Local

Apel umanitar! O angajată a DGASPC Botoşani cere ajutorul cetăţenilor din Iaşi. Femeia, rămasă singură cu un copil, are nevoie urgentă de sânge

Publicat: 03 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Apel umanitar O angajată a DGASPC Botoşani cere ajutorul cetăţenilor din Iaşi. Femeia rămasă singură cu un copil are nevoie urgentă de sânge
Apel umanitar pentru o femeie din Botoşani. Anagajata DGASPC Botoşani are nevoie urgentă de trombocite, după ce aceasta a fost diagnosticată cu leucemie, afecţiune apărută post infecţiei cu noul coronavirus

O angajată din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani are nevoie de ajutorul cetăţenilor. Femeia, rămasă singura cu un copil, se află internată la Institutul de Oncologie din Iași, secția Hematologie.

Aceasta are nevoie urgentă de sânge, mai exact de trombocite.

O femeie din Botoşani are nevoie de sânge. Angajata DGASPC Botoşani este internată la Iaşi

Apel umanitar pentru o femeie din Botoşani. Anagajata DGASPC Botoşani are nevoie urgentă de trombocite, după ce aceasta a fost diagnosticată cu leucemie, afecţiune apărută post infecţiei cu noul coronavirus.

Persoanele care pot dona sunt rugate să se prezinte la Centrul de Transfuzie din Iași sau Botoșani, cu mențiunea Nazare Marcela Petronela.

Donatorii trebuie să mai fi donat măcar o singură dată și să se încadreze în criteriile menționate de reprezentanții spitalului.

Nevoie acută de sânge, la Iași. Medicii se roagă de donatori

În momentul de față, stocurile de sânge sunt insuficiente! Centrul Regional de Transfuzii Sanguine se confruntă cu o situație critică, cea a crizei acute de sânge. Fără acesta, tratamentele și operațiile nu au loc imediat, ci sunt programate în funcție de existența sângelui în unitatea medicală. Conducerea CRTS face un apel disperat către ieșeni. Spitalele din municipiu și județ cer zilnic cantități uriașe de sânge, iar la centrul de transfuzii nu sunt donatori. Cadrele medicale au ajuns să se roage de donatori, dar în zadar. Majoritatea persoanelor care se hotărăsc să salveze o viață sunt rude sau apropiați ai pacienților.

„Spitalele au început de mult revenirea treptată la normal, de aproape un an, și odată cu asta și numărul intervențiilor a crescut, ceea ce înseamnă mare nevoie de sânge. Solicitările sunt foarte multe, sunt zilnice. Numărul donatorilor nu este suficient în raport cu solicitările. S-au făcut nenumărate apeluri și pe pagina de Facebook a centrului de transfuzii Iași, am luat legătura telefonic și cu persoane care s-ar fi putut ocupa de promovarea donării de sânge, au fost sunați donatorii la domiciliu. Situația nu este deloc bună, stocurile sunt foarte scăzute și încercăm să facem față cum putem.

Cred că nu ne ajută nici vremea asta de afară, poate nu ne-a ajutat nici ziua de 1 iunie, că oamenii poate au mai fost plecați într-o minivacanță. Trebuie făcute apeluri în continuare către populație. Din nefericire, această situație nu este de puțin timp, ci este de o perioadă foarte lungă și nu este prima dată când ne luptăm cu o astfel de situație. Situația asta tristă va mai ține mult, cu siguranță, mai ales că vine și perioada concediilor. Este foarte dificilă situația și chiar avem nevoie mare donatori”, a declarat dr. Lavinia Scripcaru, șefa Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) din Iași.

Campanie națională pentru donarea de sânge

Toți cetățenii care au în vedere să doneze sânge pot să se prezinte la sediul CRTS Iași de luni până vineri, în intervalul orar 07:30 – 11:00, 11:30 – 13:30. Donatorii trebuie să aibă minimum 60 de kilograme și să fie persoane cu vârste cuprinse între 18 și maximum 62 de ani, pentru cei care au donat regulat, atâta timp cât starea de sănătate le permite, nu trebuie să consume alcool înainte cu 72 de ore de donare și nu trebuie să vină din tura de noapte, pentru a nu fi obosiți.

Pe data de 28 aprilie 2021, mai mulți jandarmi ieșeni au fost prezenți la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași, alăturându-se campaniei naționale „Donează sânge! Salvează o viață!”.

Adauga un comentariu