Actualitate

Anunț important de la CNAS: Valabilitatea cardurilor de sănătate, prelungită cu șapte ani

Publicat: 26 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Anunț important de la CNAS Valabilitatea cardurilor de sănătate prelungită cu șapte ani
Medicii de familie sunt revoltați din cauza Guvernului, care plănuiește reintroducerea cardului de sănătate

Anunț important de la CNAS pentru toți românii care au asigurare medicală de sănătate. Valabilitatea cardurilor de sănătate emise până în 31 decembrie 2014 se prelungește cu 7 ani, a anunțat, vineri, Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În acest fel, se fac economii de până la 30 de milioane de euro, potrivit CNAS.

Conform unui comunicat al CNAS, Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că, începând cu luna iulie 2020, se generează și se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naționale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii certificatului.

”Astfel, la 1 iulie va fi reluată obligativitatea utilizării cardului naţional de sănătate pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare cu paturi şi de către furnizorii de investigaţii paraclinice, furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu / îngrijiri paliative la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale şi furnizorii de medicamente”, arată CNAS, într-un comunicat de presă transmis vineri.

Această reglementare vine în contextul în care valabilitatea ar fi expirat în anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri, urmând ca în anul 2021 să expire alte 10 milioane de carduri.

Anunț important de la CNAS: Economie de peste 30 de milioane de euro

Președintele CNAS, Adela Cojan, a declarat că prin această prelungire a valabilității cardurilor de sănătate se face o economie de peste 30 de milioane de euro.

„Soluția de prelungire a certificatelor inscripționate pe cardurile naționale va face economii substanțiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate determinată de pandemie”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Costurile acestei soluții sunt în valoare de aproximativ 550 de mii de lei, față de 165,4 milioane de lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate.

Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului.

Ce modificări s-au făcut

Cardurile de sănătate eliberate până în 2014 vor fi rescrise şi vor avea o valabilitate de şapte ani, a decis guvernul în ședința de joi.

„Guvernul a adoptat un act normativ foarte important pentru populaţie, care vizează cardul de sănătate – cardul naţional de sănătate – care expira până la data de 31 iulie 2020″, a anunțat Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului.

Acesta a menţionat că, potrivit hotărârii de guvern, pentru completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale, cardurile de sănătate eliberate până în 2014 vor fi rescrise şi vor avea o valabilitate de şapte ani.

De la 1 iulie 2020, serviciile acordate de către unitățile sanitare cu paturi, furnizorii de investigații paraclinice, furnizorii de medicamente, furnizorii de servicii de radioterapie şi cei de dializă vor fi validate cu cardul național de asigurări de sănătate. Măsura este necesară pentru asigurarea continuității în acordarea serviciilor medicale, medicamentelor, materialelor sanitare specifice, dispozitivelor medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative.

Nu va fi însă obligatorie transmiterea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate în termen de 3 zile lucrătoare de la data acordării, respectiv eliberării, a serviciilor medicale și materialele sanitare specifice, înregistrate/eliberate off-line.

Conform actului normativ, medicii de familie pot emite în continuare prescripții medicale pentru bolnavii trataţi în cadrul programelor naţionale de sănătate curative cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise bolnavilor de către medicul specialist – scrisoare medicală și/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere, dar și pentru medicamentele care până la data instituirii stării de urgență erau prescrise de către medicii specialişti în conformitate cu limitările de prescriere prevăzute în H.G. nr.720/2008, cu modificările și completările ulterioare și în Ordinul ministrului sănătății publice și al președintelui CNAS nr. 1301/500/2008 cu modificările și completările ulterioare.

Adauga un comentariu