Titlurile zilei

Apel disperat pentru o profesoară de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași! Elena Dinu suferă de leucemie acută și are nevoie urgentă de celule stem. „24 de ore cu chimioterapie sunt extrem de greu de suportat”

Publicat: 09 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Apel disperat pentru o profesoară de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași Elena Dinu suferă de leucemie acută și are nevoie urgentă de celule stem. 24 de ore cu chimioterapie sunt extrem de greu de suportat
Claudia Elena Dinu este profesoară la UMF și are nevoie urgentă de celule stem

Este nevoie de donatori! O profesoară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Iași (UMF) are nevoie urgentă de celule stem. Claudia Elena Dinu are 45 de ani și de aproape jumătate de an se luptă cu o boală grea, care i-a furat din bucuriile vieții. De la începutul lunii ianuarie 2021, Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO) i-a devenit a doua casă. Studenții de la UMF îi simt lipsa de când aceasta a fost diagnosticată cu leucemie acută și nu a mai putut preda

Claudia Elena Dinu are 45 de ani, este conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Gr.T.Popa” din Iași și are urgentă nevoie de celule stem. După ce de aproape 6 luni suferă de leucemie, Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO) i-a devenit a doua casă. Studenții de la UMF îi simt lipsa. Soțul profesoarei, preot la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Galata, a transmis un mesaj emoționant.

„Vă rog mult, chiar avem mare nevoie de ajutor! Claudia este la a cincea perioadă de chimioterapie și din ianuarie 2021 se află internată la IRO Iași. Sunt mai multe cicluri de chimioterapie și la un moment dat se ajunge la procedura de diminuare a celulelor canceroase din organism și atunci este nevoie de transplant de celule stem. Asta înseamnă recoltarea de sânge de la posibili donatori și prin aparatele speciale se extrag celulele stem și se pun pacientului. Nu este vorba de ace sau înțepături sau să ia din măduva oaselor, este o procedură asemănătoare unei donații de sânge.

Clar că există și niște riscuri, pentru că procedura durează aproximativ 4-5 ore și donatorul poate să simtă uneori greață sau disconfort, asta este tot. Soția a avut și perioade în care a stat acasă o săptămână sau 10 zile și și-a revenit, în sensul că ia în greutate, deci răspunde bine la tratament. De vineri, 4 iunie 2021, este iar internată la IRO și perfuziile de 24 de ore cu chimioterapie sunt extrem de greu de suportat pentru ea. Doamna doctor ne-a spus că trebuie să așteptăm donator, avem nevoie cât mai repede de un donator de celule stem”, a declarat preotul Adrian Dinu, soțul profesoarei.

O simplă înregistrare în registrul național de celule stem poate salva o viață

Familia și apropiații familiei Dinu fac un apel disperat către populație pentru a se înscrie în registrul național de celule stem pentru a găsi cât mai repede un posibil donator.

„Psihic este foarte bine, este un om echilibrat și cu credință în Dumnezeu. Din punct de verdere fizic, a slăbit enorm și este o mână de om. Am luat legătura cu cât mai multă lume, prieteni, oameni cu suflet mare care au încercat prin orice metodă să ne ajute. Voi contacta și colegii mei de la Universitatea «Cuza», unde eu sunt profesor la Teologie, dar și cu cei de la UMF, unde soția mea este conferențiar. Vom încerca din toate puterile să o ajutăm să se facă bine, pentru că și ea este o luptătoare”, a mai spus preotul Adrian Dinu.

Elena Albu, coordonatorul centrului donatorilor voluntari de celule stem din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași, se ocupă de campania de donații pentru Claudia Dinu.

„De aproximativ un an este diagnosticată cu leucemie acută și are nevoie de donatori compatibili. Donatorul compatibil poate fi găsit doar dacă există un donator compatibil în baza de date în registrul național și pentru asta trebuie să se înscrie cât mai multă lume ca să putem găsi un donator compatibil. Deocamdată nu s-a găsit nimic compatibil, nici în registrul de la noi și nici în cel din afară. Noi rugăm să se înscrie cât mai multă lume pentru a crește șansa să găsim un donator compatibil”, a precizat conf. dr. Elena Albu, medic specialist hematologie.

Părintele Dan Damaschin este alături de familia Dinu

Campania „Dăruind vei dobândi” este pentru salvarea une vieți și tot ce trebuie făcut este înscrierea în registrul donatorilor voluntari de celule stem. Toate persoanele sănătoase cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani se pot înscrie. În luna martie 2021, apropiații familiei au făcut un apel către ieșeni pentru donații de sânge și trombocite. În luna martie 2021, Claudia Dinu a început cea de-a doua perioadă de chimioterapie. Părintele Dan Damaschin a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj pentru a-și susține colegul preot în această luptă.

„Dragilor, familia părintelui Adrian Dinu este greu încercată. Doamna Claudia – Elena Dinu, soția părintelui, suferă de o boală gravă. De aceea este mare nevoie urgentă de donatori. Cu multă dragoste și căldură, vă rog, cei care aveți vârsta până în 45 de ani și puteți dona, să o faceți”, a declarat părintele Dan Damaschin.

Adauga un comentariu