Titlurile zilei

Alertă: Apa a fost infestată! Nu e glumă! Analizele arată că nu este potabilă! Mii de ieșeni sunt în pericol

Publicat: 23 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alertă Apa a fost infestată Nu e glumă Analizele arată că nu este potabilă Mii de ieșeni sunt în pericol

Situație șocantă într-o localitate din zona de vest a județului Iași. O analiză făcută asupra izvorului de apă de unde se alimentează localnicii a scos la iveală un adevăr crunt. Apa a fost contaminată, iar oamenii se află într-un real pericol. De la munții de gunoaie aruncate pe câmpul din jur la apa contaminată nu a fost decât un pas. Situația este una de-a dreptul fără ieșire

Caz dur într-o zonă intens populată din județul Iași. Un izvor din care se alimentează populația zonei a ajuns să fie contaminat. Oamenii care consumă apa zi de zi nu știau de acest lucru. O analiză chimică a demonstrat însă că realitatea este alta, iar apa nu este potabilă. Este vorba de izvorul de apă din zona localității ieșene Scobinți. Zilele trecute a mai fost făcută o descoperire șocantă în zonă. Localitatea a fost umplută de munți de deșeuri, un alt dezastru ecologic la care au fost supuși oamenii. De această dată lucrurile sunt și mai grave, iar localnicii s-au trezit cu apa pe care o consumă zilnic infestată. Descoperirea a fost făcută de conf. univ. dr. Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Acesta a efectuat o serie de teste pentru a vedea calitatea apei.

„Am finalizat rezultatele testelor de apă. Vi le facem cunoscute: cât de poluat este barajul Pîrcovaci? Cât de poluat este izvorul de apă (potabilă!?) Scobinți? Datele le punem la dispoziție în mod gratuit cetățenilor și instituțiilor statului pentru a lua măsurile ce se impun. Apa izvorului din Scobinți supusă analizei de laborator nu este potabilă din punct de vedere a compoziției chimice! De asemenea, apa de la baraj este contaminată la un nivel care poate pune în pericol sănătatea animalelor care ar consuma apa din acea sursă, pune în pericol viața peștilor, poate conduce la afectarea vegetației din zonă”, a arătat cadrul didactic ieșean.

Substanțe periculoase în apa potabilă

Pofesorul a explicat și cum s-a ajuns la o asemenea situație dezastruoasă.

„Nu s-au făcut măsurători cantitative, dar precipitarea este foarte puternică, indicând depășiri mari. Direcția de Sănătate Publică ar trebui să facă propriile analize în acest sens pentru a stabili cotele de poluare și a lua măsuri de prevenție. Temperaturile joase mențin acidul cianhidric (HCN) în stare lichidă și concentrația este sporită de noi acumulări, conducând la o calitate mult deteriorată a apei.

Fiind vorba de un izvor, consumul apei contaminate cu acidul cianhidric de către oameni și/sau animale constituie un real pericol pentru sănătate! Apa de la izvor, cu puternic caracter bazic, reflectă prezența carbonatului de calciu care poate fi datorat solului calcaros, dar și detergenților din apele menajere deversate pe câmp. La analiză a fost identificată o concentrație foarte mare de carbonați. Caracterul bazic al apei de izvor poate fi pus și pe seama sărurilor de amoniu și ureei care se identifică în concentrații semnificative la analiza amoniului”, a mai spus conf. univ. dr. Silviu Gurlui.

Dezastru în apa ieșenilor

Analiza a arătat că nitrații depăsesc de zece ori limita maximă.

„La Izvor, aciditatea este neutralizată, trecând spre caracter bazic ca urmare a concentrației mari de carbonați și substanțe pe bază de amoniu, inclusiv posibil uree. Sunt depășiri și la azotit sau nitroderivați, de peste douăzeci de ori. Pot fi atât nitriți, dar și din nitro și nitrozo derivați ai compușilor organici”, a mai spus Silviu Gurlui.

La Ioni SO3 (sulfit), sunt depășiri de până la două ori. Aceștia pot proveni de la detergenții deversați odată cu apele menajere pe câmp sau prin arderea diverșilor recipienți în care au fost stocați. Și în ceea ce privește compușii pe bază de clor s-au înregistrat depășiri de zece ori.

„Deoarece nu este apă potabilă tratată, prezența clorului liber indică o contaminare de tip poluare. Proveniența poate fi din apele menajere deversate pe câmp, precum și din depozitarea gunoiului menajer pe câmp și apoi infiltrare/răspândire a compușilor toxici în sol și în aer din cauza ploilor și, respectiv, evaporării. Și la cupru sunt depășiri de peste o sută de ori, la fosfați, de aproape o sută de ori! Fosfații indică, împreună cu ionii amoniu determinați, o contaminare cu îngrășăminte folosite în exces, fără a se analiza solul și corela cu necesarul fiecărui tip de cultură în parte”, a mai spus profesorul ieșean.

Situație proastă și la barajul Pîrcovaci

De asemenea, s-au înregistrat depășiri mari și la apa de la barajul Pîrcovaci. Și în acest caz lucrurile sunt foarte proaste, iar dezastrul este gata să apară. Asta nu este singura problemă apărută în zonă. Zilele trecute, în Scobinți au apărut munți întregi de gunoaie. Comuna din vestul Iașului risca să ajungă un focar de infecție. Nimeni nu știe cum au ajuns acele gunoaie în zonă. Cert este că autoritățile județene s-au sesizat, iar la fața locului au ajuns inspectorii Gărzii de Mediu pentru a face verificări și a-i trage la răspundere pe vinovați.

Adauga un comentariu