Sport

Anunțul zilei în fotbalul românesc. Răspunsul la întrebarea „Când vom avea VAR în Liga I?”

Publicat: 28 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Anunțul zilei în fotbalul românesc. Răspunsul la întrebarea Când vom avea VAR în Liga I
Președintele LPF, Gino Iorgulescu, și secretarul general, Justin Ștefan, au susținut o conferință de presă în care au anuțat că sistemul de arbitraj video va fi, în sfârșit, implementat și în Liga I la începutul anului 2022

Președintele LPF, Gino Iorgulescu, și secretarul general, Justin Ștefan, au susținut o conferință de presă în care au anuțat că sistemul de arbitraj video va fi, în sfârșit, implementat și în Liga I. Termenul anunțat: începutul play-off-ului sezonului viitor. Mai exact, începutul anului 2022.

„Sunt 50 de arbitri de școlarizat sau 60 și e o perioadă foarte lungă până ar putea aceștia să arbitreze VAR. Până acolo se duce termenul ca să avem VAR”, a declarat președintele LPF, Gino Iorgulescu.

„Și administrativ s-au deblocat lucrurile. Liga va pune 250.000 de euro, Federația va pune 250.000 de euro și se va semna un parteneriat. Probabil că în zilele următoare va exista forma finală a parteneriatului și acesta va fi semnat, împreună cu EAd, deținătorul de drepturi. Termenul e clar, asumat de ambele părți, începutul play-off-ului și, respectiv, al play-out-ului sezonului viitor”, a declarat și secretarul general al LPF, Justin Ștefan.

VAR în Liga I! Între 8 și 10 luni de pregătire pentru arbitri, la Buftea

Cursurile VAR se vor desfășura la Buftea pe perioada a 8-10 luni. De asemenea, implementarea tehnologiei de linia porții va cădea exclusiv în sarcina LPF, entitatea organizatoare a Ligii I. Mai exact, depinde de fiecare club în parte, dat fiind faptul că este nevoie de achiziționarea sistemului pentru fiecare stadion.
La mijlocul lunii martie, Răzvan Burleanu a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă susținută după ședința Comitetului Executiv, că FRF și LPF s-au înțeles pentru împărțirea costurilor pregătirii arbitrilor pentru VAR, care se vor ridica, în primul an, la 500.000 de euro. Astfel, odată ce LPF va dispune de banii necesari, primul pas pentru implementarea sistemului în fotbalul românesc va începe.

„Am căzut de acord că nu e ilegal ca LPF să susțină financiar pregătirea arbitrilor pentru implementarea VAR. FRF și LPF vor împărți în mod egal costurile necesare pregătirii arbitrilor din fonduri proprii. Costurile se ridică la 500.000 de euro în primul an. În anul doi, estimăm un cost de aproximativ 100.000 de euro, iar în al treilea, 150.000 de euro”, a declarat Răzvan Burleanu.

În această sumă nu este inclus și costul tehnologiei de linia porții. Potrivit unor declarații ale secretarului general al LPF, Justin Ștefan, pentru acest sistem, fiecare club din Liga 1 va fi nevoit să scoată din buzunar aproximativ 300.000 de euro.

Adauga un comentariu