Eveniment-Social

Anunţul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi legat de începerea noului an şcolar

Publicat: 30 aug. 2020
Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi
Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi

Mâine, 31 august 2020, încep vizitele de monitorizare și de consiliere a școlilor în vederea pregătirii pentru începerea noului an școlar în condiții de maximă siguranță

Înțelegem că deschiderea cursurilor din acest an aduce în viața elevilor, părinților și cadrelor didactice nu doar emoția începutului, dar și neliniștea unui context unic, solicitant. Pentru a răspunde atât nevoii de protejare a stării de sănătate a tuturor celor implicați în demersul educativ, cât şi datoriei de a susţine educația de calitate, Inspectoratul Școlar Județean Iași își propune să se implice în identificarea celor mai adecvate soluții care să permită reluarea activităților de învățare în toate unitățile de învățământ din rețeaua școlară a județului Iași, începând cu 14 septembrie 2020.

În acest sens, se au în vedere, pe lângă consultările cu toți directorii școlilor, cu autoritățile publice locale, cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, și dezbateri privitoare la prevederile cuprinse în actele normative ce reglementează condițiile în care se poate deschide noul an școlar (Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1456/25.08.2020 pentru aprobarea Normelor de igienă din unitățile de învățământ pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor).

În luna august, școlile au lucrat la elaborarea unor scenarii realiste privind continuarea procesului educaţional, au documentat o analiză de nevoi pentru învățarea în toate cele trei scenarii posibile. În cazul simulării scenariilor 1 (revenirea zilnică a tuturor elevilor în şcoli, cu respectarea şi aplicarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară) şi 2 (revenirea zilnică a tuturor preşcolarilor, elevilor din clasele 0-IV, elevilor din clasa VIII-a şi a XII-a și revenirea parţială a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor măsurilor de protecţie din ghid), importantă a fost asigurarea condiţiilor de distanţare fizică, identificarea celor mai eficiente modalități de organizare a programului școlar și a resurselor necesare.

Pornind de la rezultatele acestor simulări, miercuri, 26 august 2020, inspectorii școlari din cadrul I.S.J. Iași au analizat, cu obiectivitate, cele trei scenarii propuse de Ministerul Educației și Cercetării, prin raportare la măsurile de siguranță sanitară, dar și la particularitățile specifice tipurilor de școli, la nivelul de vârstă al elevilor, dar și la mediul în care aceștia își desfășoară activitatea.

Începând de luni 31 august, inspectorii școlari vor realiza vizite de consiliere și monitorizare în toate instituțiile de învățământ, urmărind, cu prioritate, organizarea colectivelor de preșcolari/elevi, configurarea programului activităților de învățare, respectarea normelor impuse de contextul epidemiologic, astfel încât să se aibă în vedere asigurarea accesului egal la educație pentru toți copiii, în condiții de siguranță, a subliniat prof. dr. Genoveva Aurelia Fărcaş, Inspector Școlar General al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iași.

Comentarii
  • Pe 25 martie 2020 erau 123 de noi infectari si se trecuse deja la predarea on-line . Acum sunt mii de infectari si se pune problema venirii elevilor la scoala ? In aceste conditii ? Cat de ilogici pot fi cei de la conducere ? Mai faceti cateva luni on-line si apoi apare vaccinul si scapam !

  • pt un parinte.
    e doar electorala agitatia asta. in 3 saptamani o sa fie peste 50 % din scoli inchise. pana la vacanta din noiembrie se vor inchide majoritatea iar spitalele vor fi full. bolnavii care nu incap in iasi o sa fie transferati in containerele de la letcani.

Adauga un comentariu