Actualitate

Aparatul de plasmafereză va intra în funcțiune săptămâna viitoare! CRTS Iași așteaptă pacienți vindecați de coronavirus pentru a dona plasmă pacienților aflați în stare critică

Publicat: 02 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Aparatul de plasmafereză va intra în funcțiune săptămâna viitoare CRTS Iași așteaptă pacienți vindecați de coronavirus pentru a dona plasmă pacienților aflați în stare critică

Șefa CRTS Iași a anunțat că de săptămâna viitoare aparatul de plasmafereză va fi pus în funcțiune. S-au încheiat protocoalele între spitale, iar acum se așteaptă donatori!

Reprezentanții Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Iași (CRTS) Iași au anunțat că la finalul săptămânii viitoare aparatul de plasmafereză va putea fi pus în funcțiune. După lungi așteptări, personalul medical a fost instruit pentru a utiliza aparatul care ar putea salva viața a sute de ieșeni diagnosticați cu coronavirus și sunt în stare critică. S-au încheiat protocoalele între spitale, se așteaptă donatorii și treaba ar putea începe.

Aparatul va putea fi folosit de săptămâna viitoare

Prof. dr. Lavinia Scripcariu, șefa Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Iași, a vorbit pentru cotidianul „Bună Ziua Iași” despre stadiul în care este acum punerea în funcțiune a aparatului de plasmafereză. Aceasta spune că personalul medical a făcut deja prima parte a instructajului de utilizare a aparatului, urmând ca miercurea și joia viitoare să o facă pe a doua. Ulterior, s-ar putea primi în centru primul donator.

„La sfârșitul săptămânii viitoare sperăm să putem pune în funcțiune aparatul de plasmafereză, să avem deci primul donator. Personalul medical, format din doi medici și alte șase cadre medicale au fost instruiți în această săptămână, urmând ca săptămâna viitoare să beneficieze de a doua sesiune de instructaj. Totodată, suntem bucuroși să anunțăm că am închis protocoalele cu spitalele”, spune prof. dr. Lavinia Scripcariu.

CRTS va contacta potențialii donatori

Pentru a putea începe activitatea, CRTS Iași trebuie să primească o listă de la spitalele care tratează pacienții cu coronavirus. Pe listă trebuie să apară numele celor vindecați, dar și numărul lor de contact. În cele din urmă, CRTS îi va contacta și îi va întreba dacă doresc să doneze plasma pentru tratarea pacienților cu COVID-19, aflați în stare critică.

„Spitalele ne vor pune la dispoziție listele cu pacienții care au fost vindecați de coronavirus. În urma primirii lor, noi îi vom contacta și le vom solicita ajutorul. Nu oricine, însă, este potențial donator”, spune șefa CRTS Iași.

Care sunt criteriile de selecție a donatorilor și ce primesc aceștia?

Pacienții care vor putea dona 600 de ml de plasmă din sânge pentru a vindeca pacienții cu COVID-19 în stare critică trebuie să îndeplinească niște condiții medicale. Criteriile stabilite de către specialiști pentru potențialii donatori sunt exact ca cele care sunt necesare și donatorilor de sânge. Totodată, și remunerația este aceeași.

„Pacienții vindecați de COVID-19 contactați și care acceptă propunearea noastră, vor fi chemați la centru și, dacă se vor încadra ca vârstă, ca greutate și ca stare de sănătate în criteriile noastre, vom începe procedurile. Procedura în sine durează 40 de minute, iar donatorul pleacă acasă cu bonuri de masă. Totodată, acesta trebuie să știe că nu este o procedură dificilă. Este o procedură care se realizează cu circuit închis, donatorul stă confortabil pe canapea, în timp ce aparatul își face treaba”, încheia prof. dr. Lavinia Scripcariu.

Cum ajută pacientul vindecat aparatul de plasmafereză?

Reamintim faptul că aparatul de plasmafereză colectează plasma din sângele pacientului vindecat de coronavirus pentru a fi transferată unui pacient tot cu COVID-19, dar în stare critică. Procedura este deja utilizată în străinătate și sute de persoane au fost deja salvate. Practic, plasma recoltată de la pacientul vindecat creează anticorpi în organismul bolnavului care vor putea lupta împotriva bolii.

Adauga un comentariu