Aparatele auditive reduc riscul de demență. Mai multe studii recente confirmă beneficiile aparatelor auditive asupra demenței. O investigație completează aceste constatări: dispozitivele reduc, de asemenea, riscul de căderi și depresie.
Numeroasele beneficii ale aparatelor auditive
În iulie 2019, un studiu prezentat în Los Angeles, la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer, a explicat modul în care persoanele în vârstă care purtau aparate auditive pentru surditate legate de vârstă, au avut o funcție mai bună a creierului în timp decât cei care nu au purtat. Concluzii trase dintr-un sondaj efectuat pe 25.000 de persoane cu vârsta peste 50 de ani.
Prin urmare, purtarea aparatelor auditive este recunoscută oficial pentru beneficiile sale împotriva bolii Alzheimer. Dar aceasta nu ar fi singura virtute. Potrivit unei echipe de cercetători din Michigan, aparatele auditive nu numai că reduc riscul de demență cu 18%, ci reduc și riscul căderii cu 13% și riscul de depresie cu 11%.
Aparatele auditive reduc riscul de demență. Surditatea provoacă pierderea autonomiei și a echilibrului
Pentru a-și desfășura studiul, cercetătorii de la Universitatea Michigan au solicitat participarea a 115.000 de voluntari peste 66 de ani, surzi. Cercetătorii au urmărit apoi evoluția stării de sănătate a participanților timp de 3 ani. După acești ani de observație, au ajuns la concluzia că există o diferență clară între persoanele care purtau aparate auditive și cele care nu poartă aparate auditive.
Autorii studiului explică această diferență prin „faptul că surditatea favorizează lipsa interacțiunii sociale, pierderea autonomiei, echilibrul și lipsa stimulării creierului”. O teorie care completează concluziile profesorului Clive Ballard de la Facultatea de Medicină a Universității din Exeter, care a spus printre altele: „Dacă vi se recomandă să folosiți un aparat auditiv, găsiți-l pe cel care vi se potrivește. Cel puțin, vă va îmbunătăți auzul și vă poate ajuta, de asemenea, să vă mențineți creierul în formă.”