roșu este numit „freedom”, cel alb, „mondial”, iar unul grena poartă denumirea de „explorer”.
Comercianții de flori din piață se plâng de vânzările aproape inexistente
În piața agroalimentară de la bulevardul Independenței, comercianții de flori se plâng de vânzările aproape inexistente. Deși perioada de primăvară reprezintă o perioadă favorabilă pentru florari, aceștia se plâng că lumea nu cumpără flori. În piață, o zambilă este 15 lei, firul de lalea, 8 lei, cel de iris, 10 lei, iar o orhidee ajunge la 100 de lei.
„Florile sunt direct din Olanda, de la sursă, doar că anul acesta sunt foarte scumpe. Zambila este 15 lei, la fel a fost și anul trecut. Anul acesta, foarte greu cu vânzările. Fac asta de 15 ani, dar de la o vârstă, unde să te mai îndrepți? Au fost timpuri și mai bune, chiria este mare, 1.200 de lei pe lună. Supermarketurile sunt multe, au flori și ele. Locuri de parcare nu avem aici, să se oprească oamenii. Lumea este speriată, nu au bani, nu cumpără deloc, nu știu, foarte greu să vinzi ceva, chiar dacă a venit sezonul mai favorabil”, a spus o florăreasă din piața agroalimentară.
Lalelele românești sunt mult mai căutate de către comercianți, deoarece sunt mai frumoase, dar și mult mai rezistente. Astfel, în perioada 1-8 martie, firul de lalea va ajunge și la 10 lei. Alte flori căutate în această perioadă sunt anemonele, „eustoma” și „matthiola”, iar un fir de bujor este 35 de lei.
„La noi, trandafirii sunt din Ecuador. Au bubuit prețurile, vreau să spun că ne-am speriat și noi. Dacă acum trandafirul roșu este 20 de lei, aproape de martie e posibil să fie și mai scump. Noi dăm comandă din noiembrie pentru luna februarie și am comandat un stoc de aproximativ 700 de trandafiri. Lalele, avem acum puține de la depozit, dar pentru 1-8 martie o să aducem de la producători din Piatra Neamț. Anul trecut a fost criză de lalele, s-au stricat foarte mulți bulbi. Anul acesta, colaborând cu producători din România, o să fie 8-10 lei firul de lalea, dar calitatea este diferită. Cele de la noi sunt mult mai frumoase, mai mari și mult mai rezistente. Cele din Olanda, cine știe când se culeg și cât stau la transport”, a spus Simona S., angajata unei florării din Iași.
Anul acesta, florile de primăvară sunt mai scumpe cu aproximativ 30-40% față de anul trecut. Prețurile au crescut, iar aceste scumpiri se datorează sezonului ploios din Olanda care a afectat cantitatea de flori destinate exportului.