Anxietate: un supliment alimentar natural ar ajuta la ameliorarea acesteia (studiu)

Anxietate: un supliment alimentar natural ar ajuta la ameliorarea acesteia (studiu)

26 mai 2021, 14:59
BZI.ro, în Sanatate

Cercetătorii raportează că au observat beneficiile neașteptate ale unui supliment alimentar natural într-un studiu efectuat pe șoareci.

Natura are, fără îndoială, încă multe de oferit, dacă suntem interesați de ea și o respectăm. Un nou studiu reprezinta o dovadă in acest sens: cercetătorii raportează că au identificat un supliment alimentar natural care poate reduce anxietatea.

Efectuat pe șoareci, studiul în cauză a fost realizat de o echipă de la Weizmann Institute of Science (Israel) și publicat pe 18 mai 2021 în revista Cell Reports Medicine. Substanța în cauză, beta-sitosterolul, este un compus care se găsește în special în anumite semințe, în anumite nuci, în germeni de grâu, boabe de Goji sau chiar tărâțe de orez.

În lucrările anterioare, echipa a găsit o „semnătură genetică” corespunzătoare unei stări de anxietate la șoareci. Apoi, pentru acest nou studiu, echipa de cercetare a folosit o bază de date internațională de genomică pentru a căuta un compus, natural sau sintetic, capabil să imite această genă și, prin urmare, reducerea anxietății. După identificarea a cinci substanțe potențial interesante, echipa s-a concentrat pe beta-sitosterol, utilizat în principal ca anti-colesterol, noteaza Sante Magazine.

O serie de experimente de laborator au arătat că șoarecii cărora li s-a administrat acest beta-sitosterol au prezentat mai puțină anxietate decât șoarecii martor, care nu au consumat această moleculă. Mai mult, nu s-au observat efecte secundare, în care multe medicamente anti-anxietate pot afecta locomoția sau abilitățile exploratorii la șoareci.

În plus, alte experimente au arătat un efect sinergic al beta-sitosterolului cu un medicament anti-anxietate clasic, Prozac, in care fluoxetina este molecula activă. Atunci când sunt administrate împreună in doze mici, ambele au redus anxietatea la șoareci, în timp ce doze mai mari ar fi fost necesare pentru a produce același efect dacă substanțele ar fi administrate separat.

„Este necesar un studiu clinic pentru a testa utilizarea beta-sitosterolului pentru a reduce anxietatea la oameni. Până atunci, recomandăm oamenilor să consulte medicul înainte de a lua acest supliment în acest scop”, a declarat Mike Fainzilber, coautor al studiului, într-un comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *